Cizîra Botan sözünü söyledi: Faşist iktidarı yıkacağız

  • 15:45 21 Mart 2023
  • Güncel
 
ŞIRNEX - Botan’da on binlerin bir araya geldiği Cizîr Newrozu’nda Abdullah Öcalan’a özgürlük mesajı verilirken, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde “Faşist iktidarı yıkacağız” denildi.  
 
“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinin Banê Xanê Mahallesi’nde büyük coşkuyla kutlanan Newroz’a on binler katıldı. Şirnex’ın birçok ilçesinden alana ulaşmaya çalışan yurttaşlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Parti (YSP) flamalarını ellerine alarak alandaki yerlerini aldı. Newroz alanına gelen gençler hem alanın girişinde hem de alanın içinde havai fişekler patlattı.
 
Alanda "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan nabe", "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindanan", "Şehîd namirin" ve “Direne direne kazanacağız” sloganları yankılandı. Newroz’a katılan binler bir ağızdan, “Çerxa Şoreşê” ve “Kobanê” marşını okudular. Alana girişteki sıkı aramalara rağmen Qazi Muhammed’in posterleri alanda açıldı.
 
Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi halkı selamladı, ardından Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra yerlerine kayyım atanan Cizîr Belediye Eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ sahneye çıktı. MHP Lideri Devlet Bahçeliye seslenen Berivan, “Amed şehrinin adını halkımız kanıyla yazdı. Bunu değiştirmek sizin haddinize değil” derken Mehmet ise, “Bunları göndermeye 40 gün kaldı. 40 gün sonra onları geldikleri yere göndereceğiz” dedi.
 
Selamlamaların ardından Kollektifa Avazên Botanê grubu sahne aldı. On binler, müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaya durdu.
 
‘Cizîra Botan’dan İmralı’nın Newroz’unu kutluyoruz’
 
İlk olarak konuşan HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, “Direnişin kalesi Cîzira Botan’dan İmralı’nın Newroz’unu kutluyoruz. Yer ve gökyüzü sallanıyor. Bütün sokaklar haykırıyor. Newroz kutlu olsun. Newroz direniştir, varlıktır. Bu gün tarih yazacağız. Bu Newroz’u depremde yaşamını yitirenlere atfediyoruz. ‘Mecalleri yok’ diyenler bu alana baksın. İşte halk burada. Biz Kürdüz ve buradayız. Kimse mücadelemizin önünün kesemez. Ne kayyımları halkının iradesini teslim alabilir ne de gözaltı, tutuklamalarla mücadelemizi zayıflatamazlar. Botan halkının iradesini teslim almak için her türlü baskı ve zorbalığı yapıyorlar ama bu istekleri kursaklarında kaldı. Kayyımlar, tecrit ve cezaevlerindeki baskılar hukuksuzluktur. 14 Mayıs’ta bu politikalara son vereceğiz” dedi.
 
Nuran’ın konuşmasının ardından sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı.
 
‘Depremde yaratılan acıların hesabını soracağız’
 
Ardından konuşan HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli ise, “En güzel duygularımızla yine yan yanayız. Bu yıl Newroz’un bir yüzü hüzün ve acıdır. Çünkü depremde yitirdiğimiz canların acısıyla bu Newroz’u karşılıyoruz. Onların acılarını paylaşıyoruz. Bu acıyı ve hüznü asla unutmayacağız. Biz, bize yaşatılan hiçbir acıyı unutmadık. O acılara sahip çıkarak onun hesabını sormak için yan yana geldik. Bu depremde de yaratılan acıların hesabını soracağız. Mehmetleri, Asyaları, Taybet Anaları, Pakizeleri unutmadık. Onların anıları bize güç veriyor. Bizler acılarımıza da sahip çıkarak Newroz alanlarında yan yana geldik” diye konuştu.
 
‘Acıların sebebi ceberut iktidar’
 
Depremin sonuçlarının bu kadar ağır olmaması gerektiğini belirten Sezai, “Bu kadar acılara sebep olmasının nedeni bu faşist ve ceberut iktidardır. Doğal afetlerin bu kadar ağır olmasının nedeni onların politikalardır. Çünkü insanlar için harcanması gereken paralar savaşa gittiği için onlar öldü. Yolsuzluğa gittiği için o insanların soğuktan donarak ölmesine neden oldular. Bunların zihniyeti Kızılay’da ortaya çıkıyor. İnsanların zor anlarında bile onların ihtiyaçlarını para ile satıyorlar. Bu zihniyet ölümdür, zülümdür. Yaşamımıza kastetmiş bir zihniyettir. Bundan kurtulma zamanı gelmiştir” dedi.  
 
‘Yolumuz Üçüncü Yol’
 
Çözüm sürecine değinen Sezai, bu gün yaşananların masanın devrilmesi nedeniyle olduğunu kaydetti. Sezai, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü siz İmralı’da masayı devirdiniz o yüzden oldu. O masayı devirmeseydiniz bir çözüm vardı. O çözüm bu insanlar için yaşam hakkıydı. Kaynaklar savaşa değil insanlar için harcanacaktı. Ama bunu yapmadılar. Masayı devirdirler. Onlar bu masanın altında kaldı. Türkiye’nin, Türk ve Kürt halkının özlemini duyduğu demokratik çözüm sürecini mutlaka başlatacağız. Bir mermi kaç para diyenlere, bu ülkeyi savaşa sürükleyenlere inat barışı getireceğiz. Kentimizi, doğamızı talan edenlere inat yeniden bir araya geleceğiz ve demokratik cumhuriyeti var edeceğiz.
 
Kürt halkının iradesini yok sayanlara, halkımızın iradesini kayyım atayanları buradan silip atacağız. Yitirdiklerine sözümüz olsun. Bu mücadeleden asla geri dönmeyeceğiz. Bizim yolumuz 3’üncü Yol’dur. Bu yol demokratik çözüm yoludur. Bu yol kurtuluşun yoludur. Mutlaka bu ülkeye demokrasiyi de barışı da biz getireceğiz.
 
Onlar çöktü
 
Cizre tarihinle gurur duy. Mücadelenle halkınla gurur duy. Gurur duyulacak olan bu halktır. Demokratik çözüm dedik. Bunda ısrar ettik. Onlar ne yaptılar. Kobanê düşmeyince çöktürme planı yaptılar. Oysa kobanê Ortadoğu’nun son seküler kalesiydi. Eğer kobanê düşseydi bu ülkede kimse laiklikten bahsedemeyecekti. Çetelerle işbirliği yapanlar çöktürme planı hazırladılar. Onlar çöktü. Bu ülkeyi çökerttiler.
 
Muhatap Sayın Öcalan
 
Demokratik çözümünde bir sahibi var. Demokratik çözümün yolunu açacak olan Kürt meselesinin çözülmesidir. Bu sorun çözülmediği müddetçe bu sorunlar devam edecek. Bunun muhatabı Sayın Öcalan’dır. Muhatabını yok sayarak bir halkı yok sayamazsınız. Muhatabı yok sayarak çözüm üretemezsiniz.  O yüzden muhatabı ile konuşacaksınız ve bir çözüm üreteceksiniz. Türkiye’de emekçilerin beklentisi budur. Bunu mutlaka gerçekleştireceksiniz.”
 
Faşist iktidarı yıkacağız
 
Sezai, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Newroz’un diğer yanı umuttur. Seçimlere giderken umudu büyütüyoruz. Çünkü hepimizin hayalı için bu umudu büyütmeliyiz. Bu seçimler hepimiz için çok kritik önemdedir. O yüzden bu günden seçimlere kadara Newroz’un ateşi ve direniş ruhuyla 7/24 çalışacağız. Her yerde örgütleneceğiz. Çünkü 14 Mayıs’ta bu ceberut iktidarı tarihin çöplüğüne götürecek olan sizlerlesiniz. Seçime giderken önümüzde iki sandık var. Biri meclis diğeri cumhurbaşkanlığı için. Meclis sandığında biz yani HDP kazanacak. Emek ve Özgürlük İttifakı kazanacak. Diğer sandıkta ise faşizmi yıkacağız. Bu iktidara son vermek için biz kazanacağız. Emek düşmanı faşist iktidarı hep birlikte yıkacağız.”
 
Sezai’nin konuşması sık sık, “Hükümet istifa” ve “Kahrolsun faşizm” sloganları ile kesildi.
 
Konuşmaların ardından sanatçı Xecê sahne aldı.