24 Eylül 2013: Gazeteci Deniz Teztel yaşamını yitirdi

  • 09:13 24 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
24 Eylül 2013 tarihinde 12 Eylül Darbesi'nden sonra sıkıyönetim mahkemelerinin açtığı siyasi davaları izlemiş, davalarda devrimcilerin gösterdiği duruşu fotoğraflayarak kamuoyuna duyuran ve bu yüzden de 1991 Haziran’ında tutuklanarak 7 ay tutuklu kalan gazeteci Deniz Teztel yaşamını yitirdi.
 
1984 yılında, cezaevlerine getirilen “tek tip kıyafet” uygulamasını protesto eden devrimcilerin duruşma salonunda gerçekleştirdiği elbise yırtma eylemi sırasında çektiği fotoğraf, 12 Eylül döneminin sembol fotoğraflarından birisi oldu. Deniz,  Devrimci Sol örgütü üyelerinin dışarıyla haberleşmesini sağladığı iddiasıyla 1991 yılı Haziran'ında tutuklanıp yedi ay tutuklu kaldı. Deniz’in gazetecilik yaparken tutuklanması dünya çapında gazeteci meslek örgütleri, Uluslararası Af Örgütü tarafından tepkiyle karşılanmış ve yakından takip edilmişti.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer gelişmelerdan bazıları şu şekilde:
 
1871: Charlotte Dod, en iyi tenis oyuncusu olarak bilinen İngiliz çok sporlu atletti. İlki 1887 yazında on beş yaşındayken Wimbledon Tek Bayanlar Şampiyonası'nı beş kez kazandı. Tek bayanlar şampiyonu olan en genç kadın olmaya devam etti.
 
Charlotte, tenise ek olarak golf, çim hokeyi ve okçuluk gibi birçok başka spor dalında da yarıştı . Ayrıca İngiliz Bayanlar Amatör Golf Şampiyonası'nı kazandı. , İngiltere kadın milli çim hokeyi takımı için iki kez oynadı. Ayrıca kurulmasında yardım etti. 1908 Yaz Olimpiyatları'nda okçulukta gümüş madalya kazandı.
 
Charlotte Dod, 27 Haziran 1960 yılında İngiltere’de yaşamını yitirdi.
 
1898: Charlotte Emma Moore Sitterly, 24 Eylül 1898 Pensilvanya’da doğan Amerikalı bir astronom. Güneş ve kimyasal elementlerle ilgili kapsamlı spektroskopik çalışmalarıyla tanınır. Veri tabloları güvenilirliği ile bilinir ve hala düzenli olarak kullanılmaktadır. Charlotte Emma, Annie Jump Cannon Astronomi Ödülü (1937), Federal Kadın Ödülü (1961),Bruce Madalyası (1990) ödüllerini aldı.
 
Charlotte Emma Moore Sitterly, 3 Mart 1990 yılında yaşamını yitirdi.
 
1973: Kadınlar Birliği kurucularından, Darülfünun’dan mezun ilk kadın ve roman, öykü ve şiir yazarı, öğretmen Şükûfe Nihal Başar yaşamını yitirdi.
 
2004: Fransız oyun yazarı, romancı ve senaryo yazarı Françoise Sagan 24 yaşamını yitirdi.
 
2013: Kadınlar Gezi direnişi sürecinde ve sokak eylemlerinde sıkça yaşanan “ince arama” ve polis tacizine karşı yürüyüş yaptı. Kadıköy’deki polis karakolu önüne yürüyen kadınlar, polis barikatını alkış ve sloganlarla protesto ederek basın açıklamalarını okudu.
   
2019: Cezayir’in El-Vadi kentindeki Anne ve Çocuk Devlet Hastanesi’nde yangın çıktı. Çıkan yangında 8 yeni doğan bebek yaşamını yitirdi, 3 bebekte ise yanık yaralarının oluştuğu belirtildi. Yangının söndürüldüğünü, 37 kadın ve 28 hastane çalışanının kurtarıldığını aktaran Sivil Savunma İdaresi, 5 bebeğin ise kayıp olduğunu bildirdi.