HDP şüpheli kadın ölümlerini Meclis’e taşıdı

  • 18:22 30 Ocak 2023
  • Güncel
 
ANKARA - HDP’li Tülay Hatimoğulları, şüpheli kadın ölümlerinin araştırılması için konuyu Meclis’e taşıdı 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, şüpheli kadın ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. Tülay, konunun araştırılması talebiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. 
 
‘Açığa çıkamayan birçok şüpheli kadın ölümü var’
 
Önergede, şüpheli kadın ölümlerinin araştırılması ve şüpheli kadın ölümlerine karşı etkin politikalar ile mekanizmalar oluşturulması talep edildi. Şüpheli kadın ölümlerinde özellikle pandemi dönemi ile birlikte artış yaşandığı vurgulanan önergede, "Üzeri örtülmeye çalışılan birçok kadın cinayeti; kadın örgütlerinin, hukukçuların, bilim insanlarının, kamuoyunun baskısı ile ancak açığa çıkarılabilmiştir. Fakat açığa çıkamayan birçok şüpheli kadın ölümü vardır. Özellikle dosyaların intihar olarak düzenlendiği ve bu nedenle yeteri kadar olay yeri incelemenin yapılmadığı, delillerin tam toplanmadığı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Yargı sistemi içinde de kadınların daha çok intihar ettiği düşünülmekte; ancak öldürülmesi ihtimali üzerine duran aileler ve kadın örgütlerinin tepkileriyle ile intihar denilen kadın cinayetlerinin açığa çıkarıldığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.  
 
‘Şüpheli kadın ölümleri incelenmeli’
 
Kadın katliamı yargılamalarında etkin kovuşturmanın yapılmadığı, faillere yönelik indirimlerin ise sürekli gündeme geldiğine işaret edilen önergede, şu ifadeler kullanıldı: “Şüpheli kadın ölümleri, kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir; kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği, intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir. Bu zorlu süreç ancak etkin ve bütünlüklü uygulanacak politikalar, şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmalarının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve hızlıca sonuçlandırılması ile mümkün olabilir.”