8 Eylül 2018: Hewlêr’e yönelik saldırıda gazeteci Suheyla Qadiri yaşamını yitirdi

  • 09:12 8 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
İran rejiminin, Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin Hewler’e bağlı Koyê’de bulunan üslerine yönelik bombardımanında aralarında gazeteci Suheyla Qadiri’nin de bulunduğu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Onlarca kişi de yaralandı. 
 
Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler ise şu şekilde; 
 
1979: Oyunculuk kimliğinden çok siyahilerin hakları için verdiği mücadelesiyle bilinen Jean Seberg, Paris’te yaşamını yitirmiş halde bulundu. Jean NAACP (Siyahi İnsanların Geliştirilmesi için Ulusal Birlik) ve siyahların haklarını savunan bir parti olan Kara Panterler’e açık bir şekilde destek verdi. 30 Ağustos 1979’da yaşamını yitirdiği belirlenen Jean’in cenazesi 8 Eylül’de arabasının arkasında bir battaniyeye sarılı olarak bulundu. Jean’in şüpheli ölümü hala tam olarak açıklığa kavuşturulmuş değil.
 
2014: Avusturyalı sanatçı Maria Lassnig, bugün dünyaya geldi. Boyalı otoportreleri ve “vücut farkındalığı” teorisi ile tanınan Maria, 1988’de Büyük Avusturya Devlet Ödülü’nü kazanan ilk kadın sanatçı ve Avusturya Bilim ve Sanat Dekorasyonu’na layık görüldü. Maria, 6 Mayıs 2014’de yaşama veda etti.