19 Eylül 2021: Kadın kırımına, savaşa ve tecride karşı kadınlar bir araya geldi

  • 09:05 19 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
Tevgera Jinên Azad ( TJA), “Kadın kırımına, ırkçılığa, savaşa ve tecride karşı özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla Sultangazi’deki Aşık Veysel Parkı’nda buluşma gerçekleştirdi.
 
Buluşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Kadın Zamanı Derneği üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı. “Em Li Dijî Qirkirina Jinan Ber Bi Azadîyê Ve Dimeşin” pankartının açıldığı buluşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, kadın kırımı, savaşa dikkat çekilerek buna karşı mücadele edileceği vurgusu yapıldı. 
 
Tarihte bugün yaşanan diğer gelişmelerden bazıları şöyle: 
 
1889: ABD’li eğitimci ve sivil haklar aktivisti Sarah Louise,  bugün dünyaya geldi. Kardeşi Elizabeth ile birlikte New York Times’ın en çok satan sözlü tarih dergisine konu alan yazar Sarah, devlet okullarında lise düzeyinde ev bilimi öğretmesine izin verilen ilk Afrikalı-Amerikalı kişi oldu. Sarah, kitabının 103 yaşında iken yayınlanmasıyla tanındı. Sarah, 25 Ocak 1999’da yaşama veda etti. 
 
1893: Yeni Zelanda’da kadın hareketinin gizli toplantılar ve imza toplama çalışmalarıyla yürüttüğü kampanyalar başarılı oldu. Kadınların oy hakkı elde ettiği ilk ülke 19 Eylül 1893’te, Yeni Zelanda oldu. Yeni Zelanda’da 1870’lerde güçlenmeye başlayan kadın hareketinin en önemli kazanımlarından biri oy hakkı oldu. Oy hakkı talep ettikleri dilekçe için 1891 yılında 9 binden fazla imza toplandı. Bir yıl sonra bu sayı 20 bine yükseldi, 1893’te ise 30 binden fazla imza meclise gönderildi.
 
1905: Almanya’da Nazi rejimine karşı direniş savaşçısı olan Judith Auer bugün doğdu. Judith Vallentin olarak da tanınan judith, piyanist olma umuduyla bir süre müzik alanında çalıştı. 1924 yılında bir öğrenci olarak Almanya Genç Komünistlere katıldı. Bu dönemde Berlin’e taşınan Judith, daha sonra Moskova’ya gitti. Bir yandan siyasi aktivitelerde yer almayı sürdüren Judith, geçinebilmek için ise daktilo ve stenografi öğrendi. Aynı zamanda KPD’nin kuruluşunda yer alan Judith, 7 Temmuz 1944’de çalıştığı işyerinde tutuklandı ve daha sonra işkence gördü. Judith, Nazi rejimi tarafından 27 Ekim 1944’de katledildi. 
 
1932: Alman Yahudi bir yazar ve gazeteci olan Stefanie Zweig, bugün doğdu. Otobiyografisi ile tanınan Stefanie’nin öyküsü, ailesinin Nazi Almanya’sındaki zulmünden kaçmak için gittiği Kenya’daki yaşamına dayanıyor. Romanından uyarlanan film, En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazandı. Kitapları 7 milyondan fazla sattı ve on beş dile çevrildi. Stefanie, 25 Nisan 2014’te hayatını kaybetti. 
 
1906: İngiliz eğitimci ve yazar olan Maria Georgina Gray,  7 Mart 1816’da dünyaya geldi. Kadınların eğitimini teşvik eden örgütün kurucularından biri olan Maria, kurduğu koleje verilen ismi ile onurlandırıldı. Maria, bugün yaşama veda etti. 
 
2015: Dayîkên Şemîyê, Cizre'de 8 günlük sıkıyönetim döneminde yaşamını yitiren 21 yurttaş için adalet istedi. Eyleme, katledilen 21 yurttaşın yakınları da katıldı. Dayîkên Şemîyê adına yapılan açıklamada, 9 günlük sokağa çıkma yasağı sonucu 21 yurttaşın katledildiği hatırlatılarak, "4 Eylül 2015 tarihinde Cizre'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu yasak nedeniyle Cizre halkı zor günler yaşadı 8 günlük yasak sonucu 21 sivilimiz katledildi. Uzun süre zarfında yaralanan hastalarımızı hastaneye kaldıramadık" denildi. 
 
2016: Siirt Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü bünyesinde bulunan Berfin Kadın Danışma Merkezi kentte bulunan kadınlara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, açılışı 8 Mart 2017'de yapılacak olan "Mor Kütüphane" için kitap kampanyası başlattı. Konuyla ilgili olarak Berfin Kadın Danışma Merkezi çalışanı eğitimci Sevda Basut tarafından yapılan açıklamada, merkez bünyesinde kurdukları "Mor Kütüphane" için kitap kampanyası başlatacaklarını bildirdi. 
 
2016: PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik devam eden tecride karşı Efrîn Kantonu’na bağlı Şêrawa ilçesinde Kongra Star tarafından eylem çadırı açıldı. Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının asıldığı çadırın yanı sıra ziyaretçiler için ikinci bir çadır daha kuruldu. TEV-DEM, YPG-YPJ ve Rojava Gençlik Birliği (YCR) bayraklarıyla süslenen her iki çadırda, “Kadınlar Önder Apo için eylemlere öncülük ediyor, bağımsız bir heyetin İmralı’ya gitmesini istiyoruz” yazılı pankart yer aldı. Eylemciler üzerinde “Bê Serok jiyan nabe”, “Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür”, “Önder Apo’nun özgürlüğü kadın özgürlüğünün garantisidir” yazılı tişörtler giydi.
 
2016: Almanya'nın Saarland eyaletine bağlı Hamburg kentinde Ekin Wan Kadın İnisiyatifi ilan edildi. Kuruluş amacıyla bir toplantı düzenleyen Hamburg’daki kadınlar, "Biz kadınlar her şeyden önce Öcalan'ın özgürlüğünü gündemimize almalıyız. Unutmayalım ki Kürt kadınların özgürlüğü Öcalan'ın özgürlüğüdür" diye belirtti. 
 
2020: Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü insan hakları alanında çalışan Somalili anne-kız Fartuun Adan ve Ilwad Elman’a verildi. New York Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen törende ödül bu yıl insan hakları alanında çalışan Somalili anne -kız Fartuun Adan ve Ilwad Elman’a verildi. Somali’de insan hakları alanında çalışan Elman Barış ve İnsan Hakları Merkezi’nde yöneticilik yapan Fartuun Adan ve Ilwad Elman,  merkezde yıllardır kadın hakları, barışın inşası ve çocuk askerleri rehabilite etmek için mücadele veriyor.
 
2021:  İzmir’de Bisikletli kadınların trafikte görünür olmasını talep eden ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nda Pazar günleri bazı caddelerin trafiğe kapatılarak “Otomobilsiz Pazar” ilan edilmesini talep etti.