Sinemacılardan İran'daki protestolara destek için imza kampanyası

  • 18:37 26 Eylül 2022
  • Güncel
İSTANBUL- Türkiyeli sinemacılar, İran’da Kürt kadın Jina Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından gerçekleşen protestolara destek vermek için “Sinemacılardan Açık Çağrı" isimli imza kampanyası başlattı.
 
İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi geçtiğimiz günlerde İran’da Kürt kadın Jina Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından İran’da kadınların öncülüğünde gerçekleşen protestolara destek verilmesi için çağrı yaptı. Bu çağrıya karşılık veren Türkiyeli sinemacılar, “Sinemacılardan Açık Çağrı" isimli imza kampanyası başlattı.
 
“Sinemacılardan Açık Çağrı" başlıklı imza metninde şu ifadeler kullanıldı:
 
"İranlı kız kardeşlerimizin maruz kaldıkları baskıya rağmen umut ve kararlılıkla sürdürdükleri özgürlük mücadelesini büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Rejim güçleri tarafından başını örtmediği için dövülerek öldürülen Jîna Mahsa Amini'nin, protesto gösterisinde 6 kurşunla öldürülen Hadis Najafi'nin, bu direnişte hayatını kaybeden İran’ın güçlü, cesur kadın ve erkeklerinin acısını derinden hissediyoruz. Özgürlük, insanlığın ortak temel değerlerinden en vazgeçilmez olanıdır. Hakları için direnirken ölümü göze alan bir halkın onurlu karşı duruşu önünde saygıyla eğiliyor, er geç özgürlüğün galip geleceği umudunu taşıyoruz. Yanınızdayız. Kardeşiniziz."
 
İmzalama süreci devam etmesinden kaynaklı metne imza atan sanatçıların listesi henüz açıklanmadı.