Medya hedef gösteriyor, hukuk hapsediyor

  • 09:17 17 Temmuz 2022
  • Medya Kritik
Semra Turan
 
HABER MERKEZİ - Daha önce Nevin Yıldırım’ın yaptığı özsavunmayı değersizleştirerek “Tecavüz değil yasak aşk” başlığı atanlar aynı şeyi yine yaptı. Urfa’nın Suruç ilçesinde, kendisine tecavüz eden ve şantaj yapan Ferhat Demir’i öldüren Fatma S. için de yayın organları “yasak aşk” başlıklarını kullanmaktan geri durmadı.
 
5 bin yıllık patriarkal sistemin propaganda araçlarından birisi olan medya özellikle tekelleşme ve devlet baskısının artmasıyla birlikte daha da kadın düşmanı bir hale büründü. Kadın katliamlarında kadına dair en ufak “detayı” aleyhte “delile” dönüştüren medya kuruluşları, kadının erkeğe uyguladığı özsavunmada ise mağduru çok güzel oynuyor.
 
Daha önce Nevin Yıldırım’ın yaptığı özsavunmayı değersizleştirerek “Tecavüz değil yasak aşk” başlığı atanlar aynı şeyi yine yaptı. Urfa’nın Suruç ilçesi Mizaryolu Mahallesi’nde 10 Temmuz günü Fatma S. isimli kadın, kendisine tecavüz eden ve şantaj yapan Ferhat Demir adlı erkeği özsavunmasını kullanarak öldürdü. Olaya ait görüntülerin dijital medyada paylaşılması üzerine yerel basın ve dijital medya kullanıcıları tarafından kadın aleyhine birçok bilgi yayıldı. Yine bazı gazeteler olayı “yasak aşk” ve “tartışma” başlıklarıyla servis etti.
 
Gerçekler duyurulmadı
 
Ancak olayın iç yüzüne yönelik bir haber yapılmadı. Fatma’nın ifadelerine haberin en altında ufacık değinerek geçildi. Ancak ifadesinde Ferhat Demir’in sürekli kendisine şantaj yaptığını söyleyen Fatma, tecavüzün ardından kıyafetlerine ve telefonuna el konulduğunu anlattı. Fatma, öldürdüğü erkeğin kendisine “Sen nereye kaçıp gidersen seni bulurum. Benim malımsın. Seni başkalarına da pazarlayacağım” dediğini anlattı. Yine Fatma uğradığı tecavüz sırasında çekilen fotoğraflarıyla tehdit edildi. Bu fotoğrafların ailesine gönderilmesi sonucu ailesi tarafından şiddete uğradı. Tehdit ve şantajların kesilmemesi sonucu Fatma, 10 Temmuz’da Ferhat Demir’i öldürdü. Fakat bu ifadelerin hiçbirisi başlığa ya da flaşa çekilmedi.
 
Gazeteler nasıl gördü?
 
İhlas Haber Ajansı (İHA) ve yerel haber siteleri üzerinden ulusal medyaya yayılan olayla ilgili gazetelerin attığı başlıklar ve haber içeriklerinde genel olarak Fatma'yı suçlayan bir dil kullanıldı. Fatma'nın maruz kaldığı tecavüz ve şantajın işlenmediği haberlerde de olay bir tartışma olarak sunuldu. Bu medya kuruluşlarının içerisinde iktidara yakın havuz medyasından kendisine muhalif diyen medyaya kadar hepsi var. Hepsi de neredeyse aynı başlıklarla Fatma’yı suçlayan bir dil kullandı. İşte o başlık ve flaşlardan birkaçı…
 
İHA - Yasak aşk yaşadığı adamı sokak ortasında öldürdü: Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 3 çocuk annesi kadın, yasak aşk yaşadığı adama sokak ortasında kurşun yağdırıp öldürdü.
 
Cumhuriyet - Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı erkeği silahla öldürdü: Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir kadın, tartıştığı bir kişiyi pompalı tüfekle vurarak öldürdü.
 
Milliyet - Yasak aşk yaşadığı adamı sokak ortasında öldürüp cesedin başında polisi bekledi: Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 3 çocuk annesi Fatma Y., yasak aşk yaşadığı Ferhat Demir'i sokak ortasında av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Kadın cesedin başına oturup polisin gelmesini beklerken, olay anı ise cep telefonu kamerası ile kaydedildi.
 
TELE1 - Suruç’ta bir kadın tartıştığı erkeğe 13 kurşun sıktı: Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Fatma Y., tartıştığı Ferhat Demir’i sokak ortasında av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Kadın cesedin başına oturup polisin gelmesini bekledi.
 
Rudaw - Urfa'da bir kadın tartıştığı adama sokak ortasında kurşun yağdırdı: Urfa’nın Suruç ilçesinde bir kadın Iğdır nüfusuna kayıtlı bir erkeğe sokak ortasında kurşun yağdırdı.
 
TGRT Haber- 3 çocuk annesi kadın yasak aşk yaşadığı adamı katletti: Şanlıurfa’da 3 çocuk annesi kadın, yasak aşk yaşadığı adama sokak ortasında kurşun yağdırıp öldürdü.
 
Sabah - Şanlıurfa'da yasak aşk cinayeti! Başında durup polisi bekledi. Şanlıurfa’da kan donduran bir cinayet işlendi. Suruç ilçesinde 3 çocuk annesi F.Y, iddiaya göre yasak aşk yaşadığı Ferhat D.'yi sokak ortasında öldürdü. Cinayete neden olan tartışmanın nedeni henüz bilinmezken F.Y. cesedin başında durarak polisin gelmesini bekledi.
 
Kadın odaklı gazetecilik
 
Bütün gerçeklere rağmen Fatma tutuklandı. Çok az medya kuruluşu ise kadın eksenli yayıncılığı esas alarak, Fatma’nın ifadelerini öne çıkardı ve olayı özsavunma olarak duyurdu. Mezopotamya Ajansı “Bir kadın kendisine şantaj yapan erkeğe karşı özsavunma kullandı. Urfa’nın Suruç ilçesinde F.Y. isimli kadın kendisine şantaj yapan Ferhat D.’ye karşı öz savunma kullandı”, JINNEWS “Urfa’da bir kadın özsavunmasını kullandı. Suruç ilçesinde F.Y. isimli kadın, kendisine şantaj yapan Ferhat D.’ye karşı öz savunma kullandı”, Gazete Duvar “Urfa'da bir kadın kendisine şantaj yapan erkeği öldürdü. Urfa’nın Suruç ilçesinde bir kadın, kendisini taciz eden ve fotoğraflarını yayımlamakla tehdit eden erkeği tabancayla öldürdü” başlığı ve flaşı ile haberi servis etti. Bu kuruluşlar daha sonraki haberlerinde ise Fatma’nın ifadelerine yer vererek, Fatma’nın maruz kaldığı gerçekleri duyurdu.
 
 Medya hedef gösterdi, hukuk hapsetti
 
Oysaki yaşananların özsavunma yani hukuk diliyle meşru müdafaa olduğunu hiçbir yerde okuyamıyoruz. İktidarın kadınlara karşı kullandığı dilin baz alınması önce medyaya oradan da “Adalet Saray”larına sirayet ediyor. Meydanın hedef gösterdiği kadınlar özsavunma hakkını kullandığında tutuklanıyor, ceza alıyor, meşru müdafaa hakkı bu kadınlar için kabul görmüyor. Nevin Yıldırım, Fikriye Özbek, Nimet Akgün, Aylin Işık, Yasemin Çakal, Gülşen Bilgi, Name Öztürk, Elif Katar, Çilem Doğan, Havva Zor, Gurbet Çetinkaya, Semra Özeta, Şerife Demir, Melek İpek… Bu kadınlar da özsavunma hakkını kullandı ancak bu hakları gözetilmediği için kimisi hala cezaevinde, kimisinin dosyası Yargıtay’da kimisi bu nedenle müebbet hapse mahkum edildi. Ve hiçbirinin hikayesi bu yayın organlarında işlenmedi.