20 Eylül 2017: Rojava Üniversitesi'nde Jineoloji Fakültesi açıldı

  • 09:05 20 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
2016'da eğitim hayatına başlayan Rojava Üniversitesi yeni öğretim yılına Jineoloji Fakültesi’ni ekledi.
 
Rojava Devrimi’nin ardından kadın iradesinin gelişmesi, kadın sorunlarının görünür olması, kadın erkek eşitliği için adımların atılması gibi konuların bilimsel bir çerçeveye ulaşması için açılan Jineoloji Fakültesi için geniş materyaller hazırlandı. Müfredatta ise “Jineoloji’nin Kapısı”, “Jineoloji’nin Tarihi”, “Ortak Yaşam Bilimi” gibi dersler yer aldı. Öğrencilerin Jineoloji Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uzmanlıklarına göre Demokratik Özerk Yönetim kurumlarındaki yerlerini alması amaçlandı.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer gelişmelerden bazıları şöyle:
 
1883: Belçikalı senatör, feminist, sendikacı, senatör Maria Gabriella Baers doğdu. Dantel işçileri ve eldiven üreticilerinin sendikasına katıldı. İşçi kadınlar için dernek kurdu. 1936'da Belçika Senatosu'na seçildi ve 1954'e kadar senatör olarak kaldı.  II. Dünya Savaşı sırasında Belçikalı kadınların Almanya'da zorla çalıştırılmasını önlemeye çalışan Maria, önce 24 yaşın altındaki kadınların sınır dışı edilmesini durdurmayı başardı, ardından 22 Mart 1943'te kadınların tüm sürgünlerini sona erdirdi. 1945'te Senato'nun ilk kadın sekreteri oldu ve Parlamento Sağlık Komisyonu Başkanı oldu. Onun komisyon başkanlığı kadınlar açısından bir ilk oldu. Maria, 1959’da yaşamını yitirdi.
 
1973: İtalya'nın Milano kentinde kadınların doğum kontrolü ve kürtaj hakkını savunan CISA (Centre for Information on Sterilization and Abortion) kuruldu. Doğum kontrolü ve kürtajın yasadışı olduğu İtalya’da, hem sağlık hizmeti sunmak, hem de konuyu kamuoyunun, kilisenin ve hükümet kurumlarının önüne koyacak bir alan yaratmak amaçlanıyordu. 
 
1973:  “Cinsiyetler Savaşı” tenis maçında, kadın oyuncu Billie Jean King, Bobby Riggs'i yendi. Kendini erkek şovenist ilan eden Bobby, kadınların aşağılık olduğunu, oyunun baskısını kaldıramadıklarını ve yaşına rağmen herhangi bir kadın oyuncuyu yenebileceğiyle övünmüştü. Maç, Houston Astrodome'da 30 binden fazla seyirci ve dünya çapında 50 milyon TV izleyicisi tarafından izlendi. Billie Jean’ın başarısı sadece kadın profesyonel tenisçilerin ve kadın sporcuların meşrulaştırılmasına yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda genel olarak kadın hakları için bir zafer olarak görüldü. Billie Jean maçtan sonra, “kaybetseydim kadın tenisçiler olarak elli yıl kaybedecektik” dedi. Maç, kadın ve erkek tenisçilere aynı ücretin ödendiği ilk maç oldu. 
 
2006: Elif Şafak “Baba ve Piç” romanıyla ilgili yargılandığı davadan beraat ederken,  ülkücü avukatlar Elif Şafak’ın posterlerini yaktı.
 
2015: Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla çeşitli illerden yola çıkan kadınlar Cizre’ye gitti. Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı ve katliamlardan sonra beyaz tişörtleri ve üzerinde birçok dilde barış yazan mor kurdeleleriyle ilçeye gelen kadınlar, Cizre’de gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından taziye çadırını ziyaret etti.
 
2015: Meme kanseri tedavisi gören Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçısı 42 yaşındaki Yasemin Erbulun yaşamını yitirdi.
 
2015: "Evli Âşıklar" ve "Coşkunun Bedeli" gibi aşk romanları ile tanınan ünlü yazar Jackie Collins, 77 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Çok satan aşk romanlarıyla tanınan Jakie'nin meme kanseri tedavisi gördüğü açıklandı.
 
2015: Stockholm'de bulunan Amara Kürt Kadın Meclisi üyesi kadınlar PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için eylem yaptı.
 
2015: Halep'in Şêxmeqsûd Mahallesi'nde Yekitiya Star Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Çok sayıda kadının katıldığı açılış töreninde konuşan kadınlar, bilinç düzeylerini yükseltmek, iktidar zihniyetinden kurtulmak ve örgütlenmek için merkezlerini açtıklarını belirtti. Kadınlar merkezle birlikte kadınların kendi rol ve misyonlarını tanıyacağını ve kendi öz gücünü ortaya çıkaracağını dile getirdi.
 
2021: Afganistan’da kadınlar, Kadın İşleri Bakanlığı yerine “Dua, Rehberlik ve Namusun Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı” tabelasının asılmasına karşı ve eğitim hakkı için eylem yaptı.
 
Kadın Bakanlığı binası önünde bir araya gelen kadınlar, dövizler ve sloganlarla bakanlık isminin değiştirilmesi ve bakanlık çalışanı kadınların büyük kısmının binaya alınmamasını kınadı. Sık sık, “Kadınlara özgürlük”, “Demokrasi, özgürlük”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atan kadınlar, burada bir açıklama yaparak kadın haklarını savunacak bakanlığın tekrar faaliyet göstermesini talep ettiklerini duyurdu. Kadın Bakanlığı’nın ardından Eğitim Bakanlığı hizmet binasına geçen kadınlar, burada ağızlarına bantlar yapıştırarak sessiz protesto yaptı
 
Simagül Cemali de kadınların eğitim hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğine dikkat çekerek uluslararası camiaya “Uluslararası toplumun bu konuyu takip etmesini istiyoruz. Afgan kadınlarının haklarının çiğnenmesine izin vermemeliler” sözleriyle seslendi.