Mayıs ayı şiddet çetelesi: 32 kadın, 7 çocuk katledildi

  • 09:06 5 Haziran 2022
  • Şiddet Çetelesi
Derya Ceylan
 
HABER MERKEZİ - Ajansımızın derlediği verilerine göre, Mayıs ayında en az 32 kadın ve 7 çocuk katledildi. 17 kadın ve 7 çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Mayıs ayı içerisinde görülen davaların en az 7’sinde failler hakkında beraat ya da tahliye kararı verildi. 
 
AKP-MHP iktidarının kadını ve çocuğu hedef alan politikalarına her gün yenileri ekleniyor. Havuz medyanın da söz konusu politikalar doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirme adı altında servis ettiği haberlerin de toplum üzerindeki etkisi, kadın ve çocuğun aleyhine işlemeye devam ediyor. Mayıs ayı boyunca derlediğimiz veriler sonucunda, işkence ederek katletmenin farklı boyutlara ulaştığı göze çarparken, şüpheli kadın ölümlerinde yüksekten düşme ön plana çıktı. Çocuğa yönelik suçlarda da önemli oranda artış olduğu görüldü.  
 
Mayıs ayında 32 kadın katledildi
 
Nisan ayında en az 31 kadın katledilirken, Mayıs ayında da en az 32 kadın katledildi. Bu kadınlardan en az 9’i evli olduğu erkek tarafından katledildi. İki kadın, hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı erkekler tarafından katledildi.  En az 6 kadın ise boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafında katledildi. 4 kadının ise faillerinin kimliği öğrenilemezken, 4 kadın da işkence edilerek katledildi.  Katledilen 4 kadının ise kimliği öğrenilemedi. 3 kadın ise yine yakınları tarafından katledildi. 
 
İllere göre dağılım
 
Elde ettiğimiz verilere göre, İstanbul’da 8, Ankara’da 1, Mersin’de 1, İzmir’de 4, Düzce’de 2, Aksaray’da 1, Diyarbakır’da 2, Urfa’da 1, Şırnak’ta 1, Van’da 2, Aydın’da 1, Iğdır’da 1, Bursa’da 1, Kocaeli’de 1, Çanakkale’de 1, Aydın’da 1, Batman’da 1, Afyon’da 1 ve Eskişehir’de 1 kadın katledildi.  
 
11 katletme girişimi 
 
Kadın katliamlarının yanı sıra 11 kadın ise ateşli silah ya da kesici aletle katledilmeye çalışıldı. Öte yandan 8 kadın ise şiddete maruz bırakıldı, 1 kadın tecavüze, 1 kadın da tacize uğradı. 
 
17 şüpheli kadın ölümü 
 
Mayıs ayında şüpheli kadın ölümlerinde de artış yaşandı. 17 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.  Bu ölümlerden 5’inin ise, evinin penceresinden ya da balkonundan düşerek gerçekleştiği iddia edildi. 
 
7 çocuk katledildi 
 
Çocuk katliamları Nisan ayına göre Mayıs ayında arttı. Nisan’da 3 çocuk katledilirken 1 çocuk da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Mayıs ayında ise 7 çocuk katledildi, 7 çocuk ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Yine Mayıs ayında en az 8 çocuk, şiddet, katletme girişimi, tecavüz ya da tacize maruz kaldı. 
 
Faillere beraat ve tahliye 
 
Yargı alanında ise bir kez daha failler korunmaya devam edildi. Mayıs ayı içerisinde derlediğimiz verilere göre en az 13 davanın 7’sinde failler hakkında beraat ya da tahliye kararı verildi, bir davada ise iddia makamının beraat istemi söz konusu oldu. Diğer 4 davada ise failleri ödüllendiren cezalar ve cezalarda indirim uygulandı. 
 
Kadın katliamı
 
*Afyon’da İsa Mutlu isimli erkek, şiddet uyguladığı evli olduğu Safiye Mutlu’yu uzaklaştırma kararının süresi bittikten sonra katletti. 
 
*İstanbul’da Tuncay Kılıç, evli olduğu Selma Kılıç’ı kesici aletle katletti. 
 
*Mersin’in Tarsus ilçesinde Halil Korkmaz isimli erkek, Sinem Sökmen’i ateşli silahla katletti. 
 
*Düzce’nin Yığılca ilçesinde Durdu Alkan isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Ayşe Alkan’ı ateşli silahla katletti. 
 
*Ankara’nın Keçiören ilçesinde İdris Nesim isimli erkek, Dilek Ceylan’ı ateşli silahla katletti. 
 
*Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde Bilal G isimli erkek, boşandığı Zeynep Koyun’u kesici aletle katletti. 
 
*İzmir’in Gaziemir ilçesinde Mohammed M., evli olduğu Recea M.’yi ateşli silahla katletti. 
 
 *İstanbul’da ismi öğrenilemeyen erkek, trans birey İpek Ağmaz’ı işkence ederek katletti. 
 
*Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda Garibe Dağ ve kızı Naime Dağ yaşamını yitirdi. 
 
*İstanbul’un Esenler ilçesinde Ümit K. isimli erkek, bir süredir taciz ettiği Asiye Nur Atalay’ı ateşli silahla katletti. 
 
*Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Mehmet Arslan, hakkında verilen uzaklaştırma kararının bittiği gün dini nikahla evli olduğu Hülya Elkoca’yı ateşli silahla katletti. 
 
*Şırnak’ın Silopi ilçesinde Özel Harekat Ocakları Şırnak İl Başkanı İbrahim Barkın, Sakine Kültür’ü işkence ederek katletti. 
 
*Van’ın İpekyolu ilçesinde Yunus Pek isimli erkek, evli olduğu Suna Pek’i işkence ederek katletti. 
 
*İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde emekli polis Hüdaverdi Öcal, dini nikahla evli olduğu Yeliz Kalkan’ı önce şiddete maruz bıraktı, ardından ateşli silahla katletti.  
 
*İzmir’in Karabağlar ilçesinde Ş.T. isimli erkek, evli olduğu ve bir süredir ayrı yaşadığı Nurel Türkmen’i katletti. 
 
*Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Erkan Tartuk isimli erkek,  boşanma aşamasında olduğu ve ayrı yaşadığı Şule Akdeniz Tartuk’u kesici aletle katletti. 
 
*İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 64 yaşındaki diş hekimi Şeyma Biran, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce katledildi. 
 
*İstanbul’un Beykoz ilçesinde Mesut Uzun isimli erkek, Handan Uyaroğlu’nu ateşli silahla katletti. 
 
*Aydın’da M. Çiçek isimli erkek, evli olduğu Zehra Çiçek’i ateşli silahla katletti. 
 
*Iğdır’da Mahsun Abakay isimli erkek, Pınar Kızıl’ı ateşli silahla katletti. 
 
*İstanbul’da Cemre Bilmez isimli kadın, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateşli silahla katledildi. 
 
*Bursa’da Erkan Talat Çetin isimli erkek, Derya Karya’yı ateşli silahla katletti. 
 
*Düzce’de Ali Şeker isimli erkek, evli olduğu Nevriye Şeker’i katletti. 
 
*İstanbul’da Yavuz Selim Bektaş isimli erkek, Beril Varol ile arkadaşı Ömer Akın’ı ateşli silahla katletti. 
 
*Batman’da Şeyhmus Demir isimli erkek, evli olduğu Keziban Başak Demir’i ateşli silahla katletti, yengesi Felek Demir’i de yaraladı. 
 
*İzmir’in Bornova ilçesinde Nuh Şayla isimli erkek, evli olduğu Rojda Şayla’yı ateşli silahla katletti. 
 
*Çanakkale’de Hakkı Elalmış isimli erkek, Türkan Demir’i işkence ederek katletti. 
 
*Kocaeli’de Turan Karslı isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Güler Karslı’yı ateşli silahla katletti. 
 
*Çorum’da, Emrah Ö. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Ö. Ö.’yü şiddete maruz bırakırken,  Ö.Ö.’nün kardeşi Ezgican Taşıran’ı ise ateşli silahla katletti. 
 
*İzmir'in Konak ilçesinde M. Aydoğdu isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Cansu Aydoğdu’yu katletti, Cansu’nun annesi Nevriye Geyik’i ise ağır yaraladı. 
 
*Eskişehir’de Erkan A. isimli erkek, çocuğunu azmettirerek, boşandığı Serap Bor’u ateşli silahla katletti. 
 
Şüpheli kadın ölümleri 
 
*Samsun'un İlkadım ilçesi Kılıçdede Mahallesi Mert Plajı yanı ile Mert Irmağı'nın denize döküldüğü yerin orta kısmında bir kadın yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*İstanbul’un Bağcılar ilçesinde Alzheimer hastası 85 yaşındaki Z.P. isimli kadın, bir binanın 4’üncü katındaki evinin penceresinden şüpheli bir şekilde düştü. 
 
*Elazığ’da Lütfiye Ş. isimli kadın, 18 katlı bir binanın önünde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Van’ın Özalp ilçesine bağlı kırsal mahalle olan Yukarı Turgalı’da bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*İzmir’in Dikili ilçesinde nişanlı olan Damla Akyıldız ile Mustafa Burçin Akı şüpheli bir şekilde ateşli silahla yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Aydın’ın Burhankent ilçesinde 56 yaşındaki Fatma Toprak, Büyük Menderes Nehri’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde Ayla Kartal, bir binanın altıncı katında bulunan evin balkonundan şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirdi. 
 
*Denizli’nin Buldan ilçesinde 5 aylık hamile olan 43 yaşındaki Hatice Çaltı,  şüpheli bir şeklide yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*İzmir’in Bayraklı ilçesinde Ayşe Ayçiçek isimli kadın, evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Van’ın İpekyolu ilçesinde A.G. isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.  
 
*Şırnak’ın Cizre ilçesinde 18 yaşındaki E.A. isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.  
 
 *Ankara’da Sultan Irmak, şüpheli bir şekilde ateşli silahla vurulmuş olarak bulundu. 
 
*İstanbul’da Saadet Polat isimli kadın, bir binanın 5’inci katında bulunan evinin penceresinden şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirdi. 
 
*Hatay’ın İskenderun ilçesinde Melike G. adlı kadın özel bir dershanenin 4’üncü katından şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirdi. 
 
*Van'ın Erciş ilçesinde ikamet eden 19 yaşındaki dershane öğrencisi Cansu Bildin, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
*Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Mergeh köyünde 20 yaşındaki Bilmez Sak şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
*Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Axçanis (Koyunyatağı) Mahallesinde Öznur Aslan (19) şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Kadını katletme girişimi
 
*Bursa’nın Yıldırım ilçesinde M.T. isimli erkek ve oğlu M.T., boşanma aşamasında olduğu N. T. isimli kadını gaz sızıntısı ile katletmeye çalıştı. 
 
*Türkiye'nin kontrolünde olan Kuzey ve Doğu Suriye’nin Serêkaniyê kentinde, Al-Aqeedat ve Al-Mawali adlı paramiliterler arasında yaşanan şiddetli çatışmanın kurşunlarının isabet ettiği Urfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Beyaz Demir yaralandı. 
 
*Antalya’da Oleksiy Oleksiyovych Navrotsky, evli olduğu Y.N. kızı T.N. ve oğlu K.N’yi kesici aletle ağır yaraladı. T.N. ve K.N. yaşamını yitirdi. 
 
*Batman’da Şeyhmus Demir isimli erkek, evli olduğu Keziban Başak Demir’i ateşli silahla katletti, yengesi Felek Demir’i de yaraladı. 
 
*İstanbul’da Mohammed Hossein Sultani, evli olduğu Gol Bibi Sultani’yi kesici aletle ağır yaraladı, çocukları Meryem Sultani ve Merveh Sultan’i’yi katletti. 
 
*Konya’nın merkez Karatay ilçesinde A.Ö. isimli erkek, gittiği kayınpederinin evinde 2 kadına şiddet uygulayarak katletme girişiminde bulundu. 
 
*İzmir’in Bayraklı ilçesinde Meryem Ç. bebeği ile evine gittiği sırada, Ezo E. tarafından kesici aletle katledilmek istenerek ağır yaralandı. 
 
*İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde 58 yaşındaki T.K., kimliği belirsiz erkek tarafından önce taciz edildi ardından katledilmeye çalışıldı. 
 
*İzmir’in Konak ilçesinde Sergen Ö. isimli erkek, dini nikahla evli olduğu Bengü B. ile Bengü’nün yakını olan Gizem Nur T.’yi katletme girişiminde bulunarak ağır yaraladı. 
 
*Manisa’da 22 yaşındaki Tülay Mercan, kimliği belirsiz bir şahıs tarafından ateşli silahla katledilmek istendi. 
 
Kadına yönelik şiddet 
 
*Çorum’da, Emrah Ö. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Ö. Ö.’yü şiddete maruz bırakırken,  Ö.Ö.’nün kardeşi Ezgican Taşıran’ı ise ateşli silahla katletti. 
 
*Antep’te 70 yaşındaki zihinsel engelli Leyla Muhammed, Şahin Çakır isimli erkek tarafından şiddete uğradı. 
 
İstanbul’un Avcılar ilçesinde kimliği belirlenmeyen bir erkek, kadına şiddet uyguladı. 
 
*İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde emekli polis Hüdaverdi Öcal, dini nikahla evli olduğu Yeliz Kalkan’ı önce şiddete maruz bıraktı, ardından ateşli silahla katletti.  
*Samsun’un İlkadım ilçesinde Cüneyt İ. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Duygu İ.’nin annesinin evinin önünde Faide Mermer’i şiddete maruz bıraktı. 
 
*Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde Erkan Şahin isimli erkek, Figen Kaya’ya şiddet uyguladı. 
 
*İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Taksim’de polis, Ganalı göçmen bir kadını, şiddete maruz bıraktı. 
 
*Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dize Mahallesi’nde yaşayan Z.A. isimli kadın, evli olduğu B.A. isimli erkek tarafından sistematik işkenceye maruz kaldı. 
 
Kadına yönelik tecavüz, taciz
 
*Adana’da bir aile sağlığı merkezinde görevli Doktor İ.H.S., 4 kadın hastaya tacizde bulundu. 
 
*İstanbul’un Kağıthane ilçesinde Erol S. isimli yoga eğitmeni, F. N. isimli kadına tecavüz etti.  
 
*İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde 58 yaşındaki T.K., kimliği belirsiz erkek tarafından önce taciz edildi ardından katledilmeye çalışıldı. 
 
Şüpheli çocuk ölümü
 
*Antalya’nın Serik ilçesinde 4 yaşındaki Afra El Cehnud isimli çocuk,  bir gölette şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
 *Şırnak’ın Silopi ilçesinde Teqyan köyünde Hacı Toğrul isimli 16 yaşındaki çocuk, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
*Van’ın Gevaş ilçesinde 2 yaşındaki Rümeysa Erva, üzeri açık sulama kanalında şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Urfa’nın Haliliye ilçesinde 17 yaşındaki Sabiha Kaya, evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir sitenin 10’uncu kattaki evinin camından şüpheli bir şekilde düşen Rabia Yaman (17) yaşamını yitirdi. 
 
*Şırnak’ın Silopi ilçesinde 16 yaşındaki Harun Demirtaş, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Çocuk katliamı
 
*İstanbul’da Mohammed Hossein Sultani, evli olduğu Gol Bibi Sultani’yi kesici aletle ağır yaraladı, çocukları Meryem Sultani ve Merveh Sultan’i’yi katletti. 
 
*Antalya’da Oleksiy Oleksiyovych Navrotsky, evli olduğu Y.N. kızı T.N. ve oğlu K.N’ye kesici aletle ağır yaraladı. T.N. ve K.N. yaşamını yitirdi. 
 
*Ankara’nın Altındağ ilçesinde Onur G. isimli erkek, 2 buçuk yaşındaki çocuğu Kadir G.’yi işkence ederek katletti. 
 
*Bursa’da R.C.S. isimli erkek, A.S. isimli çocuğunu kesici aletle katletti, diğer çocuğunu da ağır yaraladı. 
 
*Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Sevda K. işitme engelli 6 yaşındaki çocuğu kesici aletle katletti.  
 
Çocuğa yönelik katletme girişimi, şiddet, taciz ve tecavüz 
 
*İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde V.U. isimli erkek, bir çocuğu taciz etti. 
 
*İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan bir camide bir çocuk, kimliği belirlenemeyen bir şahıs tarafından taciz edildi. 
 
*Bursa’da R.C.S. isimli erkek, A.S. isimli çocuğunu kesici aletle katletti, diğer çocuğunu da ağır yaraladı. 
 
*Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir çocuk, başka bir çocuğu kesici aletle yaralayarak katletme girişiminde bulundu. 
 
*İstanbul’un Maltepe ilçesinde S.A. isimli erkek, bir çocuğa cinsel saldırıda bulundu. 
 
*Muş’un Bulanık ilçesinde Serkan Sarıdağ isimli erkek, bir çocuğa tecavüz girişiminde bulundu.  
 
 *İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 16 yaşındaki bir çocuk, bekçiler tarafından taciz edildi. 
 
*Urfa’nın Eyyubiye ilçesinde Kuran kursu olarak faaliyet gösteren bir yerde, görevli A.T isimli erkek, bir çocuğa bağırıp şiddet uyguladı.  
 
Davalar 
 
*İstanbul’da Hande Çinkitaş'ı kesici aletle katleden failler Nezih Çinkitaş ve Şehnaz Çinkitaş için iddia makamının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebine rağmen mahkeme heyeti, faillerin beraatına karar verdi.
 
*Ankara’da iki çocuğa tecavüz eden fail Özcan Çuhader’in görülen duruşmasında savcı mütalaasında, “delile rastlanmadığı için rızası var” diyerek, failin tahliyesini istedi. 
 
*Ankara’da Eda Nur Kaplan’a tecavüz ederek intihara sürükleyen Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, her iki fail hakkında beraat kararı verdi. 
 
*Mardin’de bir kadını sistematik bir şekilde tehdit ve tecavüz eden uzman çavuş Ömer A. hakkında Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada fail hakkında beraat kararı verilirken, kadının beyanı görülmedi. Mahkeme heyeti, beraata dair gerekçeli kararında “rıza” olduğunu öne sürdü. 
 
 *İzmir’in Karabağlar ilçesinde boşandığı Fulya Öztürk’ü ateşli silahla katleden fail Hasan Ozan Baştosun hakkında Bayraklı 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, fail hakkında tasarlayarak değil, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. 
 
 *Esra Hankulu’yu katletmek suçundan yargılanan Ümitcan Uygun’un yargılandığı davada verilen 10 yıl hapis cezasının taşındığı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde, faile verilen cezaya dair gerekçeli kararda, failin öldürme kastının olmadığı ileri sürüldü. 
 
*Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Hamdiye Şık ve oğlu Kadir Karaaslan’ı, diğer çocuklarıyla beraber katleden korucu Mahmut Karaaslan ve oğullarının yargılandığı 7 sanıklı davada, faillere ödül gibi cezalar verildi. 
 
*Ankara’da Eda Nur Kaplan’a tecavüz ederek, intihara sürükleyen Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, failler hakkında beraat kararı verildi. 
 
*İstanbul’un Sultangazi ilçesinde çocuğunu intihara sürükleyen Haci Ş.’ye yargılandığı davada “iyi hal” indirimi uygulanarak, verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 8 yıl 6 aya düşürüldü. Mahkeme ayrıca fail hakkında tahliye kararı verdi. 
 
*Van’da mülteci bir çocuğa tecavüz eden ve “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklu yargılanan fail Hasan Bedircan’ın Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında verilen 36 yıl hapis cezası Van Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme cezayı bozmasına gerekçe olarak failin akıl sağlığını dikkate aldı. 
 
*İstanbul’un Maltepe ilçesinde Sedanur Şen’in yaşamını yitirmesine neden olan fail Serdar Yazıcı’nın , “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan beraatına karar verildi. 
 
*KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın yeniden yargılandığı davanın İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında Reyhan’a 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
 
*Mersin’de 56 yaşındaki M.T. isimli erkek, sistematik bir şekilde kızı M.’ye tecavüz etmek suçundan yargılandığı dava dosyasına bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, faile verilen cezaların yerinde olmadığına hükmederek failin tahliyesine karar verdi.