‘Xwebûn biziz, bizi yasaklayamazlar’

  • 13:04 24 Eylül 2022
  • Güncel
 
DİYARBAKIR - Xwebûn gazetesine polislerce el konulmasına tepki gösteren İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, engellemelere rağmen yazmaya devam edeceklerini vurguladı. 
 
Xwebûn Gazetesi, Mersin’e gönderilmek üzere 17 Eylül’de Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminal İşletmesi’ne (DİŞTİ) götürülen ve burada gazetelere polisler tarafından el konulmasını protesto etmek amacıyla açıklama yaptı. Polislerin gazeteye el koyduğu DİŞTİ önünde yapılan açıklamaya, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER)  yönetici ve üyeleri ile gazeteciler de katıldı. 
 
Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, "Bu baskı, el koyma ve engellemeleri kınıyoruz. Bu tahammülsüzlük aslında Kürtçeye dönüktür. Devlet Kürtçe yayın yapan gazetenin yayılmasını istemiyor" diye belirtti. 
 
‘Biz gazetecilik yapmaya devam edeceğiz’
 
Devletin Kürt dili ile Kürtçe yapılan çalışmalara tahammülünün olmadığına dikkat çeken Esen, Xwebûn Gazetesi’nin üç yıldır yayın yaptığını ve gerçekleri yansıttığı için engellemelere maruz kaldığını belirtti. Esen, “Bizim gazetelerimize el koyabilirler ve engelleyebilirler ama biz gazeteciliği yapmaya devam edeceğiz. Xwebûn Gazetesi yazmaya devam edecektir" ifadelerinde bulundu. 
 
‘Xwebûn biziz’
 
DBP İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun ise Kürt diline dönük baskının özellikle son dönemlerde arttığını vurgulayarak, "Kürtler kendi özgürlüklerine kavuşmasınlar, asimile olsunlar, ayakta kalmasınlar diye bu politikayı uyguluyorlar. Osmanlı'dan günümüze kadar birçok Kürt yayını çıktı. Hem o dönemde, hem de Cumhuriyet döneminde bu yayınlar yasaklandı. Xwebûn'un isim anlamı iktidarın gözünde radikal bir sözlüktür. Xwebûn'un Kürdistan'da yasaklanması kabul edilemez. Hangi şartta olursa olsun, Özgür Basın, Kürt basını yasaklara rağmen çalışacaktır. Xwebûn biziz, bizi yasaklayamazlar” diye konuştu. 
 
Açıklamanın ardından "Xwebûn hebuna me ye” (Xwebûn bizim varlığımızdır)  sloganları atan gazeteciler, daha sonra otogar içinde Xwebûn gazetesini dağıttı.