Jîna için saçlarını kesen kadınlara soruşturma!

  • 17:51 27 Eylül 2022
  • Güncel
 
ESKİŞEHİR - İranlı kadınlarla dayanışmak için saçlarını kesip siyah örtü yaktıkları eylem nedeniyle 2 üyelerine soruşturma açılmasına dair açıklama yapan Kadın Savunma Ağı, “Bir suçlu arayacaklarsa kendilerine bakmalarını tavsiye ederiz. Herkesi diktatörlere karşı direnmeye çağırıyoruz” sözleriyle seslendi.
 
Eskişehir'de İranlı kadınlarla dayanışmak ve Türkiye’de de kadınların aynı baskıya maruz kaldıklarına dikkat çekmek için 22 Eylül Perşembe akşamı 19.30’da eylem yaparak saçlarını kesip siyah örtü yakan Kadın Savunma Ağı üyesi 2 kadına, Eskişehir Emniyeti ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “halkı Kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu” iddiasıyla soruşturma açıldı. 2 kadın ayrıca dün 13.00’te ifadeye çağrıldı. Kadın Savunma Ağı, konuya ilişkin “İranlı kadınlarla dayanışmaya ve bu topraklarda özgürlük için mücadele etmeye devam edeceğiz” başlıklı yazılı açıklama yayınladı.
 
‘Mekanizmalarınızı katillere kullansanız kadınlar yaşıyor olacaktı’
 
İranlı kadınlarla dayanışma eylemlerinin Eskişehir Emniyeti ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç sayıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Bu bir şaka değil, hem de TCK 216/3 suçlamasıyla yani ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu’ kapsamında. Gerçek durum şu ki, bu ülkede siyasi iktidar, kolluk ve yargı uzun süredir kadınlara karşı suç işliyor, suçluları koruyor. Eskişehir’de bu suçlara bir yenisi daha eklenmiş oldu. 22 Eylül Perşembe akşamı 19.30’da yaptığımız açıklama için Pazartesi 13.00’de 2 arkadaşımız ifadeye çağrıldı. Bu ne hız, bu ne görevini bilmezlik! Yargı ve kolluk mekanizmalarını bu kadar hızlı kadın katillerine, erkek şiddetine karşı kullansanız belki bugün birçok kadın aramızda, yaşıyor olacaktı” denildi.
 
‘Cevabımızı sokaklarda isyanla vereceğiz!’
 
Kadınların ifade verdiğine yer verilen açıklama, şu sözlerle devam etti: “Mahsa Amini’yi anmak, İranlı kadınlarla dayanışmak ve feminist laiklik için yapılan eylemin suç oluşturmadığını yinelediler. Günlerdir söylüyoruz, İran’daki faşizm bize hiç uzak değil diye. Maalesef bir örneğini de İranlı kadınlarla dayanışma eylemimize açılan soruşturmayla görmüş olduk. Ama merak etmeyin hesap sormak için beklemeyeceğiz. Kadın düşmanı bu rejime cevabımızı İranlı kadınların yaptığı gibi sokaklarda kadınların özgürlük için isyanıyla vereceğiz.
 
İranlı kadınların öfkesi bizim de isyanımız
 
Bildiğiniz gibi İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi de denilen İrşad devriyeleri tarafından darp edildikten sonra hayatını kaybetmesi bütün ülkeye yayılan sokak isyanlarına neden oldu. İran’da ‘azadi’ sloganlarıyla halk sokakta. Ve maalesef her gün yeni ölüm haberleri alıyoruz. Dinci - faşist İran rejiminin dayatmalarına karşı kadınların açtığı bayrak bütün toplumun elinde artık. Halk şeriat dayatmalarına boyun eğmiyor, sokaklarda diktatörün yıkılması için mücadele ediyor. Biz Türkiye’den, yaşadığımız topraklardan İranlı kadınların öfkesini ve acısını derinden hissediyoruz. Onların isyanını kendi isyanımız olarak görüyoruz. İran’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde hakları için, özgürlüğü için, hayatları için direnen milyonlarca kadın benzer kadın düşmanlığı ve benzer rejimler karşısında direniyoruz.
 
O simgeler özgürlük için yakılan ateşlerdir…
 
Bir kadın daha eksilmemek için mücadele ederken molla rejiminin saçının teli görünüyor diye kadınları katletmesine elbette sessiz kalmayacağız. Tıpkı Türkiye’de yaşamlarımıza yapılan gerici dayatmalara sessiz kalmadığımız gibi. Ve elbette İranlı kadınların kullandığı simgeleri eylemlerimizde kullanacağız. Çünkü o simgeler bugün İran’da ve dünyanın her yerinde özgürlük için yakılan ateşlerdir. İranlı kadınlar 4 yıl önce zorla örtünmeye karşı beyaz bezleri bir bayrak gibi meydanlarda sallandırıyordu. Biz de ‘beyaz çarşambalar’ adı verilen bu eylemleri Türkiye’nin dört bir yanına yaymış ve dayanışmamızı feminist laiklik sloganıyla kendi sokaklarımızdan kurmuştuk. Bugün İranlı kadınlar hayatlarına ve ülkenin üstüne örtülmeye çalışılan kara örtüleri ateşe veriyor.
 
Her yerde ateşler yakmaya devam edeceğiz
 
Siyah örtülerle kapatılamayacak gerçekler bütün İran’da yanan ateşlerle aydınlığa kavuşuyor. Kadın Savunma Ağı olarak İranlı kadınların siyah bezleri ateşe verme simgesel eylemini hem onlarla dayanışmak hem de Türkiye’de yaşadığımız gerici baskılara dikkat çekmek için #GeceyiAydınlatıyoruz sözüyle ülkenin dört bir yanına taşıdık. İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük için ateşler yakmaya devam edeceğiz. Buraya kadar gördüğünüz gibi ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk eden’ herhangi bir şey yok. Dayanışma var, hayatlarımıza zorla dayatılanlara, haklarımızın gasp edilmesine, kadınların erkek şiddeti ya da erkek devlet şiddetiyle aramızdan alınmasına karşı mücadele var.
 
Eskişehir Emniyeti molla rejiminin mi yanında?
 
Bugün arkadaşlarımız ifadelerinde, ‘Biz İran polisinin kurşun sıktığı kadınların tarafındayız. Tüm bu baskılara rağmen İranlı kadınlarla dayanışmayı sürdüreceğiz’ dediler. Bizim tarafımız belli, özgürlükleri için mücadele eden İranlı kadınlar. Peki Eskişehir Emniyeti kimin yanında, molla rejiminin mi? Gerçek durum şu ki, ülkemizde AKP-MHP iktidarının temsilcileri, tarikatlar, ırkçı ve kadın düşmanı oluşumlardan oluşan bir grup, toplumun belli kesimlerine karşı devlet olanaklarıyla, polis ve yargı koruması altında açıktan kin, nefret, hedef gösterme, hatta fiili saldırıya varan bir düşmanlığı örgütlemektedir. Bu ülke toprakları kadınlar ve LGBTI+’lar için giderek daha güvensiz hale getirilmektedir. Siyasal iktidar kazanılmış haklarımızı gasp ederek, mahkemeleri suçlular için koruma kalkanına, hakkını arayanlar için bir sopaya çevirerek bu ortamı güçlendirmektedir. Bir suçlu arayacaklarsa kendilerine bakmalarını tavsiye ederiz.
 
Herkesi diktatörlere karşı direnmeye çağırıyoruz
 
Ne İranlı kadınlarla dayanışmak, ne Türkiye’de de benzer baskılar altında yaşadığımızı söylemek, ne de özgürlük istemek suçtur. Kadınları erkek-devlet şiddetiyle, diktatörlükle yönetmenin bir sınırı var. O sınırları İranlı kadınlar da, bizler de uzun süredir zorluyoruz. Son olarak başta kadınlar olmak üzere bütün herkesi İran’da molla rejimine karşı başlayan ayaklanmayla dayanışmaya ve eşitlik, özgürlük, laiklik için her yerde diktatörlere karşı direnmeye çağırıyoruz.”