Enkaz, dayanışma, göç üçgeninde Elbistan

  • 09:13 17 Şubat 2023
  • Jin Galeri
Dilan Babat- Elfazi Toral
 
MEREŞ - Elbistan ilçesi ve köylerinde halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışması yürütürken, soğuktan donma noktasına gelenlere ise yine halk dayanışmayla yetişti.
 
Mereş’te 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından geçen 11 günde halk yaralarını yine halk dayanışmasıyla sarmaya çalışıyor. İktidarın koordinasyonsuzluğunu nedeniyle depremden 3 gün sonra girilen Elbistan’da resmi olmayan bilgilere göre 2 bin 500 binadan 200 bina yıkılırken 600’e yakın bina ise ağır hasarlı. 150 bin nüfuslu ilçede 450 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
 
Devletten önce halk girdi
 
 
Sabah meydana gelen depremde evlerinden çıkan ve ısınmak için tekrar girdikleri evlerinde öğlen meydana gelen depreme yakalanan yurttaşların çoğunluğu enkaz altında kaldı. İlk iki gün boyunca ilçede arama kurtarma çalışmaları yapılmazken, çalışmalar ancak üçüncü günde başladı. Geç başlayan çalışmaların da yetersiz kaldığı ilçede halkın imdadına yine ilk olarak halk dayanışması yetişti. 
 
Girilmeyen enkazlara ‘boş’ yazısı yazıldı
 
 
İlçede kaç kişinin enkaz altından kurtulduğu ya da kaç kişinin yaşamını yitirdiği resmi olarak açıklanmadı.  Yapıların büyük kısmının yıkıldığı kentte enkazın altında kalan çok sayıda insan yine yurttaşlar tarafından kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarının hemen hemen uğramadığı mahallerde evlerin duvarlarına “Temiz”, “Boş”, “Çalışma yapılmadı” yazılamaları yapılırken halkın, AFAD’a akrabalarının enkaz altında kaldığını söylemesinin ardından arama ve kurtarma çalışmasının yapıldığı öğrenildi.
 
Kent merkezinde ölüm kokusu…
 
 
Türkiye ve Kurdistan’dan Elbistan’a gelen yüzlerce gönüllü arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD’ın gelmediği enkazlara yetişen gönüller, imkansızlıklara rağmen çalışmaktan geri durmadı. Halkın iktidara tepkisi bir saniye durulmazken, ailelerini kaybedenler, yakınlarının birçoğunun AFAD’ın geç gelmesi ve teknik malzemelerin eksikliği nedeniyle donarak yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kent merkezinde hala arama ve kurtarma çalışmaları yapılmayan onlarca bina bulunuyor. İlçece ise ölüm kokusu hakim…
 
Kullar Mahallesi haritadan silindi
 
 
Ağır hasar alan ilçe merkezinin yanında köylerde ise durum daha vahim. İlçenin, hala ulaşılmayan köylerinde de insanların donarak yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Mereş’in Nurhak ilçesinde de en az 200 kişi yaşamını yitirdi. Depremin ilk iki günü yolu açılmayan ve enkaz altında 150 kişinin kaldığı Kullar Mahallesi, neredeyse haritadan silindi. Mahallelilerin verdiği bilgiye göre en az 120 kişi hayatını kaybetti, enkaz altından ise 60’a yakın kişi sağ olarak çıkarıldı. Yine mahallede yüzlerce hayvan enkaz altında hayatını kaybetti. 
 
Hayvanlar yarı fiyatına satılıyor
 
 
Enkazların kaldırılmasını bekleyenler dışında kimsenin kalmadığı Kullar Mahallesi’nde yurttaşlar başka kentlere göç etti. Depremin ilk iki günü arama kurtarma ekiplerinin gitmediği mahallede, yurttaşlar enkazda kalanların büyük bir bölümünü kendi imkanlarıyla çıkardı. Su ve elektriklerin olmadığı mahalleden göç etmek isteyen yurttaşlar, ellerinde kalan hayvanları yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor. Günlerdir hayvanlar için su ve yem bulunmazken, mahalledeki hayvanları almak için ise tüccarlar adeta köye dadandı.
 
20 kişi yaşamını yitirdi
 
 
Elbistan’a bağlı Zilan, Kûrte Hişkê, Derbent, Ekinözü, Nurhak’a bağlı Mîrelî, Nergele başta olmak üzere mahallerin büyük bir bölümü tamamı boşalırken, Nergele bölgesinde bulunan yerleşim yerlerinde ise en az 20 kişi hayatını kaybetti. İnsanların çadır, ısınma ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmadığı mahallelerde, halk adeta kaderine terk edildi. Yine Ava Teterê bölgesinde de yine birçok köyde evler yıkıldı, insanların yaşam alanları kalmadı.