23 Mart 2019: Ayten Beçet tecride karşı eylem gerçekleştirdi

  • 09:05 23 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Ayten Beçet isimli siyasi tutsak yaşamın son verdi.
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:
 
1882: Amalie Emmy Noether, soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen bir matematikçi 23 Mart 1882’de Almanya’da doğdu.
 
2016: Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Mart 2016 tarihinde verdiği karar ile ilk kez, savaş sırasında silah olarak kullanılan cinsel saldırı suçunu savaş suçu olarak kabul etti.
 
2016: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun 45 çocuğun cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı'nı sahiplenici sözlerine karşı change.org internet sitesinde ise istifa etmesi için imza kampanyası başlatıldı.
 
2016: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak Türkiye’nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemleri almadığına hükmetti. AİHM kararında Türkiye yargısının yavaş davrandığını belirterek kadının boşandıktan sonra da korku içinde yaşamak zorunda kalmasının işkence olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Kararda, “Türkiye’de soruşturma makamlarının ‘genel ve ayrımcı pasifliği’, kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi. AİHM, davayı kazanan kadına 19 bin 500 euro tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda, devletin koruma önlemleri için hukuki altyapının, Türkiye’de sadece evliler için mevcut olduğuna, boşanmış kişileri kapsamadığına da dikkat çekilerek bunun ayrımcılık olduğu belirtildi.