Futbol turnuvasına kadın takımları damga vurdu

  • 09:05 3 Eylül 2022
  • Sağlık/Spor
 
İSTANBUL - HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Koordinasyonu’nun gerçekleştirdiği Kemal Kurkut Futbol Turnuvası’nın İstanbul finali yarın gerçekleşecek. Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Ronahi Tunç, halka büyük finali sahiplenme çağrısında bulundu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi ile Genç Kadın Koordinasyonu’nun, 2017 yılında Diyarbakır Newroz'unda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut anısına “Sen de bağımlılığa bir gol at” şiarıyla düzenlediği futbol turnuvasının İstanbul finali yarın gerçekleşecek.  13’ü kadın, 2’si çocuk olmak üzere toplamda 152 takımın mücadele ettiği turnuvanın finali yarın saat 18.00’da Eyüpsultan’da bulunan Karadolap Spor Kulübü Tesisleri’nde yapılacak.
 
Gençler engelleri aştı
 
“Bağımlılığı kıralım yeni yaşamı kuralım” kampanyası çerçevesinde gerçekleşen turnuvada çocuk takımları “Panzerlerin altında ezilen çocukların sesiyiz” pankartı ile çıkarken, Çapemeniya Jinên Azad takımının da Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazetecinin fotoğrafının yer aldığı “Özgür basın susturulamaz” pankartı ile çıkması turnuvada dikkat çeken ayrıntılar olmuştu. Yine turnuva boyunca polis, halı saha sahiplerini tehdit ederek maçların oynanması engellemek istedi, maçlarda sahaya asılan pankartların sökülmesi için de gençleri sık sık taciz etti. Tüm engelleme çabalarına rağmen turnuvada sona gelindi.
 
İstanbul finalinin ardından büyük final Şırnak’ın Silopi ilçesinde 15-20 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler ile gerçekleşecek. HDP İstanbul Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Ronahi Tunç ile turnuva sürecine dair konuştuk. 
 
Turnuva yoğun ilgi gördü
 
Düzenlenen turnuvanın büyük bir farkındalık yarattığını kaydeden Ronahi, “Özel savaş politikaları hem Kürdistan’da hem de metropollerde Kürt gençleri üzerinde yoğun bir şekilde işlemeye devam ediyor. Dil, kültür soykırımı ile kadın öz benliğinden kopartılıyor. Bir bütünüyle gençler, genç kadınlar özel savaş politikası ile yüz yüze bırakılıyor. Bu noktada biz gençler bu politikalara karşı her alanda ve her yerde var olduğumuzu göstermek amaçlı planladık. Turnuvamızın en büyük amacı da gençlere ulaşabilmek, onlarla konuşabilmek ve örgütleyebilmekti. Ve bu noktada da olumlu dönüşler sağladık. İstanbul genelinde 150’ye yakın takım başvurdu” sözleri ile turnuvanın amacına dikkat çekti.
 
Pankartların hazımsızlığı
 
Turnuva kapsamında gerçekleştirilen maçlarda sahaya asılı olan ve taşınan pankartların da devlet tarafından hazmedilmediğini söyleyen Ronahi, turnuva boyunca yaşadıklarını ve buna karşı ortaya konulan direnci şöyle dile getirdi: “Özellikle Kemal Kurkut adına düzenlediğimiz için her alandan saldırmaya çalışıldı. Pankartları açmamıza izin vermediler, çevik kuvveti sahanın önüne yığdılar. Kürt gençleri, kadınları istedikleri söylemi orada rahat bir şekilde söyleyebildiler. Çıkan takımlar istedikleri pankartla, istedikleri gündemle çıkabiliyor. En büyük örneği, Zaxo’da gerçekleşen katliama ilişkin bir pankartla Kürt gençleri sahaya indi. Ama bunu hazmedemediler ve 11 arkadaşımızı gözaltına aldılar. Yapılan bütün bu katliamlar onların elleriyle gelişiyor ve biz onları teşhir ettiğimiz zaman bize dönük ya bir operasyonla ya da gözaltılar ile geri tutmaya çalışıyor. Bir Kemal Kurkut katledildi ama milyonlarca Kemal Kurkut mücadele alanına aktı.” 
 
Genç kadınlar turnuvayı sahiplendi
 
Geçen seneye oranla genç kadınların turnuvaya çok daha fazla ilgi gösterdiğini de belirten Ronahi, turnuva vesilesi ile genç kadınlara daha fazla ulaşıp dokunabildiklerini ifade etti. “Kadın bir bütünen dar kalıplaştırılmış bir düzeye getirilip bir eve, işe hapsedilmiş durumda” diyen Ronahi, “Genç kadınlara bir alan açılmamış. Onlara bir alan açılsa, bir fırsat tanınsa genç kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. İktidar da buna karşı kadınları kalıplaştırıyor ve kadınların ilerlemesine hiçbir şekilde izin vermiyor” dedi.
 
Kampanya sürecek
 
Başlattıkları “Bağımlılığı kıralım yeni yaşamı kuralım” kampanyasının bu yıl da devam ettiğini vurgulayan Ronahi, “Bu kampanya çerçevesinde turnuvamızı sürdürüyoruz.  Ve bu kampanya sadece turnuvayla bitmeyecek. Atölyeler, piknikler, kültür sanat etkinlikleri ile devam ettiriyoruz. Bu kampanya çerçevesinde hedeflediğimiz uyuşturulan, bilinçsiz bırakılan gençlerin bir bütünen örgütlü bir şekilde mücadeleye katılmasını sağlamak. Yine genç kadınların kendi öz benliğine dönmesini hedefledik. Özel savaş politikaları ile metropollerde Kürt gençliğinin yoğun olduğu ilçelerde farklı politikaların izlendiği görülmekte. Buna karşı kampanya başlattık. Türkiye metropollerinden tutalım da Kürdistan’ın her bölgesinde ailelerden başlayıp mahallelere örgütlü bir şekilde bilinçli bir toplum yaratmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘Halkımız kampanya çerçevesine kenetlenmeli’
 
Turnuvanın İstanbul finaline de çağrı yapan Ronahi, “Halkımız bu kampanya çerçevesinde kenetlenmeli. Çünkü bu kampanya basite alınacak bir kampanya değil. Uyuşturucudan, çocuk istismarlarına, fuhşa ve kadın katliamlarının son bulduğu güne kadar mücadelemiz devam edecek. Bu olaylar gelişirken onlar karşısında bilinçli, örgütlü bir gençlik hedefliyoruz. Bu kapsamda tüm halkımızı final maçlarımıza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.