HDP: Tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracak

  • 11:04 30 Ocak 2023
  • Güncel
ANKARA - Tecride karşı başlatılan nöbet eyleminde konuşan HDP Milletvekili Abdullah Koç, “Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel İmralı’daki tecrittir. Bu tecridin kaldırılması Türkiye halkalarına nefes aldıracaktır” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesi talebiyle Adalet Bakanlığı'na ve hükümete seslendikleri nöbet eylemi, 28'inci gününde Meclis önünde sürdü. Adalet Bakanlığı’nın sessizliğine rağmen devam eden nöbete milletvekilleri Kemal Peköz, Muazzez Orhan, Abdullah Koç, Erdal Aydemir, Ayşe Sürücü katıldı. Nöbette Abdullah Koç konuştu.
 
‘Türkiye infaz hukukunu askıya almıştır’
 
28 gündür Adalet Bakanlığına seslendiklerini söyleyen Abdullah, “Türkiye’de maalesef 24 aydır Sayın Öcalan ve diğer mahpuslar aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu uygulamalar keyfi uygulamalar. Aynı zamanda Türkiye’de mevcut infaz hukuku da askıya alınmış durumda. Anayasanın eşitlik hükümleri de İmralı’da uygulanmıyor. Şu anda Sayın Öcalan’ın ailesi ve diğer mahpusların aileleri ve Türkiye kamuoyu ciddi şekilde merak içinde. Uzun bir süredir bu tecrit Türkiye halkları ve siyasetine uygulanıyor” dedi.
 
‘Hukuk uygulansın’
 
Türkiye’nin çoklu krizler ile boğuştuğunu belirten Abdullah, tecridin kaldırılmasının halklara nefes aldıracağını söyledi. Abdullah, “Türkiye halkları ekonomik ve siyasal olarak bir çıkmazda Şu anda bir seçim süreci yaşanıyor. Seçime giderken ülkenin bütün alanları maalesef kriz içerisinde. Dolayısıyla bu krizleri aşmanın yolu bu demokratikleşmenin önündeki en büyük engel İmralı’daki tecrittir. Bu tecridin kaldırılması Türkiye halkalarına nefes aldıracaktır. Bu nedenle 28’inci kez HDP parlamento grubu olarak öncelikle Adalet Bakanı’na ve mevcut iktidara sesleniyoruz. Mevcut hukuku uygulayın diyoruz. Farklı bir uygulama istemiyoruz. Biz tek arzumuz İmralı’da Sayın Öcalan ve diğer mahpuslara, anayasa ve yasalara uygun şekilde görüşmelerin yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
 
‘İmralı’da görüşmeler gerçekleştirilirse demokrasinin de önü açılmış olur’
 
Abdullah, demokrasiye ulaşmanın İmralı önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olduğunu vurgularken, şunları ekledi: “Geçmiş dönemlerde de yaşadık ki İmralı’nın önündeki engeller kaldırıldığı zamanda Türkiye toplumuna iyilik yapılır. Gerçekten şu anda rafa kaldırılan demokrasiye ulaşmanın yolu açılmış olur. Seçime gittiğimiz bir dönemde Türkiye toplumu üzerindeki bu tecridin kaldırılması, toplumsal barışın önündeki engelin kaldırılması anlamına geliyor. Tekrar Adalet Bakanına ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Mevcut hukuka uyun, mevcut infaz yasasındaki hükümleri İmralı’ya da uygulayın. Anayasanın eşitlik ilkelerine aykırı davranmayın. Türkiye toplumunun, demokrasi ve barışının önündeki en büyük engelin de İmralı'daki tecrit olduğunu paylaşmak isteriz.”