12’nci Genel Kadın Konferansı sona erdi: Daha fazla örgütlülük

  • 17:57 28 Ocak 2023
  • Güncel
İSTANBUL –12’nci HDK Kadın Meclisi Genel Kadın Konferansı’nda, Kadın Meclisleri’nin önümüzdeki süreçte yerellerde daha fazla örgütleneceği üzerinden uzlaşıya varıldı.  
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, “İsyanımız erkek egemenliğine, ısrarımız özgür ve eşit yaşama” şiarı ile Labella Davet Salonu’nda 12’nci Genel Kadın Konferansı’nı gerçekleştirdi. Konferansın gerçekleştiği salona “İsyanımız erkek egemenliğine, ısrarımız özgür ve eşit yaşama. jin jiyan azadî” ana pankartı ile  “Yeni yaşamı kadınların özgürlük mücadelesi kuracak”, “Jina’nın saçlarından Nagihan’ın hakikat kalemine birlikte özgürleşeceğiz”, “Li dijî faşizme dem dema azadi ya jına ne”, “Kadın mücadelesi yargılanamaz”, “Çok dilli çok renkliyiz Kadın Meclislerinde birlikteyiz” pankartları asıldı.  
 
Konferansa çok sayıda kadın katılımı
 
Konferansa Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Tevgera Jinên Azad (TJA), HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Pero Dündar, Demokratik Alevi Derneği (DAD) temsilcileri, HDK bileşeni siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı.
 
HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ve siyasi parti temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından basına kapalı devam eden konferansta, TJA, DAD ile HDK bileşeni siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi söz alarak siyasal süreci değerlendirdi.  
 
Siyasal süreç değerlendirildi
 
Siyasal sürecin tartışıldığı konferansta söz alan kadınlar, başta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulanan ve ardından tüm ülkeye yayılan tecride, ekolojik kıyımı, Alevilere ve Kürtlere dönük baskılara, İstanbul Sözleşmesi’ne, Anayasa değişikliğine, kadınlara dönük gerçekleştirilen saldırılara, göçmen ve mülteci kadınların yaşadığı sorunlara karşı kadınların yürütmesi gerektiği mücadeleye dikkat çekildi. Yine Kadın Meclisi’nin ve örgütlenmesine dikkat çekilerek 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağı vurgulandı.
 
Savaşlar tecridin devamı
 
Türkiye’nin yürüttüğü savaş ve burada işlediği suçlara da dikkat çeken kadınlar, savaşın merkezinin Kürtler ve Kurdistan olduğunu dile getirdi. Savaşın, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin ardından tecritle devam ettirildiğini belirten kadınlar, “Savaşlar, katliamlar ve baskılar tecridin devamıdır” dedi.
 
Kadınlar sloganlar eşliğinde halay çekti
 
Siyasal sürecin ardından konferansın ikinci bölümünde kadınlar, örgütsel durum değerlendirmesi yaptı. Bu bölümde faaliyet raporu okundu. Raporun okunmasının ardından verilen arada kadınlar Kürtçe müzikler eşliğinde coşkulu bir şekilde halaylar çekerek, hep bir ağızdan “Jin, jiyan, azadî” sloganını attı. Burada çekilen halaylar ile kadınların sürece coşkulu bir şekilde hazırlandığının mesajı verildi.
 
Daha fazla örgütlülük
 
Verilen aranın ardından örgütsel durum değerlendirmesine devam eden kadınlar, Kadın Meclisi’nin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yine yerellerde daha fazlam meclislerin kurulması ve yerellerde örgütlülüğün büyütülmesi üzerine öneriler geliştirildi. HDP’nin üzerindeki baskılara da değinen kadınlar, sistemin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için kadınların bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiği söyleyen kadınlar, toplum örgütlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Kararlar üzerinde uzlaşıldı
 
Konferans Türkiye ve Kurdistan’da yaşanan sorunlara ve örgütsel duruma dair eleştirilere dönük çözüm önerilerinin yer aldığı konuşmaların ardından karar önergesi okundu. Alınan kararlar oylamaya sunulurken, kadınlar kararlar üzerinde uzlaşıya vardı. Daha sonra sonuç bildirgesi okunarak oylamaya sunuldu. Kadınlar bildirgeye eklenmesi için önerilerde bulundu.
 
Genel Meclis’te 51 kadın
 
Konferansta son olarak da Genel Meclis listesi okundu. Genel Meclis listesinde 51 kadın yer aldı.
 
Konferans kadınların toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.