İstanbul Newrozu’nun mesajı: Tecrit kırılacak, bu iktidar gidecek!

  • 09:09 20 Mart 2023
  • Güncel
Marta Sömek
 
İSTANBUL -Yenikapı Meydanı’nda Newroz ateşi etrafında buluşan her renkten halkların bulunduğu yüz binler tüm isyan ve coşkuları ile şu mesajı haykırdı: “Tecrit kırılacak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanacak, AKP-MHP iktidarını göndereceğiz ve halklar kazanacak.”
 
Kürt halkı için büyük bir anlam ve mücadele niteliği taşıyan ve her yıl 21 Mart’ta büyük bir coşku ile kutlanan Newroz, bu sene öfke ve direnişin sembolü oldu. “Her der Newroz her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newrozu’na, 24 yıldır ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan ve 2 yıldır kendisinden hiçbir haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Mereş merkezli 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 kenti etkileyen depremlerde yaşamını yitiren on binlerce depremzedenin öfke ve yası ile gidildi. Haftalarca mahalle mahalle, sokak sokak çalışmaları yürütülen Newroz gününe gelindiğinde ise tüm kenti büyük bir heyecan sardı.
 
Akın akın yürüyüşe geçtiler
 
Yenikapı Miting Meydanı’nda yapılan Newroz henüz başlamadan, sağanak yağışa aldırış etmeyen binlerce kişi sabahın erken saatlerinde, her yerin Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatıldığı alana akın etmeye başladı. Tüm alanı saran polisler, Marmaray ve metro çıkışlarını engellemeye çalışsa da zaman ilerledikçe on binlere dönüşen kitle öfkeleri ile iki arama noktasını da aşarak meydana ulaştı. Bayraklar, pankartlar, flamalar, kesk û sor û zer renkler, ulusal kıyafetleriyle Newroz’a akın eden gençler, kadınlar, çocuklar, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, aydınlar, hukukçular, psikologlar, insan hakları savunucuları hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Hükümet istifa”, “Deprem değil bu düzen öldürür”, “Newroz pîroz be”, “Bijî biratiya gelan” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.
 
Yüz binlerin isyan ve direnişi…
 
Polisler alana girişlerde ulusal kıyafetlere tahammül edemeyerek Newroz’a katılanların bazılarının üzerinden çıkarttı. Ancak duruma tepki gösteren on binler sloganlar eşliğinde bariyerleri aşıp ulusal kıyafetleriyle meydanı doldurdu. Uzun saatler boyunca alana girmeye devam eden on binler, yerini her renkten halkları bir araya getiren yüz binlere bıraktı. 2001 ile 2011 yılları arasında Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan ve 12 yılı aşkın bir süredir müvekkili PKK Lideri ile görüştürülmeyen Asya Ülker’den, tecride karşı bir yıl boyunca gördükleri işkenceye rağmen mücadele bayrağını bir kez olsun düşürmeyen Adalet Nöbeti annelerine, bebeklerden ileri yaştaki kadınlara kadar 7’den 70’e her kesim kısa sürede tüm renkleriyle alanı hınca hınç doldurdu. Bu esnada sık sık “Serok’a özgürlük”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî Serok Apo”, “Hükümet istifa”, “Kahrolsun AKP”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Newroz isyandır” sloganları yükseldi.
 
Newroz ateşi halkları bir araya getirdi
 
Öfke ve direnişlerini alana taşıyan yüz binlerin saygı duruşuyla başlayan Newroz programında bu esnada marşlar okunarak zafer işareti yapıldı. Ardından Barış Anneleri Meclisi üyeleri İstanbul Newrozu’nun ateşini yaktı. Alanda zılgıt ve slogan seslerinin yükseldiği bu sırada, Newroz ateşinin bir araya getirdiği yüz binler tek ses olup İmralı’ya selam gönderdi. Gençler de Newroz Meydanı’nda lastiklerle Newroz ateşini yakarak zılgıtlar attı ve “Çerxa Şoreşê” marşını söyleyerek ateşin üzerinden atladı.
 
Yüz binler PKK Lideri’ni selamladı
 
Newroz’un önemli detaylarından biri de PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2014 Newrozu’na gönderdiği mesajın okunması oldu. Yüz binler tarafından büyük bir ilgi ve dikkatle dinlenen mesajda, Abdullah Öcalan’ın, “Yüreğinde barışa bir yer açan, sesimize kulak veren herkesi, tüm Türkiye'yi asırların dayanışma ruhuyla bir olmaya çağırıyorum” çağrısı uzun süre alkışlandı. Bu sırada PKK Lideri’nin fotoğrafının yer aldığı maskeler takan gençler, dakikalarca slogan atarak Abdullah Öcalan’ı selamladı.
 
‘Sayın Öcalan özgürlüğün umududur!’
 
Gün boyu yapılan konuşmalarda ise halkların ne savaş ne de tecrit istemediği vurgulanarak, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılmasının istendiği dile getirildi. İmralı Cezaevi’ndeki tecrit politikasına rağmen PKK Lideri’nin yıllardır sürdürdüğü mücadele ve direniş ile halklar için büyük bir umut ışığı olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmadan halklar üzerindeki tecridin de son bulmayacağı ifade edildi. Konuşmacıların, “Sayın Öcalan özgürlüğün umududur” söylemi üzerine ise yüz binler büyük bir coşku ile uzun süre sloganlar atarak PKK Lideri’ni selamladı. Yine halkların seçeneksiz olmadığının da yinelendiği konuşmalarda, halkların 14 Mayıs günü sandıkta cevap olarak AKP-MHP iktidarını göndereceği mesajı verildi. Öte yandan halklar için “Üçüncü seçenek” olan, deklare edildikleri ilk günden bu yana halkların alternatifsiz olmadığını savunan Emek ve Özgürlük İttifakı da el ele yürümeye devam edeceklerinin mesajını verdi.
 
Öfke ve direniş dinmedi
 
Soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeyen ve bir kez olsun dillerinden Abdullah Öcalan’ı düşürmeyen yüz binler, öfkelerini zılgıt ve stranlarla yansıttı. Bu öfke ve direniş ile iktidara da seslenen kitle, sık sık hesap soracaklarını ve AKP-MHP iktidarını göndereceklerini haykırdı. Sahne alan sanatçıların stranlarıyla duygu dolu dakikalar yaşanan alanda, depremlerde yaşamını yitiren on binlerce kişi için yas tutularak hesap sorulacağının da mesajı verildi. Öte yandan kitle, HDP’ye açılan kapatma davasına karşı da sık sık, “HDP halktır halk burada”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” sloganları ile sahiplendi.
 
Mesaj net: Tecrit kırılacak!
 
Öfkesi, coşkusu, heyecanı gün boyu tükenmeyen yüz binlerin mesajı ise netti, tecrit kırılacak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanacak, iktidar gidecek, halklar kazanacak. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ile tecridi kıracaklarının mesajını bir kez daha veren halklar, bu isyan ve coşkuları ile Newroz bitene kadar alanı terk etmedi. Kitle ayrıca seçim güvenliği nedeniyle sandık görevlisi olmak için kurulan standa başvurularda da bulundu. 
 
Polis işkencesine karşı sloganlarla yürüdüler
 
Coşkunun ve yüz binlerin sel olup aktığı Newroz’un bitiminde de kitle slogan, alkış, zılgıtlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Bu duruma tahammül edemeyen polisler ise kitleye saldırdı. Polis saldırısına, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be” ve “Biji berxwedana zindanan” sloganı ile karşılık verildi. Ancak polisler kitleye saldırarak, aralarında engelli ve çocuklar ile avukatların da bulunduğu yaklaşık 200 kişiyi işkence ile gözaltına aldı. Kitleye işkence uygulayan polisler arasında, sayısız kez kadın eylemci ve gazetecileri taciz, tehdit ve darp eden İstanbul Güvenlik Şube Amiri Muhammed Hanifi Zengin de yer aldı. Kitlenin yuhalayarak tepki gösterdiği polisler bu esnada kitleye, “Geberin de kurtulalım. Bir bitmediniz” sözleriyle hakaretlerde bulundu. Gözaltı ve polis saldırısını protesto eden kitle, “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde yeniden yürüyüşe geçti.
 
Direniş sürecek
 
Kitle bu direnişle, baskı ve polis işkencesine karşı mücadele ve direnişten vazgeçmeyeceğini bir kez daha gösterdi.