Jina Mahsa için konsolosluk önünde eylem: Rejimi alaşağı edeceğiz

  • 16:30 26 Eylül 2022
  • Güncel
 
İSTANBUL- Jina Mahsa Amini’nin katledilmesini İran Konsolosluğu önünde protesto eden İranlı kadınlar, korkarak yaşamaktan bıkan kadınların İran rejimini alaşağı edeceğini belirtti.
 
İran’da Kürt kadın Jina Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesini protesto etmek ve başlayan eylemlere destek için İranlı kadınlar, Fatih ilçesinde bulunan İran Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. Eylemde kadınlar ellerinde Jina Mahsa’nın, rejim tarafından katledilen diğer kadınların fotoğraflarını ve "İslam Cumhuriyetine hayır", "Türkiye İran halkını yalnız bırakmayın", "Mahsa Amini’nin ardından İran rejimi tarafından yüzlerce İran vatandaşı öldürüldü" yazılı dövizleri taşıdı. 
 
İran’dan kaçmak zorunda kaldı
 
Eyleme katılan kadınlar, İran İslam Cumhuriyeti’nin katliamlar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Eyleme konuşan İranlı yazar Sebite Derviş, yazdığı 3 kitabın yasaklandığını bundan dolayı gözaltına alınıp işkenceye uğradığını belirterek, İran rejiminin baskıcı politikalarına dikkat çekti. Sebite, aynı zamanda hakkında 17 yıl hapis cezası verildiğini bunun için İran’dan kaçmak zorunda kaldığını ifade etti.
 
‘Mollaları kadınlar alaşağı edecek’
 
İran’da yaşayan kadınların can güvenliğinin olmadığını belirten Sebite, Türkiye’deki kadınların İran halkına destek vermesi yönünde çağrıda bulundu. İran'da devam eden direnişi selamlayan Sebite, "Artık molla rejiminin sonu geldi. Mollaları kadınlar alaşağı edecek ve daha özgür bir ülkede yaşayacağız" dedi. 
 
‘Korkarak yaşamaktan bıktık’
 
Son olarak eylemde güvenlik gerekçesi ile soyadını açıklamayan Leyla söz alarak yıllarca kendilerine korkmayı öğrettiklerini ifade etti. Leyla, “Kendi haklarımızı korktuğumuz için isteyemedik. Bizlere korkuyu merhamet gibi gösterdiler. Bizler artık korkarak yaşamaktan bıktık" dedi.
 
Eylem atılan sloganlarla son buldu.