Ege’de kadınlar alanlara çıktı: Jina için isyandayız

  • 21:21 26 Eylül 2022
  • Güncel
HABER MERKEZİ - Ege’de kadınlar Jina Mahsa Amini ve Molla rejimine karşı alanlara çıktı. Eylemlerde, İran’da kadınlar öncülüğünde verilen mücadelenin aynısının AKP-MHP iktidarı için de verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 
 
Ege Bölgesi’nin birçok ilinde, İran’da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini için kadınlar yan yana gelerek Molla rejimini protesto etti. 
 
İzmir
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, HDP Genç Kadın Koordinasyonu, İzmir Özgür Öğrenci İnisiyatifi öncülüğünde Konak ilçesine bağlı Kemeraltı’nda yürüyüşü gerçekleştirildi. “Jîna tu nemirî, Jîna tu sembolî” pankartı taşıyan gençler sık sık, “Jin jîyan azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganları attı. Yürüyüş öncesi Kemeraltı girişinde açıklama gerçekleştirildi. Basın açıklamasını gençler adına Harun Yakaç okudu.
 
Jina’nın katledilmesinin başta Rojhilat Kürtleri olmak üzere, Molla rejimi tarafından ezilen İran halklarının da kadın öncülüğünde başkaldırmalarına neden olduğu belirtilen açıklamada, “Aynı mücadeleyi egemen erk zihniyetiyle her gün onlarca kadının katledilmesine sebep olan AKP-MHP faşist bloğuna karşı da sergileyerek yıkacağımıza inanıyoruz. Bizler kadın bedenini metalaştıran, varlığını tanımayan ve onu köleleştiren hegemon güçlerin alaşağı edilmesi için birlik olacağız. Demokratik bir toplumun ancak ve ancak özgür kadın öncülüğünde yaratılacağının bilinciyle egemen erkekliği yıkmak için direnişimizden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz” denildi. 
 
Aydın
 
Aydın Kadın Dayanışma Platformu da Aydın Kent Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. “İran’da, Türkiye’de, Dünya’da isyandayız. Kadın dayanışması sınır tanımaz” pankartını taşıyan kadınlar sık sık, “Jin jîyan azadî”, “Mahsa Amini isyanımızdır”, “Erkek devlet şiddetine son” sloganları attı. Açıklamayı, HDP Aydın İl Eşbaşkanı Aysel Batyar Önsel okudu.
 
‘İran’da kadınlar katledilmeye devam ediyor’
 
Mahsa ile aynı mücadeleyi verdiklerini belirten Aysel, “Dünyanın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar, Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı başta İran olmak üzere sokaklara döküldü. Faşist İran rejimini ve kadınların yaşam tarzlarına müdahale eden ahlak polisi gibi kurumları protesto eden gösteriler, yürüyüşler yapılıyor. Mahsa Amini için sokaklara dökülen kadınlar molla rejimi ve onun kolluk kuvvetleri tarafından katledilmeye devam ediyor” dedi.
 
Muğla
 
 
Muğla’nın Bodrum ilçesinde de Bodrum Kadın Platformu, Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi, 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Ağacı önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınların ulusal elbiseleriyle katıldığı açıklamada sık sık, “Jin jîyan azadî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Devlet elini bedenimden çek” sloganları atıldı. Kadınlar adına açıklamayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan okudu.
 
‘Özgürlükçü bir dünyayı kadınlar kuracak’
 
 
İran'dan yayılan direnişi tüm kadın direnişleri ile beraber sahiplendiklerini belirten Umut, kadınların bedenleri üzerinden iktidar kurulmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Umut “Laik, demokratik, özgürlükçü bir dünyayı, biz kadınlar kuracağız. Dünyanın dört bir yanında direnen kadınlara selam olsun. Daha birkaç gün önce, ahlak polisi süsü verilmiş ahlaksızlar tarafından öldürülen Jîna Masha Amini ve bugün 6 kurşunla öldürülen Hadis Najafi ile birlikte adeta İran’da bir kadın kıyımı yaşanmaktadır. Bu kıyıma onurları ve saçlarının her bir teli ile direnen tüm İranlı kadınlara selam olsun” diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından kadınlar, saçlarını keserek  Jîna Mahsa Amini’in fotoğraflarıyla birlikte Belediye Meydanı’ndaki Kadın Ağacı'na astı. Açıklama sloganlarla sona erdi.
 
Manisa
 
Manisa Kadın Platformu ise Manolya Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında “Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için, İran’dan Türkiye’ye isyanımızı büyütüyoruz, kadın dayanışması yaşatır” pankartının taşındığı açıklamada sık sık “Zend zendegi azadi”, “Kadın yaşam özgürlük” ve “Dünyayı yerinden oynatacağız” sloganları atıldı. 
 
Basın açıklamasını kadınlar adına Ayşe Yüksel okudu.
 
‘Tüm dünya kadınları yeter diyor’
 
İranlı kadınların haklarına ve yaşamlarına yönelik saldırılara karşı mücadele etmekten vazgeçmediğini belirten Ayşe, “Mahsa’nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır. İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek. İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor” dedi.
 
Açıklama sloganlarla sona erdi. 
 
Balıkesir
 
Körfez Kadın Platformu öncülüğünde kadınlar Burhaniye’de Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Jina’nın posterleri ve platformun pankartını taşıyan kadınlar sık sık “Jin jiyan azadi”, “Zend zendegi azadi”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları attı. Basın açıklamasını platform adına Hatice Engin okudu.
 
‘Jina cinsiyet ayrımcılığına direnişin sembolüdür’
 
İran'dan dünyanın pek çok ülkesine kadının özgürlüğü isyanının yayıldığını ifade eden Hatice, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan zihniyetle, kadının başörtüsü üzerinden ahlak polisliği yapanların aynı karanlık güçten beslendiğini belirterek, “Kör inancın, gericiliğin ve kötünün iyisine razı eden burjuva ideolojisinin karşısında ivme kazanan kadın mücadelesi ve toplumsal hareketlere rağmen Türkiye’de son 10 yılda kadın cinayetleri 3 kat artmıştır. 2021 yılında 339 kadın öldürülürken, 2022’nin ilk sekiz ayında 222 kadın öldürülmüştür. Geldiğimiz noktada, devletin resmi kuruluşu TÜİK verilerine göre kadınların yüzde 35.5’i gece yalnız yürürken, artık kendilerini güvensiz hissediyor. Kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığının en ölümcül biçimi, kadının ‘Yaşama Hakkının’ ihlal edilmesi yani ‘İnsan Hakkı’ ihlalidir. Bunun için Mahsa Amini, cinsiyet ayrımcılığına karşı direnişin çok önemli bir sembolüdür” şeklinde konuştu.