Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma için kart gönderdiler

  • 13:54 30 Kasım 2022
  • Güncel
 
İZMİR - TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma amacıyla kart gönderen STÖ ve siyasi partiler,  Şebnem’in bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. 
 
İzmir’de hak ve hukuk örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve Barış Anneleri İnisiyatifi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma amacıyla  kart göndermek için PTT Pasaport Şubesi önünde bir araya geldi. Kart gönderiminin ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. “Şebnem Korur Fincancı’ya özgürlük” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Şebnem Korur Fincancı’ya özgürlük” ve “Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur” sloganları atıldı. Açıklamayı kitle adına İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) Nehir Bilece okudu. 
 
‘Öfkemiz daha da arttı’
 
Nehir 1 Kasım 2022 tarihinde yapılan basın açıklamasını hatırlatarak, "Çok öfkeliyiz, çünkü sevgili arkadaşımız Şebnem Korur Fincancı 6 gündür tutuklu demiştik. Bugün itibariyle 36 gün oldu hala yanlış düzeltilmiyor, keyfi ve hukuk dişi bu tutukluluk hali devam ediyor. Bu nedenle öfkemiz daha da artmış durumda. Hep söylüyoruz, bu saçmalığın ardında, sevgili Şebnem hocamız gibi hakikati görme kapasitesini genişletmiş, sıradanlaştırılan kötülüğü anlatma riskini göze almış kişilerin seslerini kısarak tüm topluma gözdağı vermek gibi bir amaç yatıyor” şeklinde konuştu. 
 
‘Uluslararası bir tepki var’
 
İnsan hakları, barış ve demokrasiye inanan geniş toplumsal kesimlerin ve birçok yurttaşın bu hukuksuzluğu ısrarla dile getirdiğini kaydeden Nehir, “Sadece ülke içinden değil uluslararası ortamdan da bu hukuksuzluğa büyük bir tepki var. Dünyanın dört bir yanında başta Dünya Tabipleri Birliği olmak üzere meslek örgütlerinden, insan hakları ve hukuk örgütlerinden, diğer sivil toplum kuruluşlarından, başta Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası mekanizmalardan, bilim insanlarından çok sayıda destek ve dayanışma mesajı geldi. Hukuk dışılığın derhal sona erdirilmesi ve yanlışın düzeltilmesi için siyasal otoritelere talepte bulundular. Türkiye'nin hukuk ve insan hakları konusundaki uluslararası yükümlülüklerini hatırlattılar” dedi.
 
‘İddianame derhal iade edilmeli’
 
Hazırlanan iddianamenin boş olduğunu ve Ankara'da kabul edecek yetkili mahkeme dahi bulamadığını anımsatan Nehir, ”Bu durum bile Sevgili Şebnem hocamızın evine baskın yapılıp, sorgu için apar topar Ankara'ya götürülüp tutuklanmasına kadar varan sürecin ne denli hukuk dışı ve keyfi olduğunu bir kez daha açıkça göstermektedir. Dava dosyası şimdi İstanbul mahkemelerinin önünde. İddianame derhal iade edilmeli ve beraat kararı verilerek sevgili Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı. 
 
‘Onur duyuyoruz’
 
Nehir son olarak şunları söyledi: “Bizler bugün Şebnem hocamıza dayanışma ve destek kartları göndermek için burada toplandık. Onun yalnız olmadığını bir kez daha haykırıyor ve O'nun sürdürdüğü hakikat mücadelesinden onur duyduğumuzu ifade ediyoruz.”
 
Açıklama, sloganlarla sona erdi.