27 EYLÜL 2022 JINNEWS GÜNDEMİ

  • 09:00 27 Eylül 2022
  • Gündem
 
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na mektup gönderen avukatların içerisinde yer alan ELDH Eş Genel Sekreteri Ceren Uysal, kendileriyle birlikte dünyada 30’un üzerinde ülkeden 2 bin avukatın başvuru yaptığına dikkat çekerken, “2 bin avukat aynı meşru talebi dile getirmiş oldu” dedi. GÖRÜNTÜLÜ
 
* “TJA kimliğinin özellikle son yıllarda illegalize edilmesi,  meşru kadın hareketi olarak görülmemesi onlara geri adım attıramamış; aksine erkek yargıyı yargılayarak, meşru kadın mücadelesinin arkasında durarak ve TJA kimliğinin sahiplenilmesi noktasında daha da güçlenerek alanlara dönmüştür kadınlar.” KADININ KALEMİNDEN
 
* TJA’nın kendilerine örnek olduğuna dikkat çeken EFA Başkanı Lorena De Lacalle, “Buraya öğrenmek için geliyorum” derken Lübnan’dan gelen katılımcı Ghina Al Andary TJA konferansının ciddi bir feminist hareketi inşa etmenin mümkün olduğuna dair mesaj verdiğini vurguladı. Başur’dan katılan Behkal Fawzı Saleh ise kadınların 4 parça Kürdistan’da birlik olması gerektiğine dikkat çekti. GÖRÜNTÜLÜ
 
* Jîna Mahsa Amînî’nin katledilmesinin ardından örgütlü kadın mücadelesinin tüm dünyaya yayıldığını söyleyen İranlı ve Kürdistanlı kadınlar, “Yan yana yürürsek bu hükümet biter. Bizler mücadele etmekten, sokakta olmaktan, sesimizi yükseltmekten vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi. GÖRÜNTÜLÜ
 
*19 yıllık mücadele serüveninin ardından 20 Eylül’de yaşamını yitiren YJA-STAR’lı Aliye Kiye’nin taziye evi adeta direniş evine dönüştü. Slogan, zılgıt ve marşlarla uğurlanan Aliye’nin annesi Vasfiye Kiye’nin “O ağlamayı değil mücadele edilmeyi hak ediyor. Biz de ağlamayacak ve mücadele edeceğiz. Ona yakıştığı gibi davranacağız” sözleri ise tarihe kazındı. GÖRÜNTÜLÜ
 
* Lice’de koyun otlatırken havan topu sonucunda katledilen Ceylan Önkol’un failleri bulunmazken, gözlerindeki parıltı ile Kürt halkının yüreğinde hala 12 yaşında.
 
* HDP eski Milletvekili Çağlar Demirel'in "cumhurbaşkanına hakaret" ettiği idddiasıyla yagılandığı davasının 4’üncü duruşması Diyarbakır 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (09.05)
 
*KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın yargılandığı davanın 22’nci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.  (09.30)
 
*Jina Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı İran rejimini protesto etmek için DİSK'e bağlı İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları Kültürpark 1 Nolu Hol'ün önünde bir araya gelecek. (10.00) 
 
* Aralarında HDP eski Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ Selahattin Demirtaş'ın da olduğu 20'si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası Sincan Cezaevi'nde görülmeye devam edilecek. (10.00) 
 
* Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar’ın “Adalet” talebiyle başlattığı eylem 568’inci gününde Urfa Adliye’si önünde devam edecek. (10.00-17.00)
 
*Hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi ve tecridin sonlandırılması için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, İzmir ve Diyarbakır'da devam edecek. (11.00-15.00)
 
*İHD Diyarbakır Şubesi, İran'da Masha Amini'nin öldürülmesiyle başlayan protesto eylemlerinde İran devleti tarafından halka karşı kullanılan orantısız güç ve yaşanan hak ihlallerine karşı basın açıklaması gerçekleştirecek. (12.00)
 
*Foça Barış Kadınları, Turizm Bürosu önünde İranlı kadınları desteklemek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirecek. (13.00)