26’ncı Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali başladı

  • 12:02 2 Haziran 2023
  • Kültür Sanat
 
HABER MERKEZİ - 26’ncı Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali düzenlenen ödül töreniyle başladı. Törende ödül alan isimler, konuşmalarında mücadele ve umut vurgusu yaparken, ödüllerini Çiğdem Mater’e ithaf etti.
 
26’ncı Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali startını verdi.  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen festival dün akşam Opera Sahnesi’nde gerçekleşen açılış töreni ile başladı. Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu yaptığı gecede Allegra Ensemble konser verdi. Konserin ardından her yıl sinemadaki kadın emeğini görünür kılmak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verilen Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı Ödülleri sahiplerine verildi. 
 
‘Biz bugünün kahramanı yarının münadisiyiz’
 
Bu yılın Onur Ödülü sahibi usta sanatçı Tilbe Saran’a verildi. Tilbe, şunları söyledi: “Umut oluyorsunuz. Şu anda galiba en çok ona ihtiyacımız var. İlk seçimde sonuçları öğrendikten sonra Marmaray’a atlayan, son seçimde müşahit olarak yanımda oturan ve çocuğunu doğurmaktan vazgeçtiğini söyleyen güzelim kızıl saçlı kadına demek istiyorum ki: O duvarınız vız gelir bize vız. Bizim kuvvetimizdeki hız ne bir din adamının dumanlı vaadinden, ne de bir hülyanın gönlü yakışındandır, o yalnız tarihin o durdurulamaz akışındandır. Bize karşı koyanlar karşı koymuş demektir. Maddede hareketin, yürüyen cemiyetin ezeli kanunlarına. Sükûn yok, hareket var. Bugün yarına çıkar yarın bugünü yıkar ve bu durmadan akar, akar. Biz bugünün kahramanı yarının münadisiyiz. Bu durmadan akan, yıkıp yapan akışın çizgilenmiş sesiyiz. Biz adımlarını tarihin akışına uyduran temelleri çöken emperyalizme vuran, yarını kuranlarız. O duvar, o duvarınız vız gelir bize vız.”
 
‘Bu ödülü Çiğdem Mater için alıyorum’
 
Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahiplerinden Asiye Dinçsoy ödülünü Nazan Kesal’dan aldı. Asiye, “Gerçekten bu karanlık döneme evet diyen kız kardeşlerimize bir şey söylemek istiyorum: Eğer bir gün bize ihtiyacınız olursa biz her zaman buradayız. Umarım ihtiyaç duymayacağınız bir şeye evet demişsinizdir. Ama bir gün ihtiyaç duyarsanız her zaman yanınızda olacağız, her zaman arkanızda duracağız. Her zaman mücadele edeceğiz. Biz buradayız ve ben bu ödülü bu karanlığın kurbanı olan Çiğdem Mater için alıyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Tema Ödülü tüm kadınlara ithaf edildi 
 
Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen bir diğer isim Belmin Söylemez oldu. Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü ayrıca kurgucu Selda Taşkın’a verildi. Genç Cadı Ödülü’nü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e taktim edildi.  Her yıl vakıf tarafından tema kapsamında bir kişiye ya da kuruma verilen Uçan Süpürge Tema Ödülü geride bıraktığımız zor yılda her biri farklı alanlarda mücadele veren “Kadın, Yaşam, Özgürlük” diyen tüm kadınlara ithaf edildi. Ödüllerini alan isimler konuşmalarında ödülleri Çiğdem Mater’e adadı. 
 
Tören, ödül alan isimler başta olmak üzere tüm davetliler ve festivale emeği geçenlerin sahneye çıkarak Kadınlar Vardır şarkısını birlikte söylemesiyle sona erdi. 
 
Festival Büyülü Fener Kızılay Sineması’ndaki gösterimlerle maratonuna başlıyor.