13 Eylül 1923: Sovyet direnişinin ‘Tanya’sı doğdu

  • 09:36 13 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
Nazi Almanya’sının işgali sırasında Sovyet direnişinde “Tanya” adıyla yer alan Zoya Kosmodemyanskaya 13 Eylül 1923’te doğdu.
 
Nazilere karşı direnişin sembol isimlerinden Sovyetler Birliği’nin en genç kahramanlarından Zoya Kosmodemyanskaya 1923’te bugün doğdu. Nazi Almanya’sının Sovyetler Birliği’ni işgal ettiği günlerde işgale karşı savaşan bir partizan olan Zoya, işkenceye rağmen ağzından tek bir bilgi alamayan Nazi askerlerinin idam ettiği ve idamdan sonra da cenazesine işkence edilen bir kadın.
 
Zoya 1941 yılının Ekim ayında henüz bir lise öğrencisiyken, bir partizan birimi için gönüllü oldu. Örgütte kendisine “Tanya” adı verilen Zoya, kısa bir eğitimin ardından Moskova’daki Volokolamsk Bölgesi’ne gönderildi ve burada yoldaşları ile birlikte bir dizi eylem düzenlemeye başladı. Mücadelesi sırasında Alman askerleri tarafından esir alınan Zoya, 29 Kasım 1941 sabahı asılarak idam edildi.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şöyle:
 
1933: Kadınların oy hakkını kazanmasından 40 yıl sonra, Elizabeth McCombs, Yeni Zelanda’nın ilk kadın milletvekili oldu. Yeni Zelanda'daki kadınlar 1893'te oy kullanma hakkını kazandı. Kırk yıl sonra, Elizabeth McCombs, Lyttelton ilinde gerçekleşen ara seçimi kazanarak Parlamentonun ilk kadın üyesi oldu. Ülkenin ilk kadın başbakanı Jenny Shipley de 1997’de göreve geldi. Son iki dönemdir ise ülkede başbakanlık görevini Jacinda Ardern sürdürüyor.
 
1994: ABD’de Kadına Yönelik Şiddet Yasası kabul edildi. Yasaya göre aile içi şiddet, tecavüz, cinsel saldırı, takip ve cinsiyetle ilgili diğer şiddet türlerine maruz kalanlara destek olan programlar için fon sağlanacak.
 
2005: İzmir’de gerçekleşen 8’inci Kadın Sığınakları Kurultayı ara toplantısında, Kurultay’ın Diyarbakır’da Selis Kadın Dayanışma Merkezi’nin ev sahipliğinde yapılması kararı alındı. 30'a yakın kadın kuruluşunun katıldığı toplantıda, Kurultay’da Kürt kadınlara yönelik aile içi şiddetin ve militarizmin de ele alınması kararı alındı. 
 
2017: Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Reqa’yı DAİŞ’in işgalinden kurtarmak için başlattığı "Büyük Savaş"ın 100’üncü gününde, en önce cephelerde bulunan Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Reqa kent merkezine bayrak dikti. Daha önce de YPG/YPJ güçleri doğudan kent merkezine bayrak dikmişti. Savaşçılar, Reqa’nın kısa sürede özgürleşeceğini söyledi.
 
2017: HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un Ankara’da düzenlenen cenaze törenine bir grup saldırıda bulundu. Saldırıya uğrayan cenaze defnedildiği mezardan çıkarıldı, Dersim’e götürüldü.