Bazid’den seslendiler: Tecrit kırılacak

  • 12:47 21 Mart 2023
  • Güncel
AGIRÎ - Bazîd Newrozu’na katılan binlerce kişi Newroz’un PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasına ve sesinin duyulmasına vesile olacağı mesajını verirken, depremde on binlerce insanın enkaz altında bırakılmasının hesabının sorulacağı belirtildi. 
 
Agirî’nin (Ağrı) Bazîd (Doğubeyazıt) ilçesinde on binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması Newroz ateşinin yakılması, konuşmalar ve müzikle sona erdi. “Bijî Serok Apo” sloganlarının eksik olmadığı kutlamada, yapılan konuşmalarda PKK Lideri Öcalan’ın fiziki özgürlüğü istendi. Kutlamada ilk konuşmayı yapan HDP ilçe Eşbaşkanı Gönül Öztürk, “Bu Newroz’u büyük bir inanç ve dirençle karşılıyoruz. Bu alanı dolduran halkımız bir kez daha sorunun masada olduğunu göstermiştir” dedi. 
 
‘Kürtler her yerde ateş yakıyor’
 
HDP İlçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan ise, “Kürtler her yerde Newroz ateşini yakıyor. Zalimin zulmüne karşı Kürt halkı zalim Erdoğan-Bahçeli dönemine kapatacaktır. Bu Newroz, değişimin ve yeniden dirilmenin adı olacaktır” diye konuştu.
 
Birlik Newrozu vurgusu
 
Ardından konuşan HDP Uzlaştırma Komitesi üyesi Diba Keskin, “Sizler, geleceğinizi Newroz gibi aydınlattınız. Newroz; Kürt halkıdır. Newroz; Kürdistan, kentleri, dağlarıdır. Herkesin yüreğinde bugün bu ateş alevleniyor. Önümüzde önemli bir seçim var. Bu Newroz bizim için birlik Newroz’udur. Biz birbirimize sahip çıkmazsak, ölüm ve zulüm bizim payımız olacak. Birbirimize sahip çıkarsak gelecek bizimdir. Bu duygularla biz seçime gidiyoruz. Yine bir deprem oldu ve 11 kentimiz bir talanın altında yıkıldı. Halkımız sahipsizlikten enkazların altında hayatlarını kaybettiler, insanlar günlerce kurtarılmayı beklediler. Bizler, onların ‘Bizi kurtarın’ seslerini duydukça öfkelendik, isyan ettik. Bu ölümler kader değildir. Bu iktidarın rantı, halkın sahipsizliğiydi. Bunlar bizi Allah adına kandırıp kader dediler ama biz bunlara kanamayacağız. Sizin kaderiniz rant, mutluluk, halkın kaderi acı mı? Hayır biz bunu kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Abdullah Öcalan’a selam gönderildi
 
“Cezaevlerindeki yoldaşlarımıza ve Sayın Öcalan’a selam gönderiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de, “Bazıları yanlış bir politikayla Sayın Öcalan’ı unutturmak istiyorlar. Ama bu mümkün değil. Bu felsefe, bu umut, bu inanç bunu unutturmaz. Kimse Kürt halkını, gençleri, kadınları kandırmaya kalkmasın. Ne olursa olsun tecrit kırılacaktır. Bu tecrit mutlaka kırılacaktır ve o kutsal sesi bir daha duyacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘İhanet edenleri affetmeyin’
 
Bazîd’in büyük mücadeleler verdiğini söyleyen Tayip, “Şu an AKP-MHP Kürtlüğü ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kürtlerle sorunları olmadığını söyleyenler yalan söylüyor. Halkımız, bunlara Kürtlere yaptıklarının hesabını soracaktır. Şuan Bazîd’te bir ihanet kuruyorlar. Bazıları, ‘partisiz de olur’ diyorlar. Size ihanet edenlere hesabını soracağız. Öyle bir hesap soracağız ki bir daha Kürtlerin değerlerini satmasınlar. Bazîd’e ihanet edenleri asla affetmeyin. Ailelerimizi arayıp ‘Biz partiliyiz’ diyorlar. Partinin ihraç ettiği kişiye selam bile vermeyin” diye konuştu. 
 
‘Öcalan’ın sesini duymamıza vesile olacak’
 
Kürt halkına düşmanlık yapan iktidarın yeni bir plan peşinde olduğunu ifade eden Tayip, “14 Mayıs bizim için; Rojava’nın, Roboski’nin, Cizre’nin ve depremin meydana geldiği kentlerin hesap sorma günüdür. Kürt halkı büyük saldırılarla karşı karşıyadır. Rojava’ya yönelik işgal halen devam ediyor. İran’da Rojhilat halkına karşı katliam politikaları devam ediyor. Güney Kurdistan’da ihanet devam ediyor. Burada ise tasfiye, tecrit, kayyım politikaları ve kurumlarımız üzerindeki baskı devam ediyor. Kürt halkı bir statü elde etmeyene kadar katliam tehlikesi devam eder. Buradan herkese sesleniyorum; kendinizi partimizin çatısı altında örgütleyin ki tüm bu yaşananların hesabını soralım. Bu Newroz; tutsakların bırakılması, Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kırılması ve sesini duymamıza vesile olacaktır” diyerek konuşmasını bitirdi.  
 
Tayip’in konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin etrafından halaya duran gençler “Bijî Serok Apo” sloganını attı.