Sudan’da salgın riski arttı

  • 19:44 2 Haziran 2023
  • Dünya
 
 
HABER MERKEZİ - DSÖ, Sudan’da insanların çatışmalardan dolayı gerekli sağlık hizmeti alamadığı için çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve salgın riskinin arttığını duyurdu.  
 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün küresel sağlık sorunları gündemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu. Marburg virüsü salgınıyla mücadelede Ekvator Ginesi ve Tanzanya'da olumlu gelişmelerin yaşandığı belirtilen toplantıda, Tanzanya’nın 42 gün sonra ülkede salgının bittiğini duyurduğu ifade edildi. 
 
Çocuklar açlık ve susuzluktan yaşamını yitiriyor
 
Sudan’da 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmaların şiddetini artırdığını vurgulanan toplantıda, insanların hastaneye ulaşamadığı ve gerekli sağlık hizmeti alamadığı için yaşamını yitirdiği kaydedildi.  Toplantıda, "Kadınlar güvenli bir şekilde doğum yapamıyor. Çocuklar yetersiz beslenme ve susuzluktan dolayı yaşamını yitiriyor. Yaklaşan yağmur mevsimiyle birlikte suyla taşınan ve sivrisinek kaynaklı hastalıkların salgın riski artıyor. Sudan'da çatışmaların başlamasından bu yana 1,6 milyon kişi yerinden edildi. Bu ülke içinde yerinden edilen ve komşu ülkelere gidenler dahil” bilgileri paylaşıldı. 
 
Sağlık merkezlerine saldırı
 
Toplantıda, "Sudan'daki çatışmalarda sağlık merkezlerine yönelik 46 saldırı doğrulandı. Bu saldırılar 8 kişinin ölümüne ve 18 kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu kabul edilemez bir durum” diye vurgulandı.