21 Eylül 2021: Barış Anneleri Süleymaniye’de bir araya geldi

  • 09:17 21 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün

Barış Anneleri, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde toplandı.

Barış Anneleri, Türkiye’nin saldırı politikalarına karşı çözümde oynayacakları rolü tartışmak için Federe Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde bir araya geldi. Kürt coğrafyasından Barış Anneleri'nin ilk kez bir araya geldiği toplantı kapsamında panel gerçekleştiriyor. “Barışı birlikte tesis edelim” başlıklı panel de Türkiye’nin, Federe Kürdistan Bölgesi, Kuzey ve Doğu Suriye ve bölgedeki saldırıları ele alınıyor. Panelde Şengal ve Maxmûr’a yönelik saldırıların üzerinde durulacağı belirtiliyor.  Saldırıların durdurulması ve çözümde annelerin oynayacağı rol ele alınacak.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer gelişmelerden bazıları şöyle:
 
1974: Jacqueline Susann 20 Ağustos 1918'de Philadelphia'da doğdu. Amerikalı romancı ve oyuncu. İkonik romanı, Bebekler Vadisi (1966), yayıncılık tarihinin en çok satan kitaplarından biridir. Sonraki iki çalışması, Aşk Makinesi (1969) ve Bir Kez Yeterli Değil (1973), Jacqueline, The New York Times en çok satanlar listesi'nde art arda üç romana sahip olan ilk yazar oldu. Jacqueline Susann, 21 Eylül 1974 kanserden dolayı yaşamını yitirdi.
 
2007: Eskişehir’de sokakta şiddete uğrayan Pelin Kalkan ve Devrim Çelik’e destek vermek için Eskişehir Demokratik Kadın Platformu eylem gerçekleştirdi.
 
2014: Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın, Ugandalı Jesca’nın katledilmesine tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi. 
 
2014: DBP Diyarbakır İl Örgütü önünde bir araya gelen binlerce yurttaş IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüşe geçti.
 
2015: PYD’nin12.kuruluş yıldönümünde 6’ıncısını gerçekleştirdiği kongrede Asya Abdullah ve Salih Müslim yeniden PYD’nin eşbaşkanları olarak seçildi.
 
2015: Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle Türkiye genelinde düzenlenen etkinlikler kapsamında Adana'da bir araya gelen kadınlar bisiklet sürdü. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çok sayıda kadın bisikletçi, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandı.
 
2015: Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla Türkiye'nin farklı kentlerinden Cizre'ye gelen kadınlar, mahallelerde kadınlarla buluştu,9 günlük sıkıyönetim süresince katledilen 21 yurttaşın mezarları ziyaret etti.
 
2016: PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik devam eden tecride karşı Kongreya Star öncülüğünde yüzlerce kadın, Qamişlo’nun Korniş Mahallesi’ndeki Birleşmiş Milletler binası önünde toplandı. “Öcalan’ın Özgürlüğü Kadınların Özgürlüğüdür” yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, Türk devletinin Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırana dek alanlarda olacaklarını belirtti.
 
2016: Kürt kadınlar, Avrupa Parlamentosu önünde PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük talebinde bulundu.
 
2016: KJA oluşturduğu bir heyetle, Süleymaniye’de kadın kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini ziyarette bulundu.
 
2017: Cumartesi Annesi Güzel Şahin sonsuzluğa uğurlandı. Kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin cezalandırılması için Cumartesi Anneleri’nin 1995 yılından bu yana Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları oturma eylemine destek veren Cumartesi Anneleri'nden Güzel Şahin, araştırmacı-yazar Serdar Şahin Can’ın 2 gün önce İstanbul’da yapılan cenaze töreninde fenalaştıktan sonra Gaziosmanpaşa Taksim İlkyardım Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden, ancak 20 Eylül 2017'de yaşamını yitiren Güzel, bugün marşlar ve türküler eşliğinde Gülsuyu Mezarlığı'nda defnedildi.
 
2019: İspanya’da kadınlar onlarca şehirde düzenledikleri eylemlerle kadına yönelik şiddete karşı meydanlara indi.
 
2021:  2002 yapımı Jackass filminde Tanrıça rolüyle tanınan oyuncu Patty Perez, diyabetle verdiği mücadelenin ardından 57 yaşında yaşamını yitirdi.