‘Ekonomik krize karşı esnaflar bir araya gelsin’

  • 09:03 2 Eylül 2022
  • Emek/Ekonomi
 
HAKKARİ - Yüksekova’da büyük hevesle açtığı kafesini ekonomik krizden dolayı kapatmakla karşı karşıya kalan Yıldız Sevinç, bir yıl içinde 3 dükkan değiştirmek zorunda kaldığını söyledi. Yıldız, krizden çıkış için esnafların bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.
 
AKP-MHP iktidarının tüm kaynakları savaşa aktarması ile ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Art arda yapılan zamlarla halkın alım gücü düşerken, krizden esnaf da etkileniyor. Ekonomik krizden etkilenen yerlerden biri de Hakkari ve kentteki esnaflar. Sınır ticaretinin yasak olduğu Hakkari’de, işsizlik yüzde 80’in üzerinde. Nüfusunun yarısı kadın olan kentte kadın esnafların oranı yüzde 8. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası verilerine göre kentte 2020 yılından bu yana 597 esnaf kepenk kapattı, bu yılın ilk 6 ayında ise 18 kadın esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. 
 
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde çalışarak açtığı kafeyi, ekonomik krizden dolayı kapatma aşamasına gelen Yıldız Sevinç, ilçeden ayrılmayı ve metropollere gitmeyi düşündüğünü söyledi. 
 
İşyerini kapatacak
 
Yıldız, yaklaşık 1 yıl önce büyük bir hevesle esnaflığa adım attığını, fakat ekonomik kriz ve yüksek kiralar nedeniyle bu süreç içerisinde 3 dükkan değiştirdiğini söyledi. Kafesini kapatacağını belirten Yıldız, “Bu krizde 35 metrekarelik alana bin TL kira veriyorum. Elektrik, yakıt ve gıda almış başını gidiyor. Her şey çok pahalı. Geçimimizi sağlamakta çok zorlanıyoruz. Taşındığımız dükkanlar için kontrat imzaladığımız zaman yılda yüzde 50 ya da 60 zam uygulanacağı yazılıyor. Kriz büyüdükten sonra artık sistemler de farklı işlenmeye başladı” diye konuştu.
 
 ‘Ekonomik bağımsızlığım için mücadele ediyorum’
 
Büyük bir hevesle başladığı işinde şimdi krizden dolayı hevesi kursağında kaldığını söyleyen Yıldız, kira, elektrik ve yakıt parasını nasıl denkleştireceğinin derdine düştüğüne dikkat çekti. Yıldız, “Bir kadın olarak ekonomik bağımsızlığımı sürdürebilmek adına mücadele ediyorum. Kışa kadar dişimi sıkacağım borçları bitirmek için ama eğer ekonomi böyle devam ederse batıya çalışmak için gideceğim. Sadece ben değil, birçok kişi gidecektik bu da iç göç oluyor. Dükkan sahipleri fiyatları çok yükseltiyorlar biz de mecbur kalıyoruz boyun eğiyoruz. Bir erkeğin egemenliği altında yaşamaktansa bu tür zorluklara göğüs gerip kendi ekonomik bağımsızlığımızı devam ettirmek isteriz” dedi.
 
Bir yandan VEDAŞ bir yandan mülk sahipleri
 
Esnaflar olarak zor günler yaşadıklarını, ekonominin bir an önce düzelmesi gerektiğini belirten Yıldız, elektrik faturaları ve mülk sahiplerinin yaklaşımına dikkat çekti. Esnafların bir araya gelmesini isteyen Yıldız,  “Türkiye’nin her yerinde ekonominin düzelmesi için esnaflar bir olursa belki bir şeyler düzelebilir. VEDAŞ’tan çektiğimiz yetmiyormuş gibi bir de mülk sahiplerinden çekiyoruz. İlçenin büyüklüğüne ve gelirine göre zamlar yapılsa hiç kimse zorlanmaz” ifadelerini kullandı.