Ocak ayı şiddet çetelesi: 31 kadın katledildi, 30 şüpheli ölüm

  • 09:06 6 Şubat 2022
  • Şiddet Çetelesi
 
Ayşe Güney
 
HABER MERKEZİ - Ajansımızın her ay hazırladığı şiddet çetelesine göre, 2022 yılının ilk ayında 31 kadın, 4 çocuk katledildi; 30 kadın, 11 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Erkek yargı cezasızlık politikası ile şiddeti aklarken, çocuklara yönelik 11 tecavüz ve taciz olayı yaşandı.
 
Kadına yönelik düşmanca politikalar izleyen iktidar, kadın kazanımlarına ve kadınlara dönük açık bir savaş yürütmekte. Sanatçısından siyasetçisine, gazetecisinden hukukçusuna, mücadele veren kadınları hedef alan iktidara karşı kadınlar bulundukları alanlardan güçlü bir başkaldırı sergiliyor.
 
2021 yılında 311 kadın katledildiği, 181 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği Türkiye’de 2022’nin ilk ayında da tablo değişmedi. JINNEWS’in hazırladığı Ocak ayı şiddet çetelesine göre Ocak ayında 31 kadın katledilirken, 30 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 4 çocuğun katledildiği, 11 çocuğun şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği Ocak’ta çocuğa yönelik 11 tecavüz ve taciz olayı yaşandı. 
 
31 kadın, 4 çocuk katledildi
 
Ajansımızın her ay düzenlediği şiddet çetelesine göre, 2022’nin ilk ayı Ocak’ta 31 kadın katledildi, 30 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Çocuğa yönelik tecavüz ve tacizin arttığı verilere yansırken, 4 çocuk katledildi, 11 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Kadınlar en çok evlerinde ve evli oldukları erkekler tarafından katledildi.
 
Kadın katliamları en çok İstanbul ve Ankara’da
 
Kadın katliamlarının en çok yaşandığı il 6 kadının katledildiği İstanbul olurken, Ankara’da 3, Antep, Mersin, Afyon, Bursa, İzmir, Adana, Antalya’da ise 2 kadın katledildi. Şüpheli ölümlerde ise Şırnak ve Antalya ilk sırada.
 
Şüpheli ölümlerde artış
 
Ocak ayı içerisinde 30 kadın, 11 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şüpheli ölümlerde artışın yaşanması akıllara “Katliamlara intihar süsü mü veriliyor” sorusunu getirirken, şüpheli ölümlere ilişkin etkin bir soruşturmada yürütülmüyor. 
 
Kadınlar tehdit altında
 
HDP’li Semra Güzel’in 8 yıl öncesine ait fotoğrafları üzerinden başlayan linç girişimi şarkıcı ve söz yazarları Sezen Aksu, Gülşen’e kadar uzandı. Gazeteci Sedef Kabaş tutuklanırken, gazeteci Sevda Karaca nafakaya dair paylaşımlarından kaynaklı hedef gösterildi. Yine Aleyna Tilki, Serenay Sarıkaya gibi tanınmış isimler de erkeklerin tehdidine ve saldırısına maruz kaldı.
 
Kadınlar kazanımları için mücadele ediyor
 
Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararının hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bu karar alanlarda ‘İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’ diyen binlerce kadının başarısı olarak değerlendirildi.
 
Gülistan Doku nerede?
 
Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinde kaybedilen üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti geçen iki yıla rağmen öğrenilemezken, şu ana kadar açılan soruşturmada sanık olarak kimse dinlenmedi. Gülistan’ın ailesi 1 Ocak tarihinden bu yana Tunceli Adliyesi önünde Dersim Kadın Platformu’nun desteği ile oturma eylemi yaparken, kadınlar da alanlarda ve dijital medya platformlarında “Gülistan Doku nerede” diye sormaya devam ediyor.
 
Çocuğa dönük taciz ve tecavüzde artış
 
İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Ülkü Ortaokulu'nda, kantin işletmeciliği yapan T.D. isimli bir erkeğin birçok çocuğu taciz ettiği yine İzmir Tire Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Anadolu Lisesi müdürü M.A.’nın öğrencileri taciz ve tehdit ettiği ortaya çıktı. 
 
Erkek adalet işbaşında
 
Ocak ayında da katliam, tecavüz ve şiddet failleri yargı önüne çıktı. 6284 yasası ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadığı yargılamalarda, erkeklere “mahkemedeki sessiz tavrı, takım elbise giymesi” gibi gerekçelerle indirim ve iyi hal uygulandı. Şiddet ve tecavüz failleri ise beraat aldı.
 
Kadın katliamları 
 
* Antep’in Şahinbey ilçesinde yaşayan Nurcan Kartal, evli olduğu Nurettin Kartal tarafından kesici aletle katletti.
 
* Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Cafer Gülkaya (70), evli olduğu Safiye Gülkaya'yı (69) ateşli silahla katletti. 
 
* Ankara’nın Keçiören ilçesinde Recep Koyuncu evli olduğu Funda Koyuncu’yu kesici aletle katletti.
 
* İstanbul’un Tuzla ilçesinde Oktay Dönmez, daha önce nişanlı olduğu avukat Dilara Yıldız’ı bir restoranda ateşli silahla katletti. 
 
* Mersin’in Toroslar ilçesinde işe gitmek için evinden çıkan Raziye Oskay, eski nişanlısı tarafından ateşli silahla katledildi.
 
* Afyon’un Emirdağ ilçesinde Emsal Emiş (52), evli olduğu Bayram Emiş (50) tarafından katledildi.
 
* Bursa'nın Karacabey ilçesinde özel bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışan Orcay Korku isimli fail evli olduğu Gözde Korku’yu ateşli silahla katletti. 
 
* İstanbul Ataşehir’de İsmail Özbek isimli fail evli olduğu Hanpaşa Özbek’i nefessiz bırakarak katletti. 
 
* İstanbul’un Kartal ilçesinde Aile Sağlığı Merkezi’ne giden Rahmi Uygun isimli erkek merkezde birlikte olduğu görevli hemşire Ömür Erez’i ateşli silahla katletti.
 
* Urfa merkez Eyyübiye ilçesinde Nesibe Alas kimliği belirsiz kişi veya kişilerce evinde ateşli silahla katledildi.
 
* Antalya'nın Serik ilçesinde, 83 gündür haber alınamayan Kerziban Keskin’in Rüstem B. tarafından katledildiği öğrenildi.
 
* Ordu’nun Aybastı ilçesine bağlı Esenli Mahallesi’nde Metin Yılmaz (53), evli olduğu Aysel Yılmaz’ı (36) ateşli silahla katletti.
 
* Bursa'nın Osmangazi ilçesinde henüz kimlikleri öğrenilemeyen biri kadın biri erkek iki Suriyeli ateşli silahla katledildi. 
 
* Balıkesir’in Edremit ilçesinde Kamil Turan, evli olduğu Elif Turan’ı sokakta ateşli silahla katletti. 
 
* Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Bostancık Mahallesi'nde yaşayan E.Ç. isimli kadın, anne H.Ç. tarafından katledildi.
 
* Van'da Mehmet Veysi Şengüler, evli olduğu Zeynep Şengüler ve Veysel Coşkun’u ateşli silahla katletti.
 
* İstanbul’un Pendik ilçesinde Ramazan Su, arkadaşı Nermin Celep’i şiddete maruz bıraktı, daha sonra bindiği takside kesici aletle yaraladı. Taksi şoförü tarafından hastaneye götürülen Nermin, burada yaşamını yitirdi. 
 
* İstanbul’un Kartal ilçesinde Galip Gülistan isimli erkek, Safura Gülistan’ı ateşli silahla katletti. 
 
* Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi'nde, Sultan T. (25), kız kardeşi M.B.F. adlı kadın tarafından katledildi.
 
* Afyon’da 58 yaşındaki Hacer Evlice oğlu Ahmet Evlice tarafından kesici aletle katledildi.  
 
* Antep'in Nizip ilçesinde Ökkeş Palamut, evli olduğu Dilan Palamut'u ateşli silahla vurarak katletti.
 
* İstanbul’da Gülbeyaz Oruçgüney oğlu Orhan Oruçgüney tarafından ateşli silahla katledildi.
 
* Mersin’de 22 yaşındaki Rim A. hamileyken evli olduğu Nasır A. tarafından katledildiği ortaya çıktı. 
 
* Ankara’da 30 yaşındaki Özge Nur Tekin, evli olduğu erkek tarafından ‘cin çıkarma’ gerekçesiyle sırtına 100 kez oklavayla vurularak katledildi. 
 
* İzmir’de hakkında 6 ay önce kayıp başvurusu yapılan 38 yaşındaki Sinem Karaboğa’nın, evli olduğu Ferhat Karaboğa tarafından nefessiz bırakılarak katledildiği ortaya çıktı.
 
*Adıyaman’da 25 yaşındaki iki çocuk annesi Canan Işık boşanma aşamasında olduğu Mahmut Işık tarafından kesici aletle katledildi.
 
*Antalya’da 57 yaşındaki Saadet Tutkanç, tanıdığı Vural Yılmaz tarafından nefessiz bırakılarak katledildi.17 Aralık’ta gerçekleşen olay, 5 Ocak’ta fail tarafından itiraf edilince ortaya çıktı. 
 
*Tekirdağ’da 22 yaşındaki Esra Ustaoğulları evli olduğu erkek İlker Ustaoğlu tarafından ateşli silahla katledildi.
 
*Adana’da Hüda Gün ve annesi Naima Gün, Hüda’nın birlikte olduğu kişinin erkek kardeşi tarafından ateşli silahla katledildi.
 
*İzmir’de 48 yaşındaki trans kadın Günay Özyıldız oturduğu apartmana girdiği sırada Ömer Al tarafından kesici aletle katledildi.
 
Şüpheli kadın katliamları
 
* Aydın Karpuzlu ilçesinde 46 yaşındaki Birgül Özkan, yaşadığı evde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Antalya'da 1 çocuk annesi Hayriye Aşğın (24) evinde şpheli şekilde ölü olarak bulundu.
 
* Maraş’ta 30 yaşındaki Meryem Nacar evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulundu. Evin kapısının açık olduğu tespit edildi.
 
* Urfa'nın Haliliye ilçesinde 7 Aralık 2021'de eşiyle tartıştıktan sonra şüpheli şekilde yaralanan Yasmin Aziz (23), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
 
* Urfa’da 5 çocuk annesi 30 yaşındaki Nesibe Alas, evinde ateşli silahla şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Mardin'in Nusaybin ilçesinde Safiye Ok isimli kadının intihar ettiği iddia edildi. 
 
* Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 yaşındaki Valeria Nesterska, bir yıldır kaldığı apartta şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Şırnak’ın Silopi ilçesinde Silopi İmam Hatip Ortaokulu’nda görevli öğretmen Özlem Çakır (32), ilçe merkezinde bulunan bir otelde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin Cerrahi Servisi'nde görevli hemşire Fatma Çambel (28), evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Van'ın İpekyolu İlçesinde Ördek Barkın ( 63)  adlı kadın şüpheli bir şekilde tandıra düştü.
 
* Şırnak'ın Toptepe (Avgamasya) köyüne bağlı Şîlerût mezrasında yaşayan Asiye Akıl'ın (45), sabah saatlerinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği öğrenildi. 
 
* Samsun'da, Gürcistanlı Mzia Okriashvili (48) adlı kadın, evinde şüpheli şekilde hayatını kaybetti. O anlarda evde bulunan erkek arkadaşı H.H.Y. (52) gözaltına alındı.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde 32 yaşındaki Perişan Kuran şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Perişan’ın daha önce evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığı öğrenildi.
 
* Şırnak'ın Silopi ilçesinde Hanım Kutluk (19) isimli kadının intihara sürüklendiği iddia edildi. 
 
* Konya’nın Akşehir ilçesinde Selçuk Üniversitesi Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Melike Şahin dün gece sularında erkek arkadaşının evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.  
 
*Bartın’ın Sütlüce köyünde Safiye Akçiçek, evinin önünde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
*Antep’te bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde görevli hemşire Adile Kılınç  4'üncü kattaki evinin balkonundan şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Ordu’nun Fatsa ilçesinde, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan hemşire Emel Yüce'den (42) haber alamayan yakınları durumu polise bildirdi. Haber verilmesi üzerine yapılan incelemenin ardından  Fatsa'da bir otelde Emel Yüce'nin cenazesi bulundu. 
 
*Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesinde 18 Ocak gününden bu yana haber alınamayan Hayriye Ulusoy, Kapulukaya Baraj Gölü’nde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Antalya’da yaşayan Ayşegül Tosun evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Ankara’da 26 yaşındaki Şevval Abanoz, kullanılmayan eski bir hastanede ölü bulundu. Hastanenin 3. Katından düşme sonucu ağır yaralanan Şevval, burada uzun süre yaralı kaldığı için donarak hayatını kaybetti. 3 ay önce evlendiği öğrenilen Şevval’in ailesi evli olduğu erkeğin Şevval’e şiddet uyguladığını ifade etti.
 
* Aydın'ın Didim ilçesinde Simay Solak (22) isimli kadın ailesi ile birlikte yaşadığı evde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Edinilen bilgiye göre, babasıyla birlikte yaşayan Simay, odasında ateşli silahla vurulmuş halde bulundu.
 
* İstanbul’un Avcılar ilçesinde Kübra Ece, 30 Ocak günü sabah saatlerinde aralarında erkek arkadaşının da olduğu 7 kişinin evde olduğu sırada evin balkonundan şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi. Olay anında evde olanlar gözaltına alındı.
 
* İzmir'in Konak ilçesinde ailesiyle yaşayan 23 yaşındaki Ece Baş, 7'nci kattaki evlerinin balkonundan şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Denizli’de 21 yaşındaki Ayşegül Meci, iki arkadaşıyla birlikte kaldığı apart dairede şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulundu.
 
* Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 28 yaşındaki Nuran Sezer evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Giresun Espiye’de yaşayan Habibe Kara evinde şüpheli şekilde  başında vurulmuş halde bulundu.
 
* İstanbul Beyoğlu'nda, A.K. adlı kadın evinde şüpheli şekilde ölü bulundu.
 
* Sakarya’da T.K. isimli kadın, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Zonguldak’ta yaşayan Aysel İleri (20) ateşli silahla şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
Katliam girişimi
 
* İstanbul'un Sultangazi ilçesinde emlakçı Sema Kılıç, kimliği belirsiz bir erkek tarafından ateşli silahla katledilmek istendi. 
 
* İstanbul Ümraniye’de Kadir T., Perizat T. isimli kadını katletmeye çalışarak ağır yaraladı.
 
* Hatay'da Recep İlgar, abisinin eşi olan Mehtap İlgar'ı kesici silahla katletme girişiminde bulunarak ağır yaraladı.
 
* Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hasan U., isimli erkek hakkında uzaklaştırma kararı bulunmasına rağmen çocuklarını görme bahanesiyle gittiği evde boşandığı Fatma Ö. ile ailesine kesici aletle saldırıda bulundu. Saldırıda Fatma Ö., annesi Dursen K. ile kardeşi Mustafa Ö. yaralandı.
 
* Bursa'nın İnegöl ilçesinde Oğuzhan Kahraman, kardeşi İrem Kahraman'ı (23) ve evli olduğu Mine Kahraman'ı (24) kesici aletle katletmeye çalıştı.
 
* Muğla’nın Bodrum ilçesinde Zeynep Özcan, evinin önünde tanımadığı Yunus Tarhan adlı erkeğin kesici aletle saldırısına uğradı. Tutuklanan failin saldırı sırasında, "Beni Allah gönderdi, seni öldürmem lazım" dediği belirtildi.
 
* Adana Yüreğir ilçesinde Rıza el-Mahmud (26), evli olduğu T.A.’ya 5 gün boyunca işkence etti. 7 aylık hamile olduğu öğrenilen T.A.’nın maruz kaldığı işkence sonucu bilinci kapanması üzerine fail erkek sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, T.A.’yı ambulansla hastaneye kaldırdı.
 
* Ordu'nun Fatsa ilçesinde Erkan Emiroğlu isimli erkek boşandığı Elvan Sözkesen'i yanıcı madde ile katletmeye çalıştı.
 
Kadınlara dönük saldırı, tehdit, şiddet ve tecavüz
 
* Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 9 Ocak’ta polis olan erkek arkadaşı A.B. ile birlikte başka bir polis O.Ç’nin evine misafirliğe gittiği belirtilen üniversite öğrencisi Sedefnur Çağlar (23), 7’nci kattaki dairenin penceresinden şüpheli şekilde düşerek ağır yaralandı. A.B. tutuklanırken, Sedefnur hala yoğun bakımda.
 
* Uşak’ta daha önce alkol alarak sokak köpeğini ateşli silahla öldürme ve komşularının ev ve arabalarını kundaklama suçlarından hakkında cezai işlem uygulanan pratisyen hekim Barış Yağcı, muayene ettiği 21 yaşındaki Yağmur G.’yi ilaçla uyuttuktan sonra kadına cinsel saldırıda bulundu.
 
* Diyarbakır’da yaşayan H. isimli kadın, evli olduğu Mehmet K. tarafından yıllarca fiziki ve psikolojik şiddete maruz bırakılırken, failin çocuklarını da cinsel tacize maruz bıraktığı ortaya çıktı. 
 
*Beylikdüzü’nde dükkan sahibi  Hasan K. tarafından saldırı ve ırkçı hakarete maruz kalan Şükran A., şikayet için emniyete gittiğinde ifadesi "sanık" sıfatıyla alındı. 
 
* Malatya’da hastaneye gitmek için otobüs bekleyen İ.K.’ye aracı ile yaklaşan M.B., isimli erkek kadını takibe alarak taciz etti. Failin saldırması üzerine kadın özsavunmada bulunarak faili yaraladı. 
 
* Esenyurt’ta yaşayan Vildan Yılmaz,  yıllardır boşanma aşamasında olduğu Veli Yılmaz tarafından ölümle tehdit ediliyor. Cezaevi firarisi olan ve hakkında uzaklaştırma kararı olan fail hala yakalanmış değil. 
 
* İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde kan ve transfüzyon merkezinde  görevli olan 6 haftalık hamile ve TIP I diyabet tanılı hemşire, Acil Servise gelen 4 hasta yakını tarafından saldırıya uğradı. 
 
* Sanatçı Sezen Aksu, 'Şahane Bir Şey Yaşamak' adlı şarkısını dijital medya hesabından paylaştı. Sezen, şarkının sözleri nedeniyle başta Milli Beka Hareketi, Cumhurbaşkanı ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen kişi ve gruplar tarafından hedef gösterildi. 
 
* Evinin önünde saldırıya uğrayan oyuncu Serenay Sarıkaya, "Çok uzun zamandır yakın çevreme ve bana tehdit oluşturacak hareketlerde bulunuyor. Ofise de saldırmıştı aynı kişi. Evime kadar gelip böyle ciddi şeyler yapacağını düşünmemiştim açıkçası. Şikayet ettik umarım daha ileri gitmeden hallolur" dedi.
 
*Fransız bir kadın yolcuyu araca kilitleyerek zorla kaçırıp şiddet uygulayan 34 THL 61 plakalı taksinin şoförü gözaltına alındı.
 
* Konser verdiği sırada evine zorla girmeye çalışan taciz faili erkeğin taciz ve tehditlerine devam ettiğini belirten Aleyna Tilki, "Ya beni tehdit eden, böyle özgürce evime laps diye atlayan insanlara ceza verin ya da bana silah verin” dedi. 
 
* Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan Ebrar Yalçınkaya, 20 Ocak tarihinde 4’ü erkek 6 kişi tarafından darp edildi.
 
* TEKNOTEL isimli bir dijital medya hesabı, muhabirimiz Rojda Aydın’a tehdit mesajı gönderdi. 
 
* Tutuklu bulunan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, İsmail adındaki gardiyan tarafından ‘Sen bundan sonra görürsün’ denilerek tehdit edildi.
Erkek adalet: İyi hal, indirim, beraat
 
* Pınar Gültekin davasında savcı mütalaasını verdi: Sanık Cemal Metin Avcı için tasarlayarak ve canavarca hisle, eziyet çektirerek kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Pınar Gültekin’in hayatta iken yakıldığı daha önce gelen raporla ortaya konmuştu. Son duruşmaya gelen Adli Tıp Raporu ile bu durum kesinleşmiş oldu.
 
* İstanbul’da boşanmak istediği eşi Ragıp Canan tarafından ateşli silahla Nurtaç Canan’ın yaralanmasına ilişkin görülen davada mahkeme faile “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “Silahla tehdit” suçlarından beraat kararı verip, “Eşe karşı kasten silahla yaralama” suçundan 9 yıl hapis cezası vermişti. Nurtaç kararı İstinaf Mahkemesine taşımasına rağmen mahkeme verilen bu kararı uygun bulup başvuruyu reddetti.
 
* Zonguldak’ta 16 yaşındaki Damla Demir, komşusu M.K. tarafından cinsel istismara uğradığına dair not bırakarak intihar etti. Damla’nın tırnaklarından alınan DNA örneklerinin tutuklu M.K. ile eşleşmesine rağmen M.K. ev hapsi kararıyla tahliye edildi.
 
* Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın dosyasında 2 savcı hakkında soruşturmanın eksik yürütüldüğüne dair uyarı cezası verildi. Savcılık daha önce Rabia Naz’ın şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermişti.
 
* Denizli’de 25 yaşındaki Şebnem Şirin’in Furkan Zıbıncı tarafından bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin davada Şebnem faille içerideyken kapıya gelip “ses yok” diyerek kapıyı açtırmadan geri giden polisler ile ilgili soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.
 
* Van’da iki çocuğa cinsel saldırıda bulunan uzman çavuş Talip Korcan hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla ilgili “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi ve Talip Korcan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
 
* Aksaray’da çocuğu şiddete maruz bırakan Ali Rıza Y.’nin yargılandığı dava ertelenirken, failin öğretmenlik mesleğinden alınarak memur olarak çalışmaya devam etmesine tepki gösterildi. 
 
* Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'nde anestezi teknikeri olarak çalışan Sevginur Aktaş’ı katletmeye çalışan ve Sevgi'nin engelli kalmasına neden olan fail Müslüm Aktaş’ın tutuklu yargılandığı dava iddia makamı mütalaasını tekrarlayarak, failin 'eşi kasten öldürmeye teşebbüs', 'cinsel saldırı' ve 'kasten yaralama' suçlarından 34 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İddia makamı failin ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan ise beraatini istedi. Mütalaaya karşı savunma yapan fail, mesleğinin arkasına sığınarak, “Ben masumum. Vatan sevgisi ile görevini yapan namuslu ve şerefli bir Türk polisiyim. Bana her türlü iftirayı attılar" dedi.
 
* Bursa’nın Karacabey ilçesinde 16 Ağustos 2021'de Emre A. isimli erkeğin evli olduğu Nuray A’yı balkondan atarak katletmeye çalışmasına ilişkin "tehdit, hakaret" ile "eşi kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklu yargılandığı davada,mahkeme heyeti, tehdit suçundan beraatına karar verdiği fail Emre A.’ya, "eşini öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme failin yargılamada "iyi halli" olduğuna kanaat getirerek cezayı 10 yıl 10 aya indirip failin tahliye etti.
 
* Damla Demir’e cinsel istismarda bulunan ve intihara sürüklenmesine neden olan M.K. isimli erkek, DNA sonuçlarına rağmen tahliye edildi.
 
* Ceyda Yüksel’i katleden Serkan Dindar hakkında görülen davanın duruşmasında, adli emanette yanlış telefonun incelenmiş olması nedeniyle ve ATK raporlarının gelmesi gerekçesiyle duruşma yine ertelendi. 
 
* Boşanma aşamasında olduğu Ebru Gürcan’ı katleden fail Necati Gürcan’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti failin akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına karar verdi.
 
* Kocaeli Derince'de 2013 yılında evli olduğu Hayriye Tan'ı katleden Hacı Osman Tan hakkında verilen karar, Yargıtay tarafından 3 kez bozulurken, en son yargılamada fail hakkında dördüncü kez “haksız tahrik” hükümleri uygulanarak müebbet hapis cezası verildi.
 
* Dilan Yaman’ı sistematik şiddet, tehdit ve hakarete maruz bırakan Abdullah Atasoy’un yargılandığı davada beraat kararı çıktı.
 
* İstanbul Küçükçekmece’de Yağmur Önüt’ü katleden fail Egemen Vardar’ın tutuksuz yargılandığı davada mahkeme heyeti, “iyi hal indirimi” uygulayarak “olası kast ile öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay ceza verdi. Fail Egemen Vardar tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi.
 
* İzmir'in Bornova ilçesinde 2021 yılında üvey çocuğunu sistematik olarak istismar ettiği, çocuğun günlükleri ve ifadeleri ile ortaya çıkan Engin O.’nun “çocuğun cinsel istismarı” suçundan yargılandığı davanın Bayraklı 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 15 yıl hapis cezası verilmişti. Failin sabıkasının olmaması gerekçesiyle “iyi hal” indirimi uygulanarak, ceza 12 yıl 6 aya düşürülmüştü.
 
* Van’ın Başkale ilçesinde Berivan Bayram’ı ateşli silahla katlettikten 4 yıl sonra ülkeye sahte kimlik ile giriş yapmaya çalışırken gözaltına alınıp tutuklanan Rıdvan Bayram’ın yargılandığı davanın karar duruşmasında, fail Rıdvan Bayram’ın mahkeme süreci boyunca “takım elbise” ve davranışlarını “iyi niyet” olarak ele aldı. Mahkeme faile verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında indirime giderek, müebbet hapis cezasına dönüştürdü. 
 
Çocuk Katliamları
 
* Bağcılar'da yılbaşı kutlamaları sırasında bir grup arasında çıkan silahlı kavgada 14 yaşındaki bir çocuk katledildi.
 
* Antalya’nın Kepez ilçesinde Semih Melih D. isimli erkek, bir kafede garson olarak çalışan arkadaşı Sıla P. ile tartıştığı sırada aynı kafede garsonluk yapan 17 yaşındaki Edanur D.’yi ateşli silahla katletti. 
 
 * Burdur’da 3 yaşındaki Ayşenur Kazık, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Annesi Kader Karadeniz’in haber vermesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, Ayşenur’un yaşamını yitirdiğini belirledi. Ayşenur’un şüpheli ölümüne ilişkin anne Kader Karadeniz ve dayı Hızır Tunç Ç. gözaltına alındı. Hızır Tunç Ç., emniyetteki ifadesinde, çocuğu darp ettiğini itiraf etti. 
 
* Siirt- Batman çevre yolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunu soyan kar maskeli üç kişi 15 yaşındaki Ahmet Eren’i ateşli silahla katletti. 
 
Şüpheli çocuk ölümü
 
*Sultangazi'de babasından şiddet gören çocuk, üçüncü kattaki evin balkonundan şüpheli bir şekilde düştü. Hastaneye kaldırılan çocuğun hayati tehlikesi devam ederken, şiddet faili H.Ş çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 
 
* Urfa’nın Halfeti ilçesinde 17 yaşında olan Adile Can, şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurularak ağır yaralandı. Yakınlarının sağlık ekiplerine haber vermesi üzerine Adile Halfeti Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Burada tedavisi yapılan Adile, yaşamını yitirdi.
 
* Şırnak'ın Bahçelievler Mahallesi'nde ailesiyle yaşayan 16 yaşındaki Evin Taşar, 6’ıncı kattan düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.
 
* Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Karalar beldesinde, 17 yaşındaki Felek Çetin’in sabah saatlerinde yaşamına son verdiği iddia edildi. 
 
* Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde 16 yaşındaki Bahadır Odabaşı yaşamına son verdi. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati’ne üye olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan, OHAL KHK’leriyle ihraç edilen çok sayıda kişiden biri olan çocuğun öğretmen babası Nurettin Odabaşı 4 yıldır Elazığ Cezaevi’ndeydi.
 
* Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Afganistan'dan gelen bir ailenin 40 günlük bebeği beşiğinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.  
 
* Muğla’nın Bodrum ilçesinde ailesiyle birlikte yaşayan 17 yaşındaki Gamze Sakallıoğlu, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Antep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kahvelipınar Mahallesi’nde bulunan bir 3 katlı bir evin giriş katında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.2 çocuk yaşamını yitirdi.
 
* Antep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri Servisi'nde bir haftadır tedavi gören 16 yaşındaki B.B. isimli çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. İddiaya göre Elazığ’da bir yıl önce, akrabasının cinsel saldırısına uğrayan ve yaşadığı travma nedeniyle Antep'e Çocuk Psikiyatri Servisi'nde tedavi altına alınan B.B., tedavi gördüğü hastaneden ayrıldığından bir gün sonra Yeditepe Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan bir apartmandan intihar ettiği iddia edildi.
 
*Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde Sevindik Mahallesi'nde, kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin silahla havaya rastgele ateş açması sonucu evinin terasında oynayan çocuk yaralandı. 
 
* Muğla’nın Bodrum ilçesine yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Gamze Sakallıoğlu yatağında annesi tarafından yaşamını yitirmiş halde bulunmuştu. Otopsi sonucunda Gamze'nin boyun kemiğinde kırık tespit edilmesi üzerine anne ve babası gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. 
 
Çocuğa Yönelik taciz ve tecavüz
 
*Adana'da bir çocuğun, 55 yaşındaki H.Y. adlı erkeğin tecavüz etmesi sonucu oluşan gebeliği ortaya çıktı. H.Y. tutuklanırken, çocuk koruma altına alındı.
 
*İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Ülkü Ortaokulu'nda, kantin işletmeciliği yapan T.D. isimli bir erkeğin bir süredir birçok öğrenciyi taciz ettiği ortaya çıktı. Tacize maruz kalan öğrencilerden 4’ünün ifadesi sonrası gözaltına alınan T.D., tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
 
*Antalya Manavgat'ta Müslüm I. isimli erkek, bahçesinde çalışan tarım işçisi ailenin çocuğu ile annesi S.,'ye tecavüzde bulundu. Olay çocuğun yaşadıklarını bir tanıdığına anlatmasıyla ortaya çıktı. Fail tutuklandı.
 
*Urfa’da bir çocuk 4 Ocak’ta karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan çocuğun 6 aylık  gebe olduğunun öğrenilmesi sonrasında, doktorlar durumu polise bildirdi. Çocuğun abisi İ.H.K’nin tecavüzüne uğradığı ortaya çıktı.
 
* Diyarbakır’da yaşayan H. isimli kadın, evli olduğu Mehmet K. tarafından yıllarca fiziki ve psikolojik şiddete maruz bırakılırken, failin çocuklarını da cinsel tacize maruz bıraktığı ortaya çıktı. 
 
* Van’ın Çatak ilçesinde koruculuk yapan Riski O. bir çocuğu tecavüze maruz bıraktı. Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen olay ile ilgili çocuğun ailesinin şikayeti üzerine fail gözaltına alınarak, tutuklandı. 
 
* Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı köyde bir çocuk, Faik Dural adlı korucu ve Mahmut H. adlı kişi tarafından tecavüze uğradı. Çocuğun öğretmenine anlatmasıyla maruz bırakıldığı tecavüz ortaya çıktı. Failler tutuklandı.
 
*Mardin'de geçtiğimiz günlerde rahatsızlanan 14 yaşındaki bir çocuğun götürüldüğü hastanede kanamasının olduğu fark edildi. Çocuğun tedavisinin ardından durum polise bildirilirken, pedagog eşliğinde ifadesi alınan çocuk, tecavüze uğradığını anlattı. Çocuğun verdiği bilgiler doğrultusunda tecavüz faili R.D. ve R.E. isimli erkekler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu. 
 
* Urfa’nın Suruç ilçesinde, bir ailenin şikayeti üzerine, farklı tarihlerde 3 çocuğa yönelik cinsel ve sözlü tacizde bulunduğu güvenlik kamera görüntülerinden tespit edilen 29 yaşındaki Enver İ., gözaltına alındı. 
 
* İzmir Tire Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Anadolu Lisesi müdürü M.A.’nın öğrencileri taciz ve tehdit ettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma sürerken başka öğrenciler de okul müdürü tarafından istismara maruz kaldıklarını anlattı. Okuldan 10 yıl önce mezun olmuş ve şu an öğretmen olan bir kadın da aynı müdürün kendisini de taciz ettiğini söyledi.
 
* Mersin’de bir çocuk, kadına yönelik şiddete karşı altı ay önce başladığı Muay Thai dersinde tacize uğradı. İdman yapmak için gittiği spor salonunda Muay Thai eğitmeni Özer Y. tarafından tacize uğrayan çocuk, failin eşi tarafından da tehdit edildi.