Yunusların yaşamını yitirdiği parkın sahiplerine cezasızlık

  • 12:40 14 Mart 2023
  • Ekoloji
 
MUĞLA - Marmaris’te gösteri için işletilen beş yunusun art arda hayatını kaybettiği Onmega Dolphin Park, açılmamak üzere kapatılırken tesis sahiplerine bakanlık tarafından hiçbir cezai işlem uygulanmadı.
 
Muğla'nın Marmaris ilçesinde gösteri ve “terapi” amaçlı işletilen ve beş yunusun art arda hayatını kaybettiği Onmega Dolphin Park, Yunuslara Özgürlük Platformu (YÖP) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nin (HAKİM) başlattığı hukuki mücadele sonucu açılmamak üzere kapatıldı.
 
Yasadışı şekilde inşa edilen platformların kaldırılması için yetkili kurumların açtığı davanın tesis aleyhine sonuçlanmasıyla da deniz içindeki tüm yapılar tamamen söküldü.
 
Tesis sahiplerine ise denetimlerle yükümlü bakanlık tarafından hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı.
 
Öte yandan hayvan hakları örgütleri, delillerle ortaya konan yasadışı uygulamalara karşı, ilgili bakanlık yetkilileri ve veteriner klinikleri hakkında "görevini kötüye kullanma" suçundan şikayette bulunacak.
 
‘Hayatta kalan yunuslar acilen sağlık kontrolünden geçirilmeli’
 
YÖP ve HAKİM yaptığı suç duyurusunda, hayatta kalan iki yunusun acilen sağlık kontrolünden geçirilerek koruma altına alınmasını talep etmiş, ancak tesis kapatılmadan aylar önce Antalya'daki bir başka yunus gösteri merkezine gizlice götürüldüğünü öğrenmişti. Yapılan açıklamada, Dolphinland adlı yunus parkına transfer edilen Eva ve Daisy adlı yunusların sağlığından şüphe edildiği bildirildi. 
 
'Yalnız balina' Kiska hayatını kaybetti
 
Öte yandan "dünyanın en yalnız balinası" olarak anılan Kiska ise geçen hafta hayatını kaybetti. 1976'da Atlas Okyanusu sularında doğan Kiska, 1979'da Free Willy filminin yıldızı 'Keiko' ile birlikte İzlanda sularında yakalandıktan sonra Niagara Şelaleleri'ndeki bir hayvanat bahçesi ve eğlence parkı olan Marineland'de yaşadı.
 
Beş yavrusu da ölen Kiska, Kanada'da esaret altında tutulan son katil balina olarak kayıtlara geçti. Kiska Eylül 2021'de ABD'deki tematik su parkı Marineland'de 44 yıllık yaşamının büyük çoğunluğunu esaret altında ve izole bir şekilde geçirdi.  Kiska, kendisini tutulduğu beton tankın duvarlarına vurarak öldürdü.