Depremzede kadınların başvurularının reddi Meclis’e taşındı

  • 12:31 23 Mart 2023
  • Siyaset
 
ANKARA - HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, deprem bölgesindeki aile mahkemelerinin faal olmamasını ve 6284 kapsamındaki başvuruların onaylanamamasını Meclis gündemine taşıdı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, deprem bölgelerindeki kadınların yasal haklarından yararlandırılmamasını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sordu. Önergede Çağdaş Hukukçular Derneği ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonu’nun Defne, Antakya ve Samandağ’da kadınların şiddete karşı haklarına ilişkin kadınlarla hukuki bilgilendirme toplantıları yapmadığını ve 6284 kapsamındaki başvuru mekanizmalarının mevcut olup olmadığını araştırdığını hatırlatan Oya, depremin ardından bir buçuk ay geçmiş olmasına rağmen kadınların 6284 kapsamında başvuru yapabileceği emniyet bünyesindeki aile içi şiddet bürolarının faal olmadığının ifade edildiğini aktardı.
 
 Aile Mahkemesi faal değil
 
Kadın avukatların bölgeden aktardığı izlenimlere göre bölgedeki kolluğun da konu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Oya, ayrıca deprem bölgesinde karakolların, kamuya ait birimlerin nereye taşındığı hakkında halka bilgilendirme yapılmadığının da araştırma kapsamında açığa çıktığına işaret etti. Bölgeden aktarılana göre kolluğun şu ana kadar üç kadın için kolluğun alabileceği tedbirleri aldığı halde Hatay Adliyesi bünyesinde görevli Aile Mahkemesi’nin faal olmaması ve bu görevi yerine getirebilecek hakimliğin de olmaması sebebiyle kararın onaylatılamadığını paylaşan Oya, Hatay Barosu’na kayıtlı avukatların da Aile Mahkemesi’nin faal olmadığını teyit ettiğini belirtti.
 
'Mekanizmalar ulaşılabilir olmalı'
 
Oya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hattı olan ALO 183’e bölgedeki sığınak taleplerinin nasıl karşılandığının sorulduğunu, başvurucuların Hatay ŞÖNİM’e yönlendirildiği cevabı alındığını dile getirdi. Ancak Hatay ŞÖNİM’e ait iletişim numarasına da ulaşılamadığının bölgede çalışma yürüten kadınlar tarafından aktarıldığını ekleyen Oya, Bakanlığa ait birimlerin taşınıp taşınmadığına ilişkin bilgilendirmenin yapılmadığının altını çizdi.
 
Oya, verdiği soru önergesinde, “Kadınların korunma, uzaklaştırma ve sığınma taleplerine ilişkin süreçlerin hızla yürütülebilmesi için deprem bölgesinde uzman kişilerin bulundurulması, birimlerin ulaşılabilir olması şarttır” dedi.
 
Oya, Aile Bakanı’na şu soruları yöneltti:
 
“* Hatay Adliyesi’ne bağlı Aile Mahkemesi neden faal değildir? Aile Mahkemesi’nin görevini üstlenen herhangi bir hakimlik var mıdır?
 
* 6284 sayılı yasa kapsamında yapılan başvurularına ilişkin onaylar nasıl verilmektedir?
 
* Deprem bölgesinde Aile Mahkemesi faal olmayan diğer iller hangileridir?
 
* Aile Mahkemeleri faal olmayan illerde 6284 kapsamındaki başvuruları Aile Mahkemesi yerine hangi hakimlikler onaylamaktadır?
 
* Deprem bölgesinde bulunan ŞÖNİM’lerden kaçı faal değildir?
 
* Deprem bölgesindeki şiddet başvuruları nasıl alınmaktadır ve şiddete uğrayan kadınları korumak için nasıl bir yol izlenmektedir?”