Temmuz ayı şiddet çetelesi: 27 kadın katledildi, 8 şüpheli ölüm

  • 09:04 5 Ağustos 2021
  • Şiddet Çetelesi
Dilan Babat
 
ANKARA - Temmuz ayı şiddet çetelesi verilerimize göre, 27 kadın en yakınları tarafından katledildi, 8 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 11 çocuğun istismara maruz kaldığı Temmuz ayında, mahkemenin iyi hal indirimleri de devam etti.
 
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 20 Mart’ta feshedilen İstanbul Sözleşmesi, 1 Temmuz'da ise tamamen yürürlükten kaldırıldı. Sözleşme'nin kaldırılmasına, 1 Temmuz’da isyanıyla karşılık veren kadınların talepleri ise görmezden gelindi. Artan kadın katliamlarına, erkek şiddetine karşı iktidar hiçbir önlem almazken, bunun sonucunda Temmuz ayında da çok sayıda kadın ve çocuk erkek şiddeti ile hedef alındı. hedefi oldu. Failler, şiddet karşısında bilindik bahaneler üretirken, yargı ise bu bahanelere “iyi hal indirimi” vermekte ısrarcı.
 
27 kadın katledildi 
 
Jinnews olarak, her ay basına yansıyan haberlerden derlediğimiz topladığımız verilere göre Temmuz ayında 27 kadın katledildi. Katledilen kadınlardan 4’ü Konya'nın Meram ilçesinde Kürt bir aileye dönük ırkçı saldırıda yaşamını yitirdi. Temmuz’da 8 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 7 kadın katledilme ile yüz yüze kaldı. 4 çocuğun katledildiği Temmuz ayında 11 çocuk istismara maruz kalırken, 16 çocuğa dönük şiddet ve katletme girişiminde bulunuldu, 2 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Kadınlar uzaklaştırma kararlarına rağmen katledildi 
 
Temmuz ayında kadınlardan 9’u evli olduğu erkek, 2’si boşanma aşamasında olduğu erkek, 1’i oğlu tarafından katledildi. Yine 1 kadın babası tarafından, 1 kadın annesi tarafından, 4 kadın, haklarında uzaklaştırma kararı olan erkekler tarafından katledildi. Temmuz’da en çok kadının katledildiği kent İstanbul (4) oldu. 
 
Faili beli kadın katliamları 
 
* İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy’de, Özer Ağaoğlu isimli erkek, Fatma Keke’yi kesici aletle katletti.
 
* Ankara’nın Keçiören ilçesinde Mehmet Y., evli olduğu ve kanser hastası olan Hamiyet Y.’yi katletti.
 
* Maraş’ta hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Erkan Kırlangıç, boşanma aşamasında olduğu Mehtap Kırlangıç’ı katletti.
 
* Denizli’nin Güney ilçesinde Gökhan Rüzgâr, annesi Şadiye Rüzgâr’ı kesici silahla katletti.  
 
* İstanbul Esenler ilçesinde bir binanın birinci katındaki çıkan yangında yaşamını yitirmiş halde bulunan 20 yaşındaki Zeynep Üzbaş’ın, babası Hamdin Üzbaş tarafından katledildiği ortaya çıktı.
 
* Yozgat’ta Hacı Yaşar isimli uzman çavuş, kısa bir süre önce evlendiği öğretmen Aysel Yaşar’ı ateşli silahla katletti. 
 
* Karabük’te Vedat Düzduran, kendisinden ayrı yaşayan evli olduğu Hatice Düzduran’ı kesici aletle katletti.  
 
* Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde, yapılan bir eğlenceyi basan S.A. isimli erkek gerçekleştirdiği saldırıda 10 kişiyi yaraladı. Yaralılardan E.G. isimli kadın ile K.D. isimli 3 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.
 
* Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan Öznur Aydın, kızı Meryem Aksak’ı, 1 ve 2 yaşlarındaki torunları Merve ve Ömer İsmail Aksak’ı ateşli silahla katletti.
 
* Malatya'da Mehmet Ö., evli olduğu Selma Ö.’yü ateşli silahla katletti. 
 
* İzmir Gaziemir ilçesinde Sevda Çelemoğlu, daha önce şiddet gördüğü ve uzaklaştırma kararı aldırdığı Soner Çetin tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* İstanbul’da Eyüpsultan ilçesine bağlı Güzeltepe Mahallesi’nde Tekin Akdeniz, evli olduğu Fatma Akdeniz’i ateşli silahla katletti.
 
* Hatay'ın Samandağ ilçesinde uzman çavuş Durak Erdal Oruç, arkadaşı olduğu iddia edilen Derya Aldıç'ı ateşli silahla katletti.
 
* Balıkesir Bandırma ilçesinde Cüneyt K. adlı erkek, boşanma aşamasında olduğu Kader K.'yi kesici aletle katletti.
 
* Antalya'da 5 gün boyunca kendisinden haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu, Mustafa Murat Ayhan tarafından tecavüze uğradı, katledildi.
 
* Konya'nın Meram ilçesinde Kürt bir aileye dönük saldırıda Mehmet Altun isimli erkek, Serpil, Serap, İpek ve Sibel Dedeoğulları ile birlikte 7 kişiyi ateşli silahla katletti. Avukatlar, katliamda birden çok failin olduğu görüşünde.
 
* Adana'da Durdu Kadem Kızıloluk, bir yıldır kendisini rahatsız eden ve hakkında şikayette bulunduğu Mehmet Aydın Akçam tarafından ateşli silahla katledildi.  
 
* Hatay'da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Cabbar Kara, boşanma aşamasında olduğu Ebru Kara’yı ateşli silahla katledildi. 
 
* Sivas'ta polis Mustafa M., evli olduğu Şeyma M.’yi ateşli silahla katletti, Şeyma’nın annesini ise yaraladı. Polis ifadesinde, silahın kazara ateş aldığını öne sürdü.
 
* İstanbul'da Ümit Filiz isimli erkek, evli olduğu Deniz Filiz’i katletti.
 
* Manisa'da Aytekin Elmacı, gelini Gülcan Elmacı’yı ateşli silahla katletti.
 
* İzmir'de Yusuf Kaçar, ayrıldığı Hatun Güneş’i ateşli silahla katletti. 
 
* Sinop'ta Meryem Muradi, evli olduğu Muhammed Veli Muradi tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* Kastamonu'da İrfan Duman, evli olduğu Hediye Duman’ı ateşli silahla katletti. İrfan Duman, gözaltında verdiği ifadesinde olayın, silahı temizlerken kazara meydana geldiğini iddia etti.
 
Şüpheli kadın katliamları
 
* Kocaeli'de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Öykü Yündün’ün ölümüne ilişkin soruşturmada çelişkili ifadeler veren erkek arkadaşı Nihat Ş. tutuklandı. 
 
* Kastamonu'da avukat Gizem Saraçoğlu Kastamonu Adliyesi'ndeki duruşmasının ardından gittiği evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Bingöl’ün Karlıova ilçesinde Kader Y., İstanbul’dan tatil için geldiği Suçatı (Keran) köyünde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Aydın'ın Didim ilçesinde denizde bir kadının cenazesine ulaşıldı.  
 
* Antep’in Şehitkamil ilçesinde Pir Sultan Mahallesi’nde Damla Aycan şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Ailesi Aycan’ın, evli olduğu erkek tarafından katledildiğini iddia ediyor.
 
* İzmir’den tatil için Maraş'a gelen ve iki gün boyunca kendisinden haber alınamayan öğretmen Emine Gökkız, şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Samsun'da Rabiye Şenoğlu, evinin önünde düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.  
 
* Tekirdağ'da Neşe Özen evinin beşinci katından şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi. 
 
Katletme girişimi 
 
* Giresun’un merkeze bağlı Gedikkaya Mahallesi’nde yaşayan H.C. isimli erkek, evli olduğu S.C.’yi ve 2 yaşındaki çocuğunu ateşli silahla katletme girişiminde bulundu. 
 
 * Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler Mahallesi’nde H.U. isimli erkek, kendisinden boşanan F.Ö ile 3 çocuğunun yaşadığı evi ateşe vererek katletmeye çalıştı. 
 
* Kocaeli'de Sema Aytekin 2 yıl önce boşanma aşamasında olduğu Ramazan Avalamaz tarafından katledilmeye çalışılarak ağır yaralandı. 
 
* Kayseri'nin Talas ilçesinde R.U. isimli erkek kendisinden boşanan N.A.'yı katletme girişiminde bulunarak ağır yaraladı. 
 
* Mersin'de Y.D. isimli kadın kızının evli olduğu Ö.E. tarafından yakılarak katledilmeye çalışıldı. 
 
* Antep’in Şehitkamil ilçesinde Mehmet Ali Ü., “barışma” bahanesiyle boşandığı Emine T.’nin çalıştığı hastaneye giderek, ateşli silahla saldırıda bulundu, Emine'yi katletmeye çalıştı.
 
* Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde Himmet A., evli olduğu Kadriye A.'yı ateşli silahla vurarak ağır yaraladı. 
 
Kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve sosyal medyaya yansıyanlar 
 
* Van’ın Özalp ilçesine bağlı Tepedam Mahallesi’nde bir kadın intihara sürüklenerek ağır yaralandı. Kadının, üç çocuğunu da katletme girişiminde bulunduğu iddia edildi.
 
* Muğla'dan Zonguldak'a gelen yolcu otobüsünde B.K. isimli muavin, bir kadına cinsel saldırıda bulundu.
 
* Adana'da Fikriye F. ayrılmak istediği Enes K. isimli erkek tarafından darp edildi. 
 
* İstanbul'da şarkıcı Çağatay Akman, arkadaşı Öykü Uslu'yu ve arkadaşlarını şiddete maruz bıraktı. 
 
* İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Mücahit İsmail Ayta, kendisinden ayrılmak isteyen Gizem Akbaş’ı şiddete maruz bıraktı. Kadın yaşadığı şiddeti dijital medya hesapları üzerinden paylaştı. 
 
* Maraş'ta Adem A. ile Aydın A., özel halk otobüsünde iki kadına önce sözlü tacizde bulundu, kadınların tepki göstermesi üzerine hakaret etti ve saldırdı.
 
* Ankara’da kendisinden ayrılan Habibe Öner’i tehdit ettiği için hakkında uzaklaştırma kararı verilen Cemil A., kadına işkence etti.
 
* Şırnak’ın İdil ilçesinde yapılan ev baskınlarında 8 aylık hamile Hatice Baykara polisler tarafından şiddete maruz kaldı.
 
* Batman'ın Beşiri ilçesinde yaşayan Zeynep Sevim, evli olduğu Samet Aktaş tarafından sistematik şiddete maruz bırakıldı. 
 
* Mardin’in Artuklu ilçesinde boşanma aşamasında olduğu Ceyhan Eneş’e sistematik şiddet uygulayan Hasan Eneş, uzaklaştırma kararına rağmen kadının yaşadığı eve giderek, şiddete maruz bıraktı. 
 
* İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde Hüseyin B. adlı erkek, annesi Salise B.’yi şiddette maruz bıraktı. 
 
* Çorum’da Gazi Caddesi’nde İ.A. isimli erkek, ismi öğrenilemeyen bir kadını sözlü taciz etti. 
 
* İstanbul Fikitepe'de Yavuz Atsız isimli erkek, şort giymesini bahane ederek Şebnem Tüfekçi'ye sözlü saldırıda bulundu.
 
* İstanbul'da E.A. isimli erkek, Pendik-Kadıköy seferini yapan iki katlı İETT otobüsünde aracın üst kadındaki kadın yolculara tacizde bulundu. 
 
* Ankara'da Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi bir kadın İstanbul Sözleşmesi eylemine katılmasının ardından dijital medyadan kimliği belirlenmeyen bir erkek tarafından ölüm ve tecavüzle tehdit edildi. 
 
* İstanbul'da Yeldana Kaharman'ın şüpheli ölümünde adı geçen AKP Milletvekili Tolga Ağar, avukat Tuba Torun'u tehdit etti.
 
* Giresun'un Eynesil ilçesinde bir grup, 2'si kadın 3 kişilik aileyi şiddete maruz bıraktı.
 
Çocuk katliamı
 
* Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde, yapılan bir eğlenceyi basan S.A. isimli erkek gerçekleştirdiği saldırıda 10 kişiyi yaraladı. Yaralılardan E.G. isimli kadın ile K.D. isimli 3 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.
 
* Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan Öznur Aydın, kızı Meryem Aksak’ı, 1 ve 2 yaşlarındaki torunları Merve ve Ömer İsmail Aksak’ı ateşli silahla katletti.
 
* Aydın'ın Didim ilçesinde kaybolduktan iki gün sonra cenazesi boş bir arazide bulunan 16 yaşındaki Yağmur Tayhan'ın Nizam Cansızlar tarafından katledildiği ortaya çıktı. 
 
* Balıkesir'de 16 yaşında ve iki aylık hamile olan Merivan Avcı, birlikte olduğu S.Y. tarafından kesici aletle katletti.
 
Çocuğa yönelik şiddet ve katletme girişimi 
 
* Giresun’un merkeze bağlı Gedikkaya Mahallesi’nde yaşayan H.C. isimli erkek, evli olduğu S.C.’yi ve 2 yaşındaki çocuğunu ateşli silahla katletme girişiminde bulundu. 
 
* Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler mahallesinde H.U., kendisinden boşanan F.Ö ile 3 çocuğunun yaşadığı evi ateşe vererek katletmeye çalıştı. 
 
* Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde hayvanları otlatan çıkaran 15 yaşındaki Hamit Angin, operasyona çıkan askerlerin açtığı ateş sonucu yaralandı. 
 
* Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 12 yaşındaki bir çocuk şüpheli şekilde ağır yaralandı. 
 
* Urfa Hilvan'da babası M.A. tarafından tecavüze maruz kalan çocuk akrabaları tarafından katledilmek istendi.
 
* Van’ın Özalp ilçesine bağlı Tepedam Mahallesi’nde bir kadın intihara sürüklendi. Kadının, üç çocuğunu da katletme girişiminde bulunduğu iddia edildi.
 
* İstanbul’da Delil İbrahim isimli erkek bir buçuk yaşındaki bebeğe işkence etti. 
 
* İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde bir çocuk, babası olan T.K. isimli erkek tarafından işkenceye uğradı.
 
* Hatay’ın Dörtyol ilçesinde müezzin Necmi G., cami içerisinde ses yaptığı bahanesiyle bir çocuğu şiddete maruz bıraktı.
 
* Aydın'ın Nazilli ilçesinde çıkan erkek kavgasında iki çocuk şiddete maruz kaldı. 
 
* İstanbul Zeytinburnu'da Adem Y. isimli erkek, çocuk dilendirerek istismar etti. 
 
Çocuğa yönelik istismar 
 
* Mardin'de “Kullanılmıyor” isimli bir Twitter kullanıcısı, dijital medya üzerinden bir çocuğu taciz ve hakarete maruz bıraktı.
 
* Iğdır'da M.B. isimli erkek, R.B. isimli çocuğuna cinsel istismarda bulunarak katletmekle tehdit etti. 
 
* İstanbul’un Kadıköy ilçesi Yeldeğirmeni Mahallesi’nde bir kafe işletmecisi erkek bir çocuğu tacize maruz bıraktı.
 
* Muğla'nın Bodrum ilçesinde B.D. isimli erkek, bir çocuğa cinsel saldırıda bulundu. 
 
*İstanbul’un Bağcılar ilçesine bağlı Yıldıztepe Mahallesi’nde iki çocuk, aynı mahallede ikamet eden bir kişi tarafından cinsel istismara maruz kaldı. 
 
* Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Pelitli köyünde eve dönerken Abdullah isimli erkek tarafından cinsel istismara ve şiddete uğradı.
 
* Mardin'in Artuklu ilçesinde R.K. isimli erkek bir çocuğu cinsel istismara maruz bıraktı. 
 
* Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde korucu Servet Karakaş bir çocuğa cinsel istismarda bulundu. 
 
* Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde ismi öğrenilemeyen bir erkek, bir çocuğu alıkoyarak istismara maruz bıraktı.
 
* Urfa Hilvan'da babası M.A. tarafından tecavüze maruz kalan çocuk akrabaları tarafından katledilmek istendi.
 
Şüpheli çocuk ölümleri 
 
* Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bağlı Meşeler Köyü'nde Dilan Kırmızıçiçek isimli çocuk evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Muş’un Karşıyaka Mahallesi’nde “Heyderîyan Medresesi” olarak adlandırılan Kuran kursunda yatılı olarak 3 aydır eğitim gören 12 yaşındaki M.H.Y. isimli çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.  
 
Mahkemenin iyi hal indirimleri ve cezasızlık uygulamaları
 
* Muğla'nın Bodrum ilçesinde M.Ö. isimli kadına cinsel saldırıda bulunan B.D., jandarma tarafından gözaltına alındı. İfadesi alınan B.D., çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
* Diyarbakır'da akrabaları Fikret ve Tuna Ertogan tarafından istismara maruz bırakılan çocuğun davasında istinaf, yerel mahkemenin faillere verdiği beraat kararının usule uygun olduğuna hükmetti.
 
* Çorum’da Gazi Caddesi’nde İ.A. isimli erkek, ismi öğrenilemeyen bir kadını sözlü taciz etti. Gözlatına alınan İ.A. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 
 
* İstanbul'da çay depolama şirketinin sahiplerinden H.A. isimli erkek, 11 yaşındaki çocuğu sistematik cinsel istismara maruz bırakmaktan yargılandığı davada beraat etti.
 
* İstanbul Şişli’de zihinsel engelli bir kişiye tecavüz eden Ergün K.’ye, yargılandığı davada mahkeme heyeti, 18 yıl hapis cezası verdi, “iyi hal” indirimi uygulandı.