'Gözler Kürdistan'daki, Ortadoğu'daki direnişe çevrilmeli'

  • 12:30 25 Eylül 2022
  • Güncel
BATMAN - TJA’nın devam eden konferansında kadınlar, “Önümüzdeki dönem feminist hareketin dili Kürtçe olacak çünkü ‘Jin jiyan azadî’ her yere yayılıyor” denildi.
 
Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) 4'üncü Konferansı 2’nci gününde “Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in"şiarıyla Batman'da bulunan bir konferans salonunda 700 delegenin katılımıyla devam ediyor. 
 
Konferansta her kesimden kadınlar söz alarak değerlendirme ve görüşlerini dile getiriyor. 
 
‘Kürt kadınlarının kimlik mücadelesi var’
 
HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, konferansta bulunmaktan onur duyduğunu belirterek, "Kadın mücadelesine ilişkin büyük bir direniş var dünyanın her tarafında. Ülkemizde İstanbul Sözleşmesi ve katledilen kadınların mücadelesinin yanı sıra Kürt kadınların verdiği bir kimlik mücadelesi var. Dünya kiliseye karşı mücadeleyi 16‘ncı yüzyılda başlattı. Bugün birçok yerde molla rejimine, din simsarlarına karşı büyük bir mücadele yürütüyorlar. Gözümüzü Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kürdistan'a çevirmekte fayda var. Devrimin, Ortadoğu kadınlarının mücadelesi ile gerçekleşeceğini düşünüyorum" dedi.
 
‘Görevimiz ataerkiye karşı mücadele etmek’
 
Lübnan’dan gelen Ghina Al Andary de, Kürt kadınlara yapılan zulüm ve saldırıların benzerinin tüm dünyada kadınlar üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Bizim de birinci görevimiz ataerkiye karşı mücadele etmek olmalıdır" sözlerine yer verdi.
 
‘İktidarlar kadınlara yenilecek’
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Canan Yüce, böylesi bir süreçte kadın konferansı gerçekleştirmenin önemli olduğunu kaydetti. Canan, bu konferansın İran'a ve cezaevlerine ses olacağını düşündüğünü ifade ederek, Şili'de, Arjantin'de, İran'da iktidarın kadınlara yenileceğinin altını çizdi.
 
‘Başur’da kadınlar boyun eğmedi’
 
Federe Kürdistan’dan katılan Gulnas Eziz Qadir, “Diktatörlere, faşistlere karşı Başur’da kadınlar boyun eğmedi. Saddam rejimi sırasında birçok şehit verdik. Devrimci kadınlar bu süreçte büyük bir mücadele ve emek verdi” şeklinde konuştu.
 
‘TJA’yı rehber olarak görüyoruz’
 
Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Lorena López de Lacalle ise, “TJA bizim için önemli bir konumda. TJA’lı kadınları örnek alarak hareket ediyoruz. Cezaevlerindeki kadınlardan, Barış Anneleri’nden aldığımız güçle mücadele ederek başarıya ulaşacağımızı biliyoruz. TJA’yı kendimize rehber olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘Artık karşılarında örgütlü kadın gücü var’
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da şunları kaydetti: “Kadınların dayanışmasını ve örgütlülüğünü açığa çıkaran bir konferans düzenliyorsunuz. Bugün bu konferansta hepinizin yüreğinin bir kısmı burada, diğer kısmı İran'da Jîna Amînî için direnen kadınların yanında. Yüreğimizin bir kısmı burada diğeri cezaevlerinde direnen onlarca kadın arkadaşımızın yanında. Yaşamın neresinde olursak olalım direniyoruz. Yok sayılıyoruz, tacize ve tecavüze uğruyoruz ama her katliam, her şiddet politiktir. Ülkeleri yönetenlerin zihniyetleri doğrultusunda bizler katlediliyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım, her türlü inkara ve yok sayılmaya karşı her türlü şiddetin karşısında duracağız. Tek bir kadının saçının teline zarar gelmemesi için kadınlar direnecek ve birlikte mücadele edecek. Jîna Amînî'yi katledenler bilsin ki artık karşınızda örgütlü bir kadın gücü var. Birlikte hareket etmezsek dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet artar. Örgütlü mücadelemizi büyütmek zorundayız. Jin jiyan azadî hepimizin ortak sloganıdır. Dünyanın her yerinde söyleyelim herkese ulaştıralım.”
 
‘Yaşasın kadın dayanışması’
 
Bağımsız feminist Hülya Osmanoğlu ise “Kadın feministler olarak verdiğimiz bir direniş var. Biliyorsunuz 2015 yılından itibaren hak gaspları başladığında buradaki kadın arkadaşlarımızın kurumlarına kayyım atandı. Arkadaşlarımız cezaevine konuldu. Kurumlara kayyım da atansa, sözleşme feshedilse de, kadın mücadelesine saldırsalar da slogan ‘Jin jiyan azadî’ olacak. Önümüzdeki dönem feminist hareketinin dili Kürtçe olacak, çünkü ‘Jin jiyan azadî’ her yere yayılıyor. Hep beraber sesimizi çoğaltmak için yaşasın kadın dayanışması diyoruz” sözlerine yer verdi. 
 
‘Mücadele her alanda devam ediyor’
 
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, savaşın, şiddetin her gün devam ettiği bir süreçte yapılan konferansın önemine dikkat çekti. Saliha, “İran’da başlayan direnişi selamlıyoruz. TJA konferansından binlerce selam gönderiyoruz. İran’da mücadele büyüyerek kirli sisteme karşı direniş devam ediyor. Kürt kadınları özgürlük ve geleceği için büyük bedeller ödedi ödemeye de devam ediyor. Bu kadın konferansının erkek egemen zihniyete bir cevap olacağını biliyoruz. Kadına karşı yapılan katliama bir cevap veriyoruz. Ortadoğu’daki Kürt kadın mücadelesi bütün dünyaya örnektir. Kürt kadını birlik ve geleceği için yıllardır direniyor. Eşbaşkanlık sistemi için mücadele ediyoruz. Bu dünyaya örnek olacaktır. Bu düşüncenin öncüsü olan lider şu an İmralı’da tecrit altında. Biz bu yolda mücadelemizi büyüteceğiz. Özgürlük için bir düşünce geliştirdi Sayın Öcalan. Cezaevlerindeki bütün tutsak kadınları da selamlıyorum. Kadınlar her alanda olduğu gibi bu alanda da mücadele ediyor. Herkese başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Konferans konuşmalarla devam ediyor.