AP’de ‘Cezaevleri ve Kürt Sorunu’ konferansı düzenlenecek

  • 12:14 2 Haziran 2023
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Avrupa Parlamentosu’nda ‘Türkiye'de Hak ve Özgürlükler: Hukuk, Cezaevleri ve Kürt Sorunu’ konferansı 13 Haziran’da başlıyor.
 
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenecek olan ‘Türkiye'de Hak ve Özgürlükler: Hukuk, Cezaevleri ve Kürt Sorunu’ konferansı 13 Haziran’da Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılacak. Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Avukatlar Birliği (ELDH) ile Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) tarafından organize edilen konferans, Avrupa Parlamentosu’ndaki Sol Parti (Die Linke), Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) iş birliğiyle gerçekleştirilecek.
 
Asrın Hukuk Bürosu’ndan katılım olacak
 
Konferansın açılış konuşmalarını AP Sol Eşbaşkanı Martin Schirdewan, ELDH Eşbaşkanı Prof. Bill Bowring, MAF-DAD Başkanı Heike Geisweid yapacak. “Türkiye’de siyasetin yargısallaşması” başlıklı oturumda Asrın Hukuk Bürosu’ndan Avukat Faik Özgür Erol, Türkiye’de yargının siyasi süreç üzerindeki etkisini değerlendirecek. Bu oturumda, Katalonya’dan ELDH Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Louis Lemkow, Middlesex Üniversitesi’nden Prof. Philip Leach, AP Milletvekili Fabio Massimo Castaldo da AİHM kararlarının uygulanmaması, siyasetin yargısallaşmasına Avrupa’nın bakışı gibi konuları ele alacak.
 
İmralı deneyimi üzerinden tecrit anlatılacak
 
İkinci panelin başlığı ise “Cezaevleri, izolasyon ve yargı” olacak. Bu başlıkta Amed Barosu Başkanı Avukat Nahit Eren, Türkiye’deki ceza infaz sistemini ele alacak. Asrın Hukuk Bürosu’ndan Avukat Cengiz Yürekli, İmralı deneyimi üzerinden tecrit ve cezaevlerindeki durum hakkında bilgi verecek. 2023 Cezaevi Delegasyonu Üyesi Avukat Miriam Fieding uluslararası heyetlerin gözlem ve tavsiyelerini aktaracak. Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) Avukat Rengin Ergül ise Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “umut hakkı” kararını değerlendirecek.
 
İrlanda’dan çatışma çözümü deneyimleri aktarılacak
 
Konferansın üçüncü paneli ise “Türkiye için demokratik perspektif” başlığıyla gerçekleşecek ve çözüm yolları üzerinde durulacak. İrlanda’dan Sosyalist Avukatlar Derneği’nden Declan Owens “Çatışma çözümü deneyimleri ve hukukun rolü” başlıklı bir sunum yapacak. Norveç Pen’den Caroline Stockford “Kütçe savunma hakkı ve Kürt gazetecilere, medyaya yönelik baskıları” ele alacak. AP Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı Grubu’ndan Giuliano Pisapia ise Türkiye’nin demokratikleşmesinde Avrupa’nın rolü üzerine konuşacak.
 
Türkçe çevirinin de olacağı konferansa katılım için registration@eldh.eu veya info@mafdad.org adreslerine başvuru yapılabilir.