Van’da ‘Tiyatro Festivali’ rüzgarı esmeye devam ediyor

  • 21:32 26 Eylül 2022
  • Kültür Sanat
VAN- ŞanoWan tiyatro grubu tarafından düzenlenen 3’ncü Tiyatro Festivali, dördüncü gününde de yoğun ilgi gördü. 
 
Van’da ŞanoWan tiyatro grubu tarafından “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla düzenlenen 3’üncü Tiyatro Festivali dördüncü gününde de yoğun ilgi ile karşılandı. Perihan Alışveriş Merkezi’nin (AVM) 3’üncü katında bulunan ŞanoWan sahnesinde düzenlenen festivalin bugünkü programında “Tu ne Gara yî” ve “Buka leki” isimli oyunlar izleyiciyle buluştu.  
 
‘Tu ne Gara yî’ oyunu 
 
Saat 15.00’te Teatra Yekta Hevî grubu tarafından üç erkek oyuncu ile oynanan "Tu ne Gara yî" oyunu, savaşın gerçek yüzünü tema edindi. Savaş ve askeri politikalar sonucunda toplumda yaratılmak istenen manevi algıların işlendiği oyunda, bu durumun siyasetçiler tarafından nasıl çıkar temelli kullanıldığı sahnelendi.
 
Savaşın siyasete bulaşan iç yüzü
 
Gara isimli sıradan bir kişinin manipülasyonla adeta “savaş kahramanı” ilan edildiğini anlatan oyunda, Yuntabûrê isimli bir bölgenin belediye başkanı tarafından Gara’nın senato seçimlerine yatırım için ne şekilde kullanıldığını konu ediniyor. Ancak üzerine primler yapılan ve yaşamı yitirdiği ilan edilen Gara’nın ansızın ortaya çıkması işleri ters yüz ediyor. Gara’dan kurtulma planı yapan belediye başkanı ile çalışanı sonunda Gara’yı kandırarak öldürüyor.
 
Ajanlaştırma vurgusu
 
Askeri politikaların iç yüzüne odaklanan oyunda, savaşın siyasete ne denli malzeme edildiğini de anlatıyor. Yanı sıra ajanlaştırmaya yönelik mesajlar içeren oyun izleyici tarafından alkışlarla karşılandı.        
 
‘Buka leki’ oyunu 
 
Ardından saat 20.00’de "Buka leki" oyunu izleyiciyle buluştu. İki kadın ve bir erkek oyuncu tarafından oynanan oyunda, toplumda kadın ve erkeğe biçilen roller ile toplumsal cinsiyete dikkat çekildi. İzleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan oyunda, erkek oyuncu askerden geldikten sonra sessizliğe gömülürken, birlikte olduğu kadın ise mücadeleci bir karakteri canlandırdı. Toplumun, kadın ve erkek arasındaki duygusal ilişkiye müdahalesine vurgu yapılan oyunda, erkeğin kadına yönelik şiddeti de sahnelendi. Kadın katliamıyla sonuçlanan oyun, toplumsal cinsiyet eşitliliğinin gerekliliği bir kez daha gözler önüne serdi.   
 
Festival yarın 5’nci gününde, saat 15.00 ve 20.00’de “Hinek Henek” oyunuyla sürecek.