Nisêbîn Newroz alanına sığmadı

  • 14:48 21 Mart 2023
  • Güncel
MÊRDÎN - On binlerce kişinin bir araya geldiği Nisêbîn Newrozu'nda her geçen dakika kalabalıklaşan kitle alana sığmadı. Abdullah Öcalan'a özgürlük sloganlarının yükseldiği alanı Ebru Günay, "Alanlar Öcalan'a özgürlük diyor" sözleri ile anlattı. 
 
Mereş (Maraş) depreminde hayatını kaybedenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesi Cegerxwin Parkı'nın karşısında bulunan alanda gerçekleştirilen Newroz sabah saatlerinden itibaren başladı. Polis bariyerleri ile çevrilen Newroz alanı renkli flamalarla süslendi. Newroz alanının ortasına Newroz ateşinin kurulacağı alan yerleştirilirken, alana girmek isteyen yurttaşlar erken saatlerde alana gelmeye başladı. Yurttaşların alana girişine saat 10.00'a kadar izin verilmezken, yurttaşlar bariyerlerin önünde ısrarlı bir şekilde alana girişlerin başlamasını bekledi. Başlangıç saati ile birlikte tek noktadan alana girişler başladı. 
 
‘Bijî Serok Apo’ sloganları ile alana girdiler
 
Kontrol noktasında yapılan aramanın ardından alana giren yurttaşlar sloganlar eşliğinde yerlerini almaya başladı. Çocuklar Newroz alanına koşarak girerken görüntülenirken, alana giren soluğu platformun önünde aldı. Platformun önünde toplanmaya başlayan yurttaşlar bir süre sonra on binlere ulaştı. Ellerinde kesk û sor û zer renkler ve flamalar ile Newroz alanını dolduran on binlerce kişi hep bir ağızdan "Newroz pîroz be", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin jiyan azadî" sloganları ile kutlamalarını sürdürdü. 
 
Saygı duruşu ile başlayan programda  ilk olarak Tertip Komitesi adına Mehmet Şirin Barış söz alarak, Nisêbîn halkına teşekkür etti, halkın Newroz’unu kutladı. Ardından programı dolayısıyla yurt dışında olan HDP Mêrdîn Milletvekili Pero Dündar'ın mesajı okundu. 
 
Tutsakların mesajı okundu
 
Daha sonra Diyarbakır Cezaevi’nden gönderilen mesajın okunması ile kitlenin coşkusu daha da arttı. Newroz ateşini yüzlerce kişi birlikte yakarken, kitle Newroz ateşinin etrafında halaylar çekmeye başladı. 
 
‘Tayyip istifa’ sloganları
 
Tutsakların mesajının okunmasının ardından HDP eski Milletvekili Gülser Yıldırım söz alarak halkı selamladı. HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki de 1992 Newrozu’nda gerçekleştirilen katliamları hatırlatarak, "Kürt halkının korkacağını sandılar. Ama yüzler bin, binler yüz bin, yüz binler milyonlar oldu Newroz alanlarına aktı" dedi. Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin anan Mehmet, iktidarın halkı enkaz altında bıraktığını vurgulayarak, "Devlet yoktu ama biz oradaydık" dedi. Kitlenin "Tayyip istifa" sloganları arasında konuşmasına devam eden Mehmet, "Onurlu yöneticiler istifa eder. Onurlu kamu personelleri istifa eder" dedi.
 
İmralı’ya selam gönderildi
 
Konuşmasını 14 Mayıs seçimleri ile sürdüren Mehmet, kilit parti olmaya devam edeceklerini belirterek, başta kayyım siyaseti olmak üzere iktidarın zulmüne son vereceklerini belirtti. Kitlenin PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlarını sürdürdüğü alanda Mehmet, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, "Buradan İmralı'ya da selamlarımızı gönderelim. Bir haftada çatışmayı sonlandıracağını söyleyen Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecridi de kıracağız. Direnişin merkezi Nusaybin'den direneceğiz. Kazanacağız. Tecridi kıracağız" dedi.  
 
Direniş şarkıları seslendirildi
 
Ardından Koma Agire Jiyan sahne aldı. Grubun seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam eden kutlamada hem coşkulu hem de duygusal anlar yaşandı. "Diren ha Diyarbekir" ve "Beritan" şarkılarını kitle hep birlikte seslendirdi.  
 
‘İktidarı göndereceksiniz’
 
Yeşil Sol Parti MYK üyesi Mehmet Nuri Özdemir ise, "Yeşil Sol Parti sizin partiniz" diye seslendi. "Halkımız enkaz altında iken bazıları manda yoğurdu yiyordu" diyen Mehmet Nuri, "Bu iktidarı siz göndereceksiniz. 2015'te olduğu gibi, 2019'da olduğu gibi bu iktidarı siz yeneceksiniz" dedi. Mehmet Nuri’nin sözlerini kitle, "Hükümet istifa" sloganları ile karşılık verdi. 
 
‘İktidardan hesap sorulacak’
 
HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay da, sözlerine cezaevleri ve İmralı Adası’na selam göndererek başladı. Bu Newroz’un özgürlük ve hesap sorma Newroz’u olduğunu kaydeden Ebru, yarattığı zulümler ve depremlerde hayatını kaybedenler için iktidardan hesap soracaklarını söyledi. "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile direneceklerini kaydeden Ebru, "Başarı bizimdir. Her dem azadî, her der Newroz demeye devam edeceğiz" dedi. Ebru, 14 Mayıs’ta iktidardan hesap soracaklarını kaydederek, "Gönderiyor muyuz bu iktidarı" diye sorarken, alandan "Evet" ve "Tayyip İstifa" karşılığı verildi. 
 
Alanlar ‘Öcalan’a özgürlük’ diyor
 
Ebru’nun konuşması sırasında yeniden PKK Lideri Öcalan lehine sloganlar atılmaya devam etti. Değişime ilk olarak tecrit politikalarını kırarak başlayacaklarını kaydeden Ebru, "Çünkü alanlar özgürlük diyor. Newroz ateşi etrafında toplananlar Öcalan’a özgürlük istiyor. Selam olsun Sayın Öcalan’a. Selam olsun" ifadelerini kullandı. İktidarın tecrit politikasına rağmen  Abdullah Öcalan’ın çözümün anahtarı olduğunu kaydeden Ebru, "Nagihan Akarsel'e, Deniz Poyraz'a, Garibe Gezer'e sözümüzdür. Hesabını soracağız. Apê Musa'ya, Mehmet Sincar'a sözümüzdür, faili meçhullerin hesabını soracağız" diye konuştu.