Barış Anneleri: Gözaltındaki kadınlar bir an önce serbest bırakılmalı

  • 18:03 30 Kasım 2022
  • Güncel
 
İSTANBUL - Ankara merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan kadınların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunan Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Behiye Duman, “Kimseye bir şey yapmadılar. Sadece, ‘kadınlara zulüm yapmayın’ diyorlar. Sokakta hak, hukuk arayan kadınların önü açılmalı” dedi.
 
İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt yöneticisi olmak”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte finansman sağlamak” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında dün 14 kentte 57 eve düzenlenen eş zamanlı operasyonla 16 kadının gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, 36 haftadır Adalet Nöbeti tutan anneler ile çok sayıda kadın katıldı.
 
'Kadınların direnişini tüm dünya görüyor'
 
Toplantıda söz alan Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Behiye Duman, konuşmasına İran’da Jîna Emînî’nin “ahlak polisleri” tarafından katledilmesi ardından başlayan kadın direnişini selamlayarak başladı. Kadınların her geçen büyüyen mücadelesini devletin ve tüm dünyanın gördüğünü paylaşan Behiye, “O yüzden kadınları öldürüyorlar, tecavüz ediyorlar. Ne kadar kötü şey varsa kadına dönük yapılıyor. Kadınlar da buna karşılık başkaldırıyor. O yüzden kadınlar alanlarda çalışma yürütüyor” sözlerini kullandı.
 
‘Hukuk arayan kadınların önü açılmalı’
 
Kadınların 25 Kasım’da Taksim Tünel’de gerçekleştirdikleri yürüyüş ve etkinliklere ise polisin saldırdığına değinen Behiye, kadınların şiddet ve işkence ile gözaltına alınmasına karşı olduklarını vurguladı. Kadınlara işkence edildiğini, gözaltına alınıp tutuklandığını belirten Behiye, “Onların da kızları var, büyüyecekler. Devlet kendi kızlarını düşünsün. Kadınların direnişi onların kızlar içindir de aynı zamanda. Sokaktaki kadınlar eşleri tarafından öldürülen kadınların hakkını soruyor, savunuyor. Dünyanın bütün kadınlarına hak, hukuk istiyorlar. Sokaklarda hak, hukuk arayan kadınların önü açılmalı” sözleriyle seslendi.
 
Dün gözaltına alınan kadınların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunan Behiye, “Kimseye bir şey yapmadılar. Sadece, ‘kadınlara zulüm yapmayın’ diyorlar” diye konuştu.
 
Toplantı, kadınların hep bir ağızdan attığı “Jin jiyan azadî” sloganı ile son buldu.