KDP, kimyasal silah kullanımını araştırmasını engelledi

  • 19:56 27 Eylül 2022
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Federe Kürdistan’da kimyasal silah kullanımını araştırmak isteyen heyete Amêdiye Kaymakamı engel oldu.
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde kullandığı kimyasal silahlara ilişkin incelemelerde bulunmak için Hirur ve Kani Masi köylerine gitmek isteyen Avrupalı heyete, Amediyê Kaymakamı tarafından izin verilmedi. Avrupalı heyet, Enfal’den bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’nde kullanılan kimyasal silahları incelemek için Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti. Uluslararası Nükleer Savaşı Önleme Doktorları üyesi biyoloji uzmanlarından Jan Van Aken ve Josef Savari’den oluşan heyet, Süleymaniye Kürdistan Bölgesi Parlementosu Ofisi’ni ziyaret ederek ofis başkanı ile görüştü. Heyet toplantıda Kürdistan Bölgesi’nde kullanılan uluslararası alanda yasak olan nükleer silahları ele aldı.
 
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, 25 yıldır kimyasal silah araştırmaları yapan biyolog Jan Aken ise, “Geçen hafta Çemçemal ve Halepçe’deki Enfal anıtını ziyaret ettik. Amediye ilçesini de ziyaret ederek Hirur ve Kani Masi köylerine ulaşmaya çalıştık. Fakat bize ulaşan bazı raporlara göre o bölgede kimyasal silahlar kullanılıyor. Bizler de inceleme yapmak ve rapor tutmak istedik. Kimyasal silah mağduru olan Haci Abdullah ile konuşmak istedik. Fakat Amêdiye Kaymakamı izin vermedi ve araştırma yapmamızı engelledi” dedi.
 
Heyet üyesi açıklamanın devamında, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti’ni Birleşmiş Milletler’den kimyasal silah kullanımını araştırmasını istemeye ve ardından raporu  Dünya Yasaklı Silahlar Örgütü’ne sunmaya çağırıyorum” çağrısı yaptı.
 
Heyet, ayrıca Federe Kürdistan Bölge Hükümeti’ne seslenerek, Halepçe gibi bir katliamın tekrarlanmaması için kimyasal silahları incelemelerine izin vermeleri gerektiğini vurguladı.