Almanya'da ücret eşitsizliği devam ediyor

  • 18:05 30 Ocak 2023
  • Dünya
 
 
HABER MERKEZİ - Almanya’da önceki yıllarda olduğu gibi 2022'de de erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen kadınların daha az ücret aldığı duyuruldu. 
 
Almanya’da yıllardır kadın kuruluşları ve sendikaların yürüttüğü kampanyalar ile hükümetin yaptığı yasal düzenlemelere rağmen iş hayatında kadın-erkek ayrımcılığı sürüyor. Doğu-batı ayrımının da devam ettiği ülkede kadınlar, özellikle doğuda yer alan eyaletlerde hâlâ daha az ücret alıyor.
 
Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı yeni rakamlara göre kadın çalışanlar, ülke çapında, saat ücreti bazında erkeklerden 4,31 Euro daha az ücret aldı. Bu rakam erkek çalışanların ortalama saat başına aldığı brüt ücret 24,36 Euro’yla hesaplandığında kadınların yüzde 18 civarında daha az ücret aldığı  belirtildi. 
 
Kadınlar yüzde 7 daha az ücret alıyor 
 
Federal İstatistik Ofisi, kadın ve erkek çalışanlar arasında ortaya çıkan farkı, kadınların ortalama daha fazla part time çalışmalarına ve kadınlara özgü işlerde verilen düşük ücrete bağladı. Ancak düşük ücret farkı erkeklerle aynı işi yapan kadınların aldığı ücretlerde de görüldü. Buna göre aynı işte çalışan kadınlar ile erkeklerin aldığı  aylıklar, saat ücreti bazında ele alındığında kadınlar yüzde 7 daha az ücret aldı.
 
Genel olarak kadınların, doğum ve annelik izinleri ile yakınlarının bakımlarını üstlendiği için iş dünyasında ötelendiği ve bundan dolayı da ortalama daha az ücretlendirildiği kaydedildi. Kadın ve erkek çalışanların aldığı aylıklar arasındaki farkın yüzde 23 olduğu 2006’dan bu yana yapılan düzenlemelerin ise hâlâ eksik olduğuna dikkat çekildi.