Amed’de 5 Haziran’da katledilenler anıldı

  • 18:07 5 Haziran 2023
  • Güncel
 
AMED- Amed’de yapılan 5 Haziran anmasında katledilenler anılırken, mücadeleden vazgeçilmeyeceği sözü verildi.
 
Halkların Demokratik Partisi’nin  (HDP) Amed’de 5 Haziran 2015 yılında gerçekleştirdiği mitinge yapılan saldırı sonucu 5 kişi katledilirken onlarca kişide yaralandı. 5 Haziran Aileleri İnsiyatifi öncülüğünde İstasyon Meydanı’nda yapılan katliamın yıl dönümünde, HDP il ve ilçe örgütleri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) il örgütü ile vekilleri Adalet Kaya, Newroz Uysal ve çok sayıda Sivil toplum örgütü katıldı. Anmada, “Hun nayên jî birkırın dı tekoşina me da dıjin” pankartını açtı.
 
‘Faşizmi adım adım kurumsallaştırmak istediler’
 
Anmada ilk olarak konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Amed’de, Pırsus’ta ve Ankara’da yapılan katliamda yaşamını yitirenleri andı. Gülistan, saldırıyı yapanların karanlık dünyalarını ülkeye taşımak istediklerini ve örgütlü kötülüklerden kaynaklı saldırılarda katliamların yapıldığını kaydetti. Gülistan, “5 Haziran, Suruç ve Ankara katliamları boşa yapılmadı; bugünlere gelirken faşizmi adım adım kurumsallaştırmak istediler. Kadınları ve gençleri mücadeleden uzak tutmak istediler. Bu kirli düzen 2015’te Amed’de başladı. Bir kaç kişiyi tutuklayarak olayın üstünü kapatmaya çalıştılar. Bizim bir açıklamamıza yüzlerce polis gelirken o gün burada kimse yoktu. Bugünlere gelirken bu katliamlarla bu halkı teslim almaya çalışan yeni kirli pazarlıklarla bu halkı teslim almaya çalışıyorlar. Ne yaparsanız yapın bu halk size iradesini teslim etmeyecektir. 5 Haziran’da kaybettiklerimizi ve bugüne dek yitirdiklerimize borcumuz günden güne artıyor. Bu sorumluluğu biraz daha derinden hissederek özledikleri dünyayı bedeli ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz” dedi. 
 
‘Ölen de öldürülen de biziz’
 
Katliamda kardeşini kaybeden Hayati Kurul, konuşmasına başlamadan önce kitle sık sık, “Şehit namırın” sloganlarını attı. Hayati, “Bu topraklara her zaman olduğu gibi yine savaşı ve ölümü reva görüyorlar. İnsanlar barış dedikçe, barış için mücadele ettikçe katlediliyorlar. Müslümanız diyenler Müslümanlık adı altında katliam yapıyorlar. Bakanlarıyla çıkıp ‘bunlar terörist’ diyorlar. Ölen de öldürülen de biziz yine de terörist olan biziz. Tüm şehitleri saygı ve sevgiyle anıyorum” sözlerine yer verdi.
 
‘Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz’
 
Son olarak konuşan Yeşil Sol Parti Amed milletvekili Adalet Kaya, “Kürt halkına, kadına, muhaliflere dönük sindirme ve yok etme pratiği işletiliyor. Katliamın yapıldığı gün bu düğmeye basan eller hala AKP ve MHP iktidarının içinde varlıklarını sürdürüyor. Mücadelemizden Kürt halkı, kadın ve gençler olarak asla vazgeçmedik. İstedikleri sonuca asla ulaşamayacaklar. Bu coğrafyada eşitliği, özgürlüğü tesis ederek demokratik zemini oluşturana dek mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. İnsanlar barış istedikleri için katledildiler. Bu savaş politikalarının nasıl bir amaca ulaştığını toplum olarak gördük. Barış direnişi veren tüm arkadaşlarımızı saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Anma, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.