Panos Newroz’u tutsakların özgürlüğüne adadı

  • 13:06 21 Mart 2023
  • Güncel
AGIRÎ - Newroz'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit politikalarına dikkat çeken Panoslular, Newroz'u cezaevlerinde bulunan tutsakların özgürlüğüne adadı.
 
Serhat'ta bu yıl yakılan son Newroz ateşinin adreslerinde biri de Agirî'nin Panos ilçesi oldu. HDP'li Panos Belediyesi otobüsleri ile Panos ilçe otogarının bulunduğu alana taşınan halk, büyük bir coşku ile Newroz'u kutladı. Newroz programı öncesi alandan görüntü çeken polislere tepki gösteren gençler ile polisler arasında arbede yaşandı. Çıkan tartışmada gençler, "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" ve "Biji berxwedana zindanan" sloganları ile tepki gösterdi. HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ile Abdullah Koç, çıkan tartışmaya karşı müzakere ile tartışmayı sonlandırdı. Newroz, HDP Panos ilçe eşbaşkanlarının konuşmaları ile başladı. Alanda sık sık "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.
 
‘Direnmeye devam edeceğiz’
 
Ardından konuşan HDP milletvekili Muazzez Orhan, Newroz’un "Yeniden doğuşun bayramı, zülme karşı direnişin, dehaklara karşı başkaldırının bayramı" olduğunu söyledi. Muazzez, Mazlumların, Rehşanların, Zekiyelerin ruhuyla herkesin Newroz’unu kutladığını ifade etti. Mereş merkezli bu yılki Newrozu üzüntü ve öfkeyle karşıladıklarını kaydeden Muazzez, "Binlerce canımızı enkazlar altında bırakan, ölüme terk edenlere karşı söylüyoruz; Bunun hesabını soracağız sizlerden. O günler yakın ve bu gücü gösterenler bugün Newroz alanlarında" diye konuştu. Muazzez’in, konuşması esnasında "Zindanlara özgürlük" sloganlarına karşı Muazzez de, "Sayın Öcalan'ı, Figen Yüksekdağ’ı, Gültan Kışanak'ı ve Demirtaş olmak üzere bütün arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz. Baskılarla tükenmeyiz biz, buradayız, burada olmaya direnmeye devam edeceğiz" diye cevap verdi.  
 
‘İktidarın beslendiği tek şey savaş’
 
AKP iktidarının 20 yıldır Türkiye'ye felaketten başka bir şey getirmediğini söyleyen Muazzez, "Bu depremde bir kez daha gördük, insanlar enkaz altında kaldı ancak bu iktidar saltanat ve saraylarına saklandılar. İnsanları aç susuz soğukta bıraktılar. İnsanların kanını sattılar, yardımlara el koydular, dayanışmayı engellediler. Bir kez daha gerçek yüzlerini gördük. Bu iktidarın beslendiği tek şey savaş politikaları ile saltanatını sürdürmek" şeklinde konuştu.
 
‘Sayın Öcalan’a özgürlük yolu açılacak’
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken Muazzez, iktidarın tecrit ve savaş politikaları ile halkları baskı altına almaya çalıştığını kaydetti. Muazzez, "Türkiye'de bugün yaşanan tüm toplumsal sorunların ana sebebi Sayın Öcalan'a yönelik tecrit politikasıdır. Bu iktidar tecritten, savaştan besleniyor. Uzak değil bakın depremde bile, depremde yıkımı yaşayan Rojava'ya saldırdı. Bizler bu iktidarı sandıklara gömeceğiz. Bu seçim yüzyılın seçimidir. Bu seçim Kürt halkının özgürlüğünün mücadelesi olacak. Bu yüzden bu seçim çok önemli. Bu seçim tecrit politikalarının son bulduğu, Sayın Öcalan'a özgürlük yolunun açıldığı bir seçim ve yıl olacak. Hepinizi bu seçimde en üst düzeyde sandıklara sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu yüzden Newroz ateşi ile sandıklara akacağız" diye belirtti.
 
Amed on bin yıldır burada!
 
Devamında konuşan Agirî HDP Milletvekili Abdullah Koç, "Kürtlerin direniş tarihi" şeklinde tanımladığı Newroz ruhuyla herkesi selamladığını söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Amed diye bir yer yoktur" söylemini hatırlatan Abdullah, "Faşist biri çıkıp diyor ki Amed diye biri yok. Amed on bin yıldır burada var siz yoktunuz siz. Panos var, Agirî var, Sipan var ama olmayan tek şey sizlersiniz" şeklinde tepkisini dile getirdi.
 
‘Tecrit kaldırılmalı’
 
Cezaevlerinde tutulan tüm siyasi tutukluların Newroz Bayramını kutlayan Abdullah, "Biliyoruz ki binlerce arkadaşımız cezaevinde. Buradan tüm arkadaşlarımızı Newroz ateşi ile selamlıyoruz. Biliyorsunuz 2 yıldır bir hukuksuzluk uygulanıyor. Avukatlar ve aileler İmralı'ya gidemiyor. Sayın Öcalan'a yönelik tecrit politikasını derinleştiriyorlar. Bizler bu tecridi kınıyoruz. Bizler insan haklarına riayet edilmesin gerektiğine inanıyoruz. Bu ülkede Kürt sorunun çözülmesinin tek yolu Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasından geçiyor" diye kaydetti.
 
‘Mutlaka kazanacağız’
 
Abdullah, konuşmasını Yılmaz Güney'in sözleri ile sonlandırdı: "Yoksulluk ve gözyaşı Kürt halkının kaderi değildir. Dost ve düşman herkes bilsin ki kazanacağız, mutlaka kazanacağız."
 
Yapılan konuşmaların ardından Barış Annesi Cedide Yılmaz Newroz ateşini yaktı. Daha sonra yerel sanatçılar sahne aldı.