Cebeci’de Jîna Amînî eylemine ırkçı saldırı

  • 15:53 27 Eylül 2022
  • Güncel
 
ANKARA - Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi kadınlar Cebeci Kampüsü’nde Jîna Mahsa için seslerini yükseltirken ırkçı bir grup, saldırı girişiminde bulundu. Saldırıyı püsküren kadınlar, “Faşist çetelere izin vermeyeceğiz” dedi. 
 
Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi kadınlar Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde İran’da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Mahsa Amînî için eylem gerçekleştirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (SBF) bahçesinde toplanan öğrenciler, basın açıklaması gerçekleştirdi.  
 
‘Türkiye’den İran’a kurtuluş mücadelesi bir’
 
İranlı bir kadının “faşist ve dinci gerici molla rejimi”nin dayatmasını kabul etmediği için devlet şiddetiyle katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye buna uzak değil. Daha geçen hafta nefret yürüyüşü düzenledi bu devletin kanalları. Bir nefret yürüyüşü RTÜK aracılığıyla yaygınlaştırıldı. Bizzat kendini cumhuriyetçi diye tanıtan kanallar o yürüyüşe gitti. Biz biliyoruz bir grup tarikat istedi diye İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Ama biz kadınlar devletin, dinci gerici faşist iktidarların hiçbir baskısını bugüne kadar kabul etmedik ve etmiyoruz. Mahsa'nın mücadelesi bugün bütün kadınların ve LGBTİ+ların mücadelesidir. Türkiye'den İran'a dünyanın her yerinde kadınların özgürlük ve kurtuluş mücadelesi birdir."
 
Kadınlar saçlarını kesti 
 
Kadınlar direnişe ses vermek için saçlarını keserek "Jin jiyan azadî"  sloganını attı. Bu sırada bir grup ırkçının bağırarak kadın öğrencilere " Türkçe söyleyeceksin, Türkçe konuşun" dediği duyuldu. 
 
‘Faşist çetelere izin vermeyeceğiz’
 
Provokasyon girişimine karşı Kürtçe slogan atmaya devam eden öğrenciler, daha sonra  "Ses çıkarmamıza kadın düşmanı faşist çeteler saldırmaya çalıştı! Üniversitede gerici faşist çetelere izin vermiyoruz, feminist üniversiteleri biz kuracağız!" açıklaması yaptı.