10 Eylül 2016: Rojava Genç Kadın Birliği'nden tecride karşı çadır eylemi

  • 09:12 10 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
Kobanê'de Rojava Genç Kadın Birliği üyeleri Kobanê Kantonu'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecride karşı 10 Eylül 2016’da "Genç Kadınlar Önderi Apo'nun Özgürlüğünün Teminatıdır" şiarıyla çadır kurdu. 
 
Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmelerden bazıları şunlar: 
 
1874: ABD’li Mary J. Dillard bugün Kansas’ta dünyaya geldi. Eğitimci ve kadınların oy hakkını savunan biri olan Mary, 1892’de okuduğu Lawrence Lisesi’nden mezun olan tek Afrikalıydı. Hıristiyan Kadın Birliği’ne dair bir konuşmaya yapan Mary, daha sonra WCTU’ya katıldı. Mary, yaşamı boyunca kadınların oy hakkı için çalıştı. 
 
1880: Yazar ve aktivist Laura Cornelius Kellog bugün doğdu. Amerikan Kızılderilileri Derneği’nin kurucusu olan Laura, komünal kabile toprakları, kabile özerkliği ve özyönetim için savaştı. Kooperatiflerde emek ve bu emeğin örgütlülüğü için çalışan Laura, 1947’de yaşama veda etti. 
 
1985: Türkiye’de, 1980 sonrası feminist hareketin erkek şiddetiyle mücadelesinde, referans noktalarından birini oluşturan Çankırı Aile Mahkemesi’nin ünlü kararı 10 Eylül 1985’te verilmişti. Çankırı’da bir kadın, kendisine şiddet uygulayan eşine boşanma davası açtı. Mahkeme başkanı Mustafa Durmuş kadının talebini reddetti. Ret gerekçesinde, kadının hamile olduğunu ve bölgenin örf ve adetlerinde “Karının sırtını sopasız, karnını sıpasız bırakmamak gerekir” anlayışı olduğunu belirtti. Feministler, kararı, bir süre sonra Yargıtay Dergisi’nden öğrendiler ve bu karar, 1987’de başlayan Dayağa Karşı Kampanya’nın fitilini oluşturdu. 
 
2019: AKP'li İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının saldırısında 2 oğlunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar ve yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, soruşturmanın 15 aydır iddianameye dönüşmemesi nedeniyle adliye önünde oturma eylemine başladı.