Avrupa ve Ortadoğulu kadınlar: TJA örnek oldu

  • 09:03 27 Eylül 2022
  • Güncel
 
Habibe Eren-Melek Avcı
 
HABER MERKEZİ - TJA’nın kendilerine örnek olduğuna dikkat çeken EFA Başkanı Lorena De Lacalle, “Buraya öğrenmek için geliyorum” derken Lübnan’dan gelen katılımcı Ghına Al Andary TJA konferansının ciddi bir feminist hareketi inşa etmenin mümkün olduğuna dair mesaj verdiğini vurguladı. Başur’dan katılan Behkal Fawzı Saleh ise kadınların 4 parça Kürdistan’da birlik olması gerektiğine dikkat çekti. 
 
Tevgera Jinên Azad( TJA) "Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in (Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız)" şiarıyla 4’üncü Konferansı’nı büyük bir coşku ile gerçekleştirdi. Sonuç bildirgesinde birçok kararlaşmaya giden TJA,  önümüzdeki dönem açısından enternasyonal kadın dayanışma ağını güçlendirme kararı aldı. 
 
Konferansa Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen katılımcılar ise Kürt kadınlarının kendileri için ilham kaynağı olduğunu sıklıkla dillendirdi.  Avrupa’da 43 siyasi partiden oluşan Avrupa Özgürlük İttifakı (EFA) Başkanı ve Bask Dayanışması Partisi üyesi Lorena Lopez De Lacalle, Lübnan’da bulunan KAFA Violence Exploitation (Yeter) Şiddet ve Sömürü oluşumundan Ghına Al Andary ve Başur’dan katılan Zahmetkîşan ( Kürdistan Emekçiler Topluluğu) üyesi Behkal Fawzı Saleh konferansı ve kendilerinde yarattığı duyguya ilişkin konuştu. 
 
‘Kadınlar olarak örgütlenme konusunda iyiyiz’
 
Tüm dünyada kadın katliamlarının arttığını söyleyen Lorena, ancak tüm bu saldırılar karşısında feminist bilincin yükseldiğini dile getirdi. 21’inci yüzyılda dahi devam eden kadınlara yönelik söz konusu politikaların ve şiddetin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Lorena, “Kadınlar olarak, bir sürü sorunumuz olsa da örgütleme konusunda çok iyiyiz. Ama ataerkil sistem de güçlü. Erkeklerin bize saldırmasının nedeni, kendimizi özgürleştirdiğimizi görmeleri ve bu özgürlüğün onların iktidarını tehlikeye sokması” dedi. 
 
‘Yeni toplum kadınlar öncülüğünde kurulacak’
 
Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan Lorena, “Ne kadar birlikte çalışırsak, kendi ülkem Bask ülkesinde, Avrupa'da ve hayatın her alanında kadına yönelik genel şiddet sorununu o kadar çabuk aşacağız” şeklinde konuştu. Feminizme ve güçlü kadınlara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Lorena, “ Erkeklerin düşünce biçimlerini değiştirmeleri gerektiğini, yeni bir toplumun doğacağını ve bu toplumun erkeklerle birlikte, kadınlar tarafından, ancak kadınların öncülüğünde kurulacağını anlamaları gerekiyor” diye belirtti. 
 
‘Kürt kadınları ilham kaynağı’
 
Kürt kadınlarının dünya için örnek olduğunu söyleyen Lorena, sözlerine şöyle devam etti:“Kürt kadınları sadece Kürdistan'da değil, Fransa'da, diasporada, Brüksel'de bulundukları her yerde hepimiz için ilham kaynağı. Gerçekten onları dikkate alıyoruz çünkü kendilerini asla küçümsemiyor, her zaman mücadeleye devam ediyorlar. Artık benim ülkemde de birinci konumunda olan taraf biziz. İspanya Cumhurbaşkanı Sanchez'i destekliyoruz. Bask parlamentosundaki ve İspanyol parlamentosundaki yasaları değiştiriyoruz, genel olarak Avrupa Parlamentosu'nda kanunları değiştiriyoruz. Bunları kadınlara ve haklarına saygı gösterilsin diye yapıyoruz. Biz nüfusun yüzde 50'sini oluşturuyoruz ve herkes için demokrasinin yararına olacak şekilde insan haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz."
 
‘Buraya öğrenmek için geliyorum’
 
TJA’nın kendilerine örnek olduğuna dikkat çeken Lorena, bu örneği takip ederek kendilerinin de buna benzer bir oluşum kurduklarını aktardı. “Çünkü güçlü kadınların gücüne ihtiyacımız olsa da genç kadınları güçlendirmemiz gerekiyor ama genç kadınların da yaşlıları güçlendirmesi gerekiyor” diyen Lorena,  “Dolayısıyla birbirimizden öğrenerek çok şey yapmamız gerekiyor. Buraya da öğrenmek için geliyorum çünkü bu kadar çok ülkeden bu kadar çok kadını, hep birlikte varoluş için, barış için birlikte çalışma ruhuyla ve feminist ilkeler çerçevesinde görmekten gerçekten etkilendim. Toplumlarımızı dönüşüme uğratmamız gerekiyor. Daha fazla sosyal adalet ve demokrasi için daha fazla şeyler yapmak gerekiyor. Bugün burada gördüğümüz şey de budur. Her yaştan kadının burada bir arada demokrasi için çalıştığını görmek güzel” ifadelerini kullandı. 
 
Ataerkil zihniyetin kadını örgütlenmekten uzaklaştırmak için taktikleri
 
Ghına Al Andary de katliamların her zaman kadınlara yönelik işlendiğine dikkat çekerek, “Bu yeni bir durum değil, her zaman süregeldi. Kadınlar örgütleniyorlar, örgütlenmelidirler çünkü her zaman bir şeylerle savaşmak zorunda bırakıldılar. Sürekli bir şeyle mücadele ettikleri için örgütlenmeye, birlik olmalarına fırsat verilmiyor. Bunu, ataerkil zihniyetin sürekli kadınları yormak ve birden fazla suçla mücadele etmelerini sağlayarak onları örgütlenmeden uzaklaştırma taktiği olarak değerlendiriyorum” diye konuştu. 
 
‘Feminist hareketi inşa etmenin mümkün olduğu mesajını veriyor’
 
“Hep birlikte organize olmak, birlik oluşturmak zor oluyor” diyen Ghına, ataerkil zihniyetin kadınları hapsetmeye çalıştığını belirterek, “Bu nedenle, konferansın çok etkileyici ve umut verici olduğunu düşünüyorum; çünkü organize olmanın, çok tutarlı ve ciddi bir feminist hareketi inşa etmenin mümkün olduğuna dair bir mesaj veriyor” diye belirtti. 
 
Kürt kadınlarına yönelik baskılar ve Kürt kadınının maruz kaldığı şiddetin, dünyanın her yerindeki kadınların ortak deneyimini yansıttığını ifade eden Ghına, “Çünkü tüm kadınlar ataerkil şiddetin mağduru. Kürt kadınının bir taraftan tarihsel ve güncel deneyimine özgü olsa da kadınların karşı karşıya olduğu evrensel baskı benzer” şeklinde konuştu.  
 
Enterasyonel mücadelede örgütlenme süreci 
 
Son olarak enternasyonel mücadeleye dikkat çeken Ghına, “Henüz bu şekilde büyük çaplı organize olduğumuzu söyleyebileceğimiz bir yere gelmedik. Kadınların baskılanmasına karşı sürekli bir örgütlenme sürecindeyiz” diye ekledi. 
 
Başur’dan katılan Zahmetkîşan ( Kürdistan Emekçiler Topluluğu) üyesi Behkal Fawzı Saleh ise “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla tüm dünyadaki kadınların özgürlüğünü istediklerini belirtti.  Behkal, kadınların, dinleri, dilleri ve ırklarından dolayı katledildiğini ancak tüm bu baskılara rağmen her alanda direndiğini vurguladı. 
 
‘4 parçada birlik olunmalı’
 
Kadınların Kürdistan’ın 4 parçasında da birlik olması gerektiğine dikkat çeken Behkal, “Bizler Başûr’da yaşayan kadınlar olarak İran’da başlatılan direnişe destek veriyoruz. Kadın siyasetçilerde, halktan olan kadınlarda alanlara inerek İran ve Rojhilat’lı kadınların yanında olduklarını belirttiler, belirtiyorlar. Konferans bizim için çok güzel geçti. Böylesi görkemli bir konferansı Kürdistan’ın dört parçasından kadınların katılımıyla Hewler’de de yapmak isteriz” dedi.