Ağustos ayı şiddet çetelesi: 30 kadın katledildi,18 şüpheli ölüm

  • 09:07 5 Eylül 2022
  • Şiddet Çetelesi
 
Habibe Eren
 
HABER MERKEZİ - Ağustos ayında basından derlediğimiz verilere göre 30 kadın katledildi, 18 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bu ay 6 çocuk katledilirken, 3 çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
 
Kadına yönelik şiddetin her türlüsünün arttığı ve yaygınlaştığı bu süreçte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadın katliamlarının geçen yıla göre azaldığını öne sürerek "Geçen yıl 30 Ağustos itibarıyla işlenen kadın cinayeti 194'tü, bu yıl ise 181. Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik bir azalış var" dedi. Ancak neredeyse her ay yalnızca basına yansıyan verilere göre en az 30 kadın katlediliyor. Şiddet çetelemize göre 2021 yılında 311 kadın katledildi. 2022’in ilk 8 ayında ise Bakan’ın açıklamalarının aksine 236 kadın katledildi, söz konusu rakama yakın da şüpheli ölüm yaşandı.
 
Bu ay, özel savaş politikalarının sonuçları Kürdistan’da kadına yönelik işlenen suçlarda bir kez daha açığa çıktı. Bölgeyi koruculaştırma çabalarının yanı sıra erkeklerin silahlandırılması nedeniyle kadına ve çocuğa yönelik şiddet, taciz, tecavüz suçlarında artış yaşandı. 17 yaşındaki Firdevs Babat, Ahmet Babat tarafından korucu silahıyla katledildikten sonra Hezil Çayı’na atıldı, abisi de tecavüz suçundan tutuklandı.
 
35 şikâyet yargı için yeterli görülmedi!
 
Yargının söz konusu kadın ve çocuk olunca faillere karşı, tabiri caizse kaplumbağa gibi hareket etmesi ya da cezasız bırakması katliamların artmasında rol oynadı. İstanbul Bahçelievler’de koruma kararı olmasına rağmen eve giren Selim Tekin tarafından ateşli silahla vurulan 15 yaşındaki Beyza Doğan katledildi. Failin, Beyza’yı birkaç kez kaçırdığı ve hakkında 35 şikâyet dosyası olduğu ortaya çıktı.
 
Failler Türkiye’den rahatlıkla kaçıyor
 
Bu ay dikkat çeken noktalardan biri de faillerin rahatlıkla Türkiye’den çıkabildiği ve uzun yıllar başka ülkelerde saklanabildiği oldu. Aksaray’da evli olduğu kadına şiddet uygulayan, çocuğa ise cinsel saldırıda bulunan fail Can Emrah S., Gürcistan’da yakalandı. Antep’te 2012 yılında 2’si kadın 3 kişiyi katleden Abdullah ve Mehmet Fatih Aslan isimli failler de 10 yıl sonra Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra tutuklandı. İzmir’de 2016 yılında Sibel Çelik’e tecavüz ettikten sonra katleden ve Almanya’ya kaçan fail Almanya tarafından “can güvenliği” olmadığı gerekçesiyle iade edilmedi ancak adli suça karıştığı için 6 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi. Fail tutuklanarak cezaevine konuldu. 
 
Özsavunma
 
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde S.A. isimli kadın, kendisine cinsel saldırıda bulunan A.A. isimli erkeğe karşı özsavunmasını kullanarak yaraladı. Fail tedavisinin ardından gözaltına alınarak tutuklandı.
 
Ağustos ayında 30 kadın katledildi 
 
Derlediğimiz verilere göre Ağustos ayında 30 kadın katledildi, 18 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yine 18 kadın katledilmeye çalışılırken, 6 çocuk katledildi, 3 çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti. 
 
Kadınlar bu ay da en yakınları tarafından katledildi. 12 kadın evli olduğu erkek, 2 kadın boşandığı, 3 kadın boşanma aşamasında olduğu, 3 kadın komşusu, 2 kadın oğlu, 1 kadın akrabası, 1 kadın birlikte yaşadığı erkek, 1 kadın sevgilisi tarafından katledildi. 5 kadının da failinin kim olduğu tespit edilemedi. 
 
İllere göre dağılım: İzmir ilk sırada
 
Verilerimize göre bu ay en çok kadının katledildiği kent İzmir oldu. İzmir’de 5, Konya’da 3, İstanbul’da 2, Adana’da, 2, Aydın’da 2, Çanakkale’de 2, Sinop’ta 2 kadın, Antep’te 1,  Tekirdağ’da 1, Balıkesir’de 1, Artvin’de 1, Zonguldak’ta 1, Maraş’ta 1, Antalya’da 1, Afyonkarahisar’da 1, Kilis’te 1, Şırnak’ta 1, Ankara’da 1 ve Yozgat’ta 1 kadın katledildi. Verilere göre 19 kentte kadın katliamı yaşandı. 
 
Kadın katliamları 
 
* Adana’nın Sarıçam ilçesinde Melek Yıldırım, 3 ay önce ‘dini nikah’ ile evlendiği Ramazan Ü. tarafından yaşadığı evde katledildi.
 
* Antep Şahinbey'de Ümit Dur tarafından saldırıya uğrayan ve 13 gün yoğun bakımda kalan Kobanêli Hamide Şeyh Müslim, yaşamını yitirdi. 
 
* Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde Selçuk Çetiner isimli erkek Mehlika Derici’yi uçuruma sürükleyerek katletti.
 
* Balıkesir'in Marmara ilçesinde Dursun Özdemir boşandığı Susenber Özdemir'i ateşli silahla katletti. 
 
* Yozgat'ta, Ayşe Polat bahçe sularken komşusu Seyit K. tarafından ateşli silahla katledildi. 
 
* Artvin'in Arhavi ilçesine çay toplamaya gelen Gürcistanlı Shakro Abeslamozıd, evli olduğu Rita Egnatashvili'yi kesici aletle katletti. 
 
* İzmir'in Tire ilçesinde Ergün Karcı, evli olduğu Dilek Karcı'yı ateşli silahla katletti. 
 
* İzmir’in Karabağlar ilçesinde Recep Uslu isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Berivan Uslu ve babası Şemsettin Ç.’yi katletti.
 
* Zonguldak'ın Devrek ilçesinde Hacer Alkan, komşuları Mert Serkan Lülleci tarafından kesici alete katledildi.
 
* Çanakkale’nin Ezine ilçesinde, Gencay Korur isimli erkek evli olduğu Ayşe Korur’u katletti. 
 
* İzmir Konak’ta boşanma aşamasında olduğu Deniz Özarslan tarafından ateşli silahla vurulan Ezgi Özarslan yaşamını yitirdi.
 
* Konya'nın Çumra ilçesinde Bayram Süner evli olduğu Fadim Süner'i ateşli silahla katletti. 
 
* Konya’nın Çumra ilçesinde yaşayan Senem Gürbüz evinin avlusunda kimliği henüz belirsiz kişi veya kişilerce ateşli silahla katledildi.
 
* Maraş’ta 22 yaşındaki Burak Özyürek isimli erkek, babası kardeşi ve annesi Hacer Özyürek’i ateşli silahla katletti.
 
* Mihriban Arduç isimli kadın, İstanbul Kadıköy Osmanağa Mahallesi’nde oturduğu kafeye gelen Hakan Asilkan tarafından ateşli silahla katledildi. 
 
 * İzmir'in Dikili ilçesinde yaşayan Hanife Çakıcı, evli olduğu Haydar Çakıcı tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* Antalya’da hakkında 2 kere uzaklaştırma kararı verilen Serkan Ayvaoğlu, boşanma aşamasında olduğu Şenay Ayvaoğlu’yu katletti.
 
* Aydın’ın Didim ilçesinde Levent Girgin isimli erkek, evli olduğu Filiz Girgin’i ateşli silahla katletti. 
 
* Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde evli olduğu Sibel Uyanık ile bir erkeği katleden fail Mehmet Ali Uyanık, katliamın ardından dijital medya hesabından yaptığı paylaşımı ile katliamı övdü.
 
* Çanakkale Bayramiç’te S.A., yengesi Ülkü Akın’ı ateşli silahla katletti.
 
* Kilis’te Nura Hac Süleyman ile 13 yaşındaki kızı Rihm El Mahammed katledilmiş halde bulundu. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı. 
 
* Şırnak’a bağlı İdil’in Yeni Mahallesi’nde Hasan Karaaslan isimli erkek, Leyla Karaaslan ve çocukları Derya, Melek ve Şerife Karaaslan’ı katletti.
 
* Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde kayıp olan Ayşen Çöl adlı kadının, evli olduğu Durmuş Çöl tarafından katledildiği ortaya çıktı.
 
* Sinop’un Boyabat ilçesinde yanmış halde cenazesi bulunan Gülten İnan’ın Kadir K. tarafından katledildiği ortaya çıktı.
 
* Adana’nın Seyhan ilçesinde Şeref Güngör adlı erkek, hasta annesi Neriman Güngör’ü işkence ederek katletti.
 
* Sinop'un Boyabat ilçesinde yaşayan Sultan Karaaslan evinde kesici aletle katledildi. 
 
* İstanbul Gaziosmanpaşa'da Korkut Gezici, boşandığı Sevtap Akbacı'yı katlettikten sonra kızı Muazzez Gezici'yi ateşli silahla ağır yaraladı. Fail daha sonra yeğeni Sinan Özfidan'ı katletti. 
 
* İzmir’in Gaziemir ilçesinde de Menderes Mahallesi'nde S.A.G. isimli erkek, 2 çocuğuna gürültü yaptığı gerekçesiyle şiddet uyguladı. S.A.G., duruma tepki gösteren kayınpederi Remzi Vatansever'i kesici silahla ağır yaraladı. Fail, Remzi’ye yardıma gelen eşi Fikriye ve oğlu Şaban Vatansever'i de ateşli silahla katletti. 
 
* Konya’nın Karatay ilçesinde Elazığlı olduğu belirtilen bir kişi Karslı bir aileye ateşli silahla saldırdı. Saldırıda Müesser Erdem ve evli olduğu Ayhan Erdem ve ismi öğrenilemeyen bir kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.
 
* Aydın'da Necla Aydoğdu iki ay önce evlendiği Mustafa Aydoğdu isimli erkek tarafından kesici aletle katledildi.
 
Şüpheli kadın ölümü
 
* Samsun’un Çarşamba ilçesinde Kader Keskin evinin önündeki kaldırımda şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Urfa Suruç'ta N.P. adlı bir kadın, şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Adana Seyhan’da muayene için gittiği hastanede kaybolan Alzheimer hastası Rahime Atay'ın bölgeye yakın ormanda cenazesine ulaşıldı.
 
* İstanbul Eyyübiye'de M.B. isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Kilis merkeze bağlı Topdağı köyü civarında biri yol kenarındaki eski kum ocağında diğeri de buraya yaklaşık 100 metre uzaklıkta dağlık alanda 2 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş biçimde bulundu.
 
* Urfa’nın Harran ilçesinde bir sulama kanalında yaşamını yitirmiş bir şekilde bulunan kadının Emine Gökgöz olduğu tespit edildi.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde Rukiye Gökay isimli bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Diyarbakır Yenişehir ilçesinde Şevin Ulus isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
* İzmir’de 18 yaşındaki Aslıhan Sinem Çiçek iş görüşmesine gittikten bir gün sonra şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Kanında uyuşturucu madde bulunan ve işkence gören Aslıhan ölmeden önce üç kişinin ismini verdi, ancak bir kişi tutuklandı.
 
* İstanbul Kağıthane’de Hadel Alhadad yola çıkacağı gün kardeşi Şakir D. ile yaşadığı binanın 3. katındaki dairenin penceresinden düşerek yaşamını yitirdi.
 
* İstanbul Esenyurt'ta Selen Horlu evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 7 aylık hamile Sümbül Güneş Karakuş’un, evde dengesini kaybedip düşerek yaşamını yitirdiği iddia edildi. Sümbül’ün beyin kanaması geçirdiği tespit edildi.
 
* Denizli’nin Pamukkale ilçesinde evinde baygın bulunan Emine Karlıdağ hastanede yaşamını yitirdi. 
 
* Burdur’un Bucak ilçesinde ailesi ile birlikte yaşayan 35 yaşındaki Emine Bedir yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Aydın Nazilli’de kayıp olan Saliha Göksu, dağlık alanda şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İstanbul Arnavutköy'de itfaiyeci Abdüllatif Demircan'ın temizliğini yaptığı silahının ateş alması sonucu evli olduğu Zeynep Demircan'ın ölümüne neden olduğu iddia edildi.
 
* Antalya’da yaşayan Hatice Şimşek isimli bir kadın, erkek arkadaşı ile birlikte yaşadığı evde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Hatice’nin vücudunda darp izlerine rastlandı.
 
Katletme girişimi
 
* İzmir Konak’ta B.A. isimli erkek, annesi ve kız kardeşini kilitleyerek evi ateşe verdi, fail gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. 
 
* Konak’ta Fatime Tayboğa, Berivan ve Seyit Ayata tarafından gasp edildikten sonra katledilmeye çalışıldı. Fatime'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
 
* İzmir’in Karşıyaka ilçesinde M.B. isimli erkek, Gül İ. isimli kadını ateşli silah ile ağır yaraladı.
 
* Denizli Acıpayam’da Onur Aslan isimli erkek, Rabia Dağ’ı katletmeye çalıştı. Saldırı sonucu Rabia’nın bir böbreği alındı.
 
* Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi'nde H.H. isimli kadın, uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.
 
* Karaman’da Süleyman Y. adlı erkek,  Merve Şakır’a otomobille çarparak katletmeye çalıştı.
 
* Aksaray’da Mustafa Aral adlı erkek, arkadaşı olduğu belirtilen Duygu İnce’yi ateşli silahla ağır yaraladı.
 
* Adana’da Ahmet Çakar isimli erkek Elif Nur Doğan’ı ateşli silahla katletmeye çalıştı. 
 
* Kocaeli'de K.İ. isimli kadın, yolda yürüdüğü sırada tanımadığı bir kişi tarafından bıçaklandı.
 
* Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Kunduz İsmailova adlı hamile kadın yanına gelen G.M. adlı bir erkek tarafından kesici aletle katledilmeye çalışıldı.
 
* Yozgat’ta Fail Bahattin Gazi Baldemir, çocuğunu göstermek bahanesi ile çağırdığı Beyza’yı katletme girişiminde bulundu.
 
* Batman’ın Çamlıtepe Mahallesi’nde, Burhan Belge kızı Esra Belge’yi katletme girişiminde bulundu. 
 
* İzmir’in Bayraklı ilçesinde Y.A. isimli erkek 6 aylık hamile olan annesini kesici aletle katletmeye çalıştı. Kadın ağır yaralandı.
 
* Kocaeli’nin Darıca ilçesinde Murat E., boşanma aşamasında oluğu Zeynep E. ve babası Cafer Tayyar Akçay’ı katletme girişimine bulundu. Saldırıda Zeynep ağır yaralanırken, babası yaşamını yitirdi. 
 
* Diyarbakır’da M.A. evli olduğu kadını kesici aletle katletme girişiminde bulundu.
 
* Tekirdağ’da E.K isimli erkek bir kadını yaraladı.
 
* İstanbul’da sokak röportajı yaptıkları için tehdit mesajları alan Sokak Kedisi adlı YouTube kanalının sahibi ve sunucusu Ebru Uzun Oruç ve eşi silahlı saldırıya uğradı.
 
* İzmir Konak’ta E.D. isimli erkek, bir kadını katletme girişiminde bulundu. Kadını ağır yaralayan fail gözaltına alındı.
 
Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz
 
* Edirne Keşan’da G.D. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu kadının annesini tehdit etti. Fail tutuklanarak cezaevine gönderildi.  
 
*Zonguldak Terakki Mahallesi’nde Gamze Kavraz Ümit Kalmaz'ın şiddetine maruz kaldı. Başına aldığı darbeyle yere düşen Gamze, yaralandı.
 
* Van’da İranlı bir kadın, kimliği belirsiz bir erkek tarafından şiddete maruz bırakıldı. Fail erkek, polisler tarafından gözaltına alındı. 
 
* Şırnak’ın Silopi ilçesinde bir erkek bir kadını sözlü tacize maruz bıraktı. Fail gözaltına alındı.
 
* Balıkesir Bandırma’da M.Z. isimli erkek, bir kadına sistematik bir şekilde cinsel içerikli mesaj göndererek taciz etti.
 
* Van’da İranlı bir kadın, kimliği belirsiz bir erkek tarafından şiddete maruz bırakıldı. Fail erkek, polisler tarafından gözaltına alındı. 
 
* Dersim’de bir kadın uzman çavuş tarafından sözlü tacize maruz kaldı. Çevredekilerin tepki göstermesi üzerine taciz faili etrafa ateş açtı. 
 
*Samsun'un İlkadım ilçesinde İ.S.A, adlı erkek evli olduğu kadına ve kızına işkence etti. İşkence sonucu ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılan kadınlar daha sonra polis merkezine giderek şikâyette bulundu.
 
Çocuk katliamı 
 
* İstanbul Bahçelievler’de koruma kararı olmasına rağmen eve giren Selim Tekin tarafından ateşli silahla vurulan Beyza Doğan yaşamını yitirdi. Failin Beyza’yı birkaç kez kaçırdığı ve hakkında 35 şikayet dosyası olduğu kaydedildi.  
 
* Şırnak’ın Uludere’de katledilen 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın tecavüze uğradıktan sonra korucu silahıyla katledildiği ortaya çıktı.
 
* Şırnak’ın İdil ilçesinde Hasan Karaaslan çocukları Derya, Melek ve Şerife Karaaslan’ı ateşli silahla katletti. 
 
* Kilis’te Rihm El Mahammed annesi ile birlikte katledildi. 
 
Şüpheli çocuk ölümü, katletme girişimi 
 
* Kırıkkale’nin Yenidoğan Mahallesi’nde Hijran Noori (4), 3’üncü kattaki evlerinin penceresinden şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir rezidansın 8’inci katından atladığı öne sürülen Cezayirli Manel Zohaira Bentchikou’nun (17) yaşamını yitirdi. Çocuğun abisi gözaltına alındı.
 
* Kocaeli Kartepe’ye bağlı Eşme Mahallesi’nde bulunan dedesinin evinin önünde oturan Musa İlter isimli çocuk, ateşli silahla başından vuruldu.
 
Çocuğa yönelik şiddet, taciz, tecavüz
 
* Bolu'da Erdal Y. isimli erkek, 3 çocuğuna bahçesinden mısır aldıkları gerekçesiyle şiddet uyguladı. Fail Erdal Y. hakkında 20 gün önleyici tedbir kararı verildi.
 
* Antep’te bir çocuk, annesi Zeynep A. tarafından işkenceye uğrarken, söz konusu işkenceye dair görüntülere tepki yağdı. 
 
* Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde H.T. isimli erkek 2 çocuğa cinsel saldırıda bulundu. Fail tutuklandı.  
 
* Samsun'un İlkadım ilçesinde İ.S.A., adlı erkek evli olduğu kadına ve kızına işkence etti. Fail daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
 
* Antalya Kumluca’da bir camide 2 çocuğu taciz eden imam E.U. önce serbest bırakıldı, savcılığın itirazı üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi.
 
* Adana’da bir çocuğu kaçırdığı belirtilen ve polisten kaçan A.O. isimli erkek, saklandığı damda bulunan bir çocuğu rehin aldı. Fail çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
 
* Urfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Süleymaniye Mahallesi’nde, soyadı öğrenilemeyen Murat isimli bir erkek, çocuğa tecavüz girişiminde bulundu.
 
Devlet şiddeti
 
* ESP ve SKM MYK üyeleri Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit gözaltında çıplak aramaya maruz kaldı. 
 
Erkek yargı kararları
 
20 Temmuz’da adli tatil olduğu için bu süreçte davalar verilere yansımadı. 
 
* Lise öğrencisinin maruz kaldığı tecavüze "rızası var" diyen mahkemenin kararı, istinafta oy birliğiyle onandı.
 
* Kayseri’de Basri Karakulak’ın, kızı Şahinder Karakulak’ı kesici aletle katletmek suçundan tutuklu yargılandığı davada “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulanarak verilen 20 yıl hapis cezası, istinafta onandı.
 
* Bir yıl önce ders aldığı çello eğitmeni Samuel Matus tarafından tacize maruz kalmasının ardından suç duyurusunda bulunan Hazal Anık, failin ifadesinin dahi alınmadığını vurgulayarak, herkesi destek olmaya çağırdı.
 
* N.Ç. Davası’nın hükümlüsü Şeyh Davut D.’nin oğlu Hattap D. ve kuzeni Hasan D. tarafından maruz kaldığı tecavüz sonucu gebelik oluşan kadına savcılık “Delil yok” dedi. 
 
* Mardin Dargeçit’te bir çocuğa yönelik tecavüz suçundan yargılanan fail İlhan Yeşilmen, "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı.