Qers Newrozu: Tecride tahammülümüz kalmadı

  • 11:32 20 Mart 2023
  • Güncel
QERS - Qers Newrozu'nda konuşan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 2 yıldır hiçbir haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride tepki göstererek, “Kürt halkının artık buna tahammülü kalmadı” dedi.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde gerçekleştirilen Newroz’un kutlandığı merkezlerden birisi de Qers oldu. “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen kutlamalar için yüzlerce kişi, yoğun kar yağışının durması sonrası Kars Garı’nda bir araya geldi. Köylerde yaşayan yurttaşlar, yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle merkeze ulaştı. Yurttaşlar, iki arama noktasından alana giriş yaptı. Sık sık “Bijî Newroz” sloganlarının yükseldiği alanda üniversite öğrencilerinin yoğun katılımı dikkati çekti. Newroz, saygı duruşunun ardından başladı.
 
‘Qers iradesine her zaman sahip çıktı’
 
Programn açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, "Qers halkı iradesine her zaman sahip çıkmıştır ve sahip çıkmaya devam edecektir. El ele verin ve iradenize sahip çıkın. Newroz’umuzu zindanlarda direnenlere ve depremde hayatlarını kaybeden halkımıza adıyoruz" dedi.
 
‘Omuz omuza olmaya devam edeceğiz’
 
HDP Milletvekili Garo Paylan, zor günlerden geçtiklerini ancak buna rağmen zulme karşı ayakta olduklarını vurguladı.  Garo, "Zalimin zulmüne inat ne diz çöktünüz ne geri adım attınız. Bizler; Kürt’üz, Türk’üz, Terekeme’yiz ama her şeyden önce kardeş ve insanız. Tüm zulümlerine ve ayrıştırma politikalarına rağmen omuz omuza olduk ve olmaya devam edeceğiz. Zalimler karanlığı dayatmaya çalıştı ama biz bu karanlığı aydınlattık. 14 Mayıs günü bir bayram daha kutlayacağız ve bu karanlık bitecek. Onlar zannettiler ki, zindanlara binlerce insanımızı attıklarında biz korkup geri çekileceğiz. Biz onur mücadelesi veriyoruz. Biz eşitliği Türkiye’de sağlayacağız. 14 Mayıs’tan sonra bu ülkede barış politikaları esecektir. Hepimiz kazanacağız. Seçime kadar omuz omuza çalışmaya hazırlanın” diye konuştu.
 
'Jin jiyan azadî' sloganı yükseldi
 
Garo’nun ardından “jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla sahneye çıkan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Qers'teki hoşgörüyü tüm ülkeye yaymak istediklerini ifade etti. Gülistan, "Newroz, deprem nedeniyle biraz buruk geçiyor. Yastayız ve öfkeliyiz, çünkü bizi kimin öldürdüğünü biliyoruz. Bizi, bu faşist iktidar öldürdü. Bizi, ranta bulaşmış, insanı ve doğayı yok sayan iktidar öldürdü. Biz, hakkımızı size helal etmiyoruz ve bunun hesabını vereceksiniz. Bu Newroz'u bir hesap sorma Newroz’u olarak kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Tecride tahammül yok!
 
Gülistan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, "23 aydır İmralı’nın kapısını kilit vurmuşlar ve Sayın Öcalan’ın sesinin duyulmasını, barış umudunun ortaya çıkmasını istemiyorlar. Kürt halkının artık buna tahammülü kalmadı. 14 Mayıs’ta tecridin kırılması, siyasi tutukluların serbest bırakılması için de kazanacağız” dedi. 
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz programı, sanatçı Kasım Taşdoğan’ın şarkılarıyla sona erdi.