‘Hedefim çok iyi bir arıcı olmaktı, başardım’

  • 09:03 12 Eylül 2022
  • Yaşam
 
Rabia Önver 
 
HAKKARİ - Yüksekova’da 8 yıldır arıcılık yapan Hacer Es, “Hedefim çok iyi bir aracı olmaktı, yavaş yavaş hedefime ulaştığımı düşünüyorum” dedi.
 
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Hacer Es, 8 yıldır aile mesleği olan arıcılığı yapıyor. Harran Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Hacer, 2 yıl Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlandıktan sonra atanamayınca babasından kalan arıcılık mesleğini sürdürme kararı aldı. Hacer, kış aylarında arılarını Hakkâri'nin Derecik ilçesine götürürken, yaz aylarında ise Yüksekova’ya bağlı Dağlıca mezrasına getiriyor. Arıcılığın yanı sıra menengiç kahvesi, tahin ve tereyağ da üreterek hem kardeşlerini okutuyor hem de evin geçimini sağlıyor.
 
‘Sattığım ürünlerle ailemin geçimini sağlıyorum’
 
Üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS sınavına girdiğini belirten Hacer, atanamadığı için aile mesleği olan arıcılığa merak saldığını bu yüzden arıcılık yapmaya başladığını söyledi. Hacer, “Kış aylarında arılarımı Derecik'e götürüyorum çünkü Yüksekova'nın kış ayı arılar için çok sert geçiyor. Mayıs ayında arıları Yüksekova'ya getiriyoruz. Ağustos ayına doğru sağıma başlıyoruz. Arılarımız geçen seneye oranla bu sene bize daha az bal verdi. Çünkü havalar geç ısındı ve bu sene toprak yağışı çok olduğu için arılarımız fazla bal vermedi. Bal dışında tahin, menengiç kahvesi ve tereyağ da yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünlerin hepsini satarak ancak evimizin geçimini sağlayabiliyoruz” dedi.  
 
‘Kadın isterse en zor mesleği icra edebilir’
 
Arıcılığa merak saldığı ilk yıllarda çevresinden farklı tepkiler aldığını buna rağmen pes etmediğini söyleyen Hacer, arıcılık mesleğinin erkeklere özgü bir meslek olmadığını belirtti. Hacer, “Etrafımdaki kişiler ‘sen bir kadınsın nasıl bu işi yapacaksın, arıcılık erkek işidir’ diyorlardı onların söylemleri beni işten uzaklaştırmadı aksine beni işime daha çok bağladı. Kaç yıldır arıcılık yapan erkekler var çoğu zaman beni arayıp benden bilgi istiyorlar. Bu beni mutlu ediyor. Arıcılık sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olarak görülüyor. Ama öyle değil bence kadınların daha fazla bu mesleği yapması gerekiyor. Bir kadın isterse değil arıcılık yapmayı daha zor meslekleri icra edebilir” diye konuştu. 
 
‘Bulunduğum toplumda kadın nasıl tek başına yapabilir algısını kırdım’
 
Ailesinin desteğiyle yıllardır her zorluğa rağmen mesleğine devam ettiğini belirten Hacer, toplumun baskısına rağmen geri adım atmadığını hatta işine daha fazla bağlandığını dile getirdi. “Şuan bana 'bu işi bırak, memur ol' deseler asla bırakmam. Çünkü ben doğayla iç içeyim. Çok sevdiğim ve mutlu olduğum bir işi yapıyorum” diyen Hacer, “Ailemde tek çalışan kişi benim. Ailemin geçimini yaptığım iş ile sağlıyorum. Bunu yaptığım için gurur duyuyorum. Çünkü kendi bulunduğum toplumda 'kadın nasıl tek başına yapabilir' algısını kırdım. Hedefim çok iyi bir arıcı olmaktı. Yavaş yavaş hedefime ulaştığımı düşünüyorum” diye ekledi. 
 
‘Kadın isterse her şeyi yapabilir’
 
Hacer, kadının isterse her şeyi yapabileceğini belirterek,  “Kadın yapamaz, kadından balcı olmaz, bu bir erkek işi, bir kadın bunu beceremez’ algılarının önüne geçtiğimi düşünüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Bütün kadın arkadaşlarıma sesleniyorum, eğer imkânları varsa ellerinden ne geliyorsa yapsınlar çalışsınlar” dedi.