Londra’da uluslararası kadın örgütleri ‘jin jiyan azadî’ etkinliğinde buluştu

  • 21:06 29 Ocak 2023
  • Güncel
HABER MERKEZİ - Uluslararası kadın örgütleri Londra’da “Jin jiyan azadî” şiarı ile düzenlenen etkinlikte buluştu. Kadınlar, “Jin, jiyan, azadî sloganı özgürlüğün ve isyanın sembolü oldu” dedi.  
 
Londra’da Dünya Zerdüşt Örgütü, Kürt Kadın Hareketi ve İran Kadın Özgürlük Hareketi ile Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından “Jin jiyan azadî/Zan zendegi azadi/Kadın yaşam özgürlük” şiarı ile The Marylebone Theatre’da bir etkinlik düzenlendi. İran’da kadın öncülüğünde başlayan direniş ile dayanışma ve kadın direnişini konuşmak amacıyla düzenlenen etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Etkinlik kapsamında İranlı eski politik tutsak, yazar ve ressam Nasrin Parvaz’ın resim sergisine de yer verildi. 
 
Etkinliğe insan hakları aktivisti Maryam Namazie, yazar Rahila Gupta, İran ve Kürt Kadın Hakları Örgütü’nün kurucusu Diana Nammi, Dünya Zerdüşt Örgütü Başkanı Nammi Zerbanoo Gifford, Yazar ve Sürgünde Yazarlar ve Şiddete Karşı Uluslararası Koalisyon (ICAVI) Başkanı Rouhi Shafii Akademisyen Sara Kermanian, İran’daki Siyasi Mahkumların Özgürleştirilmesi Kampanyası (CFPPI) sözcüsü Shiva Mahbobi, Yazar ve Ressam Nasrin Parvaz ile çok sayıda yazar ve akademisyen katıldı.  
 
‘Slogan isyanın ve özgürlüğün sembolü oldu’
 
Etkinlikte, Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası direnişin Rojhilatê Kurdistan’ndan başlayarak kısa sürede İran geneline ve tüm dünyada etki yarattığı ifade edildi. Bu isyan ve direnişin ‘Jin jiyan azadî’ sloganı etrafında şekillendiğine dikkat çekilen konuşmalarda, artık tüm dünyada bu sloganın özgürlük ve isyanın sembolü haline dönüştüğüne dikkat çekildi. Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Kadın Mücadelesi’nin ortaya çıkardığı ‘Jin jiyan azadî’ şiarının bugün Rojava’dan İran’a, Amerika’dan Avrupa’ya küresel bir karaktere dönüştüğüne de işaret edildi. 
 
İsyanın sembolü haline gelen ‘Jin jiyan azadî’ sloganının Amerika’da şiddete uğrayan bir kadından fabrikadaki emekçiye köylerden şehirlere hayatın her alanında tüm kadınların mücadele süreçlerini etkilediği ifade edilirken, konuşmacılar sözlerini her dilde “Jin jiyan azadî” sloganı ile sonlandırdı. Bu sırada salonda bulunanlar da aynı slogan ve alkışlarla karşılık verdi. 
 
Etkinlikte Kürt sanatçılar sanatçılar Tara Jaff ve Suna Alan ile Fra Rustomji ve Fari Bradley sahne aldı. Piyano ve keman dinletisinin gerçekleştiği etkinlikte kadınlar, Suna Alan’ın Kürtçe şarkıları eşliğinde halay çekti.