Bandırma Newrozu’ndan mesaj: Tecrit son bulacak!

  • 21:45 21 Mart 2023
  • Güncel
BALIKESİR - Yüzlerce kişinin katılımıyla Bandırma’da büyük bir coşkuyla yakılan Newroz ateşi etrafında toplanan kitle isyanlarını zılgıtlarla yansıttı. AKP-MHP iktidarının gönderileceğinin mesajı verilen Newroz’da, tek talebin ise tecridin kırılarak son bulması olduğu haykırıldı.
 
Mereş depreminde hayatını kaybedenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newrozu kapsamında Newroz ateşi, Bandırma ilçesindeki Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Turgut Çatar, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Eylem Saruca, Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar, ulusal kıyafetleri ve taşıdıkları kesk û sor û zer flamalarla alanı rengarenk donattı. “Newroz Pîroz Bê” pankartının asıldığı alanda sık sık, “Jîn Jiyan Azadî" sloganı yükseldi. Güneşin batmasına rağmen yurttaşlar, alandan uzun süre ayrılmayarak seslendirdikleri stranlar, coşkuları ve zılgıtlar eşliğinde isyan ve öfkelerini yansıttı.
 
Saygı duruşu ile başladı
 
Depremde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan program, Balıkesir İl Eşbaşkanı Gülay Çelik’in Newroz kutlaması ile devam etti. Gülay, yapılacak seçimlerde herkesi aday olmaya ve sandıklara sahip çıkmaya davet etti.
 
‘Bugünün Dehak’larını alaşağı edeceğiz!’
 
Ardından söz alan Yeşil Sol Parti Balıkesir İl Eş Sözcüsü Bedri Arık, depremde hayatını kaybeden on binleri anarak sözlerine başladı. Newroz alanlarında halkların kardeşliği ve birliğinin yansıdığına dikkat çeken Bedri, en önemlisinin de Newroz alanlarını zılgıtları ve renkleriyle dolduran, güneşi doğuran kadınlar olduğunu söyledi. “Birlikte değiştireceğiz” diyen Bedri, “Bu alanda geleceğe umut olan gençlerimiz, alın teriyle çalışan emekçilerimiz ve yaşamın öznesi olan kadınlarımız var. Bugünün Dehak’larını alaşağı edecek bugünkü halklara selam olsun. Birlikte değiştireceğiz, birlikte kazanacağız” sözleriyle seslendi.
 
‘HDP üzerinde oynanan oyunları boşa çıkarmalıyız’
 
Ardından konuşma yapan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Balıkesir İl Temsilcisi Turgut Gelegen de, doğal felaketlerin iktidarın rantçı politikaları yüzünden felakete dönüştüğünü belirtti. Turgut, “Binlerce yıldır dirilişin ve yeniden doğuşun sembolü olan Newroz’u bu yıl daha güçlü, barış ve özgürlük mücadelesini daha yükselterek kurtulmalıyız. Tek adam rejimi enkaz altında kalmış, sel suları içinde yuvarlanıp gitmiştir. Önümüzdeki seçimi çok iyi değerlendirip güçlerimizi birleştirerek bu faşizan yönetimi göndermeliyiz. HDP üzerinde oynanan oyunları boşa çıkarmalıyız. Ortadoğu ve Mezopotamya’nın yiğit ve onurlu halkları zalim Dehak’ların oyununu bozacaktır” ifadelerini kullandı.
 
‘Ortadoğu halklarının Newroz’u kutlu olsun’
 
Daha sonra söz alan Emek Partisi (EMEP) Gençlik Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Burkay Rende ise Newroz alanlarının var gücüyle dik duran Kürt halkının mücadele mirası olduğunu ele aldı.  Newroz’u yalnızca doğanın dirilişi olarak tanımlamanın eksik olduğunu belirten Burkay, “İşçilerin, emekçilerin, kadınların, öğrencilerin ve dünya halklarının kurtuluşunun ateşinin yakılışıdır. Bütün Ortadoğu halklarının Newroz’u kutlu olsun” vurgusunu yaptı.
 
Barış kazanacak!
 
Newroz’un zulme teslim olmayanların günü olduğunu dile getiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bandırma Temsilcisi Oğuzhan Fil de, “Zalim Dehak’a karşı baş kaldıran Demirci Kawa’nın binlerce direniş ateşi Bandırma’da harlanıyor. Baskılar, tutuklamalar ve kayyumlarla ülkeyi zapturapt altına almaya ve halkları birbirine düşman etmeye çalışan saraydaki Dehak’a karşı halklar direniyor. Bu mücadelenin sonunda mutlaka eşitlik, özgürlük ve barış kazanacaktır” diye konuştu.
 
‘İlle de direniş!’
 
Ardından söz alan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Balıkesir İl Eş Sözcüsü Harika Şişmanlar da, konuşmasına Kurmancî ve Türkçe, herkesin Newrozu’nu kutlayarak başladı. İktidarın tüm baskı politikalarına karşı direnmeye devam ettiklerinin mesajını veren Harika, “Bir direniş alanı olan Newroz alanlarında bize baskı uygulayanlara ille de direniş, ille de direniş diyoruz” dedi.
 
‘Tek talebimiz tecridin son bulması!’
 
Depremde yaşanan can kayıplarından iktidarın sorumlu olduğunu dile getiren TJA aktivisti Eylem Saruca ise bu ülkenin başına gelecek en büyük doğal afetin iktidar olduğunun altını çizdi. Eylem, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kadınlar olarak buradayız ve bu topraklarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm dünyada yankılanan ‘Jin jiyan azadî’ sesini yükseltmek için bir kez daha sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Dayanışmayı ve birlikteliği büyüttüğümüz bu günlerde bizlerin ihtiyacı olan şey alanları doldurmaktır. Edirne’den Ardahan’a, İzmir’den Hakkari’ye kadar tüm sokakları, tüm meydanları doldurduk. Bizlere bitti diyenler bir kez daha bu meydanlara baksınlar ve bizim varlığımızı görsünler. Tecrit sisteminin sona ermesi tek ve en önemli talebimizdir. İktidarın faşizan politikalarına karşı demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma doğrultusunda bu halkın inşasını ve mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.”
 
‘Bu iktidarı sandıklara gömeceğiz’
 
Son olarak konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da, tüm halkların Newrozu’nu kutladı. Yeni bir başlangıcın tam zamanı olduğunu ifade eden Erol, Newroz’dan sonra herkesin hayatını değiştirecek 14 Mayıs seçim tarihine işaret etti.  Erol, “Yirmi yıldır bu ülkeyi yöneten iktidarın, iktidarına sandıklar gömeceğiz. Bunun için güçlü bir birlikteliğe ihtiyacımız var. Biz bu ülkede savaş ve kavga istemiyoruz. Biz bu ülkede eşitlik ve özgürlük isteyen, kendi anadilinde özgürce konuşan bir Türkiye istiyoruz. Bu yüzden bu sene Emek ve Özgürlük İttifakı’nı oluşturduk.  Gerçekten bizimle hareket eden herkesle birlikte 14 Mayıs’ta bu iktidarı sandıklara gömeceğiz. Şimdi de yeni bir başlangıç için özgürlük ateşini yakacağız ve yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Ardından kitle uzun süre isyan ve direnişlerini stranlar ve zılgıtlarla yansıttı. Coşkulu saatlerin ardından Newroz programı sloganlar eşliğinde son buldu.