Amed'in mesajı net: Abdullah Öcalan özgür olmalı!

  • 09:28 22 Mart 2023
  • Güncel
Dilan Babat-Rojda Aydın
 
AMED - Newroz alanından, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün derhal sağlanması gerektiğini belirten kadınlar,  Abdullah Öcalan özgür olmadan toplumun da özgür olmayacağının mesajını verdi.
 
Bu yıl Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla 40 merkezde yapılan Newroz kutlamalarının finali dün Amed’de gerçekleşti. Görkemli şekilde gerçekleşen Newroz’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne dair net mesaj verildi. Tarihi Newroz’da mikrofon uzattığımız kadınlar da tecride karşı ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne dair çağrı yaptı.
 
‘Sayın Öcalan özgür olmadan bizler de özgür değiliz’
 
24 yıldır Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen tecridin kabul edilemez olduğunu dile getiren Zara Kültür, Abdullah Öcalan’ın da Newrozu’nu kutladı. Zara, “Bu savaşın bir an önce son bulması gerekiyor, cezaevlerinin tamamen boşaltılması lazım. Bir sonraki Newroz’u Sayın Öcalan ile birlikte kutlamak istiyoruz. Sayın Öcalan’dan haber alamıyoruz, sağlık durumundan endişe duyuyoruz. Bir an önce görüş önündeki engeller kaldırılmalıdır.  Sayın Öcalan özgür olmadan bizler de özgür olamayız” sözlerini kullandı.
 
‘Bizler kazanacağız’
 
Abdullah Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecridin tüm topluma yönelik olduğunu belirten Hadle Varan ise Abdullah Öcalan özgürleştiği takdirde tüm sorunların çözülebileceğinin altını çizdi. Hadle, “Biz Öcalan’ın arkasındayız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın, bizler kazanacağız.  Yediden yetmişe hepimiz mücadele edeceğiz. Kürtler korkmaz, bizler varız. Önderimizin arkasındayız” dedi.
 
‘Kurdistan’ın özgürlüğü Öcalan’a bağlı’
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz’unu kutlayan, ardından da Abdullah Öcalan’a dönük mutlak tecridi kınayan Zehra Gülpınar, “Bizler önderimizin özgürlüğünü istiyoruz. Önderimiz özgür olduğunda bizler özgür oluruz. Önderimiz özgür olduğunda ancak Kurdistan özgür olur” şeklinde konuştu.
 
‘Öcalan’ın özgürlüğü için buradayız’
 
Yurttaşlardan Rojda Aydın, Abdullah Öcalan’ın derhal özgür bırakılması gerektiğini dile getirerek, “Newroz’da milyonlarca insan Öcalan’ın özgürlüğü için burada toplanıyor. Hak, adalet ve eşitlik istiyoruz. Gençler olarak tecridin kırılması için mesajımız net ve tecridin kabul edilmeyeceğine dair haykıracağız. Bizlere özgürlüğü getirecek tek kişi Sayın Öcalan’dır. Onun için buradayız” ifadelerine yer verdi. 
 
‘İmralı’daki tecrit kabul edilemez’
 
Mutlak tecridin adaletsizlik olduğuna dikkat çeken İpek Kaçmaz, “Her halk özgür olmalıdır, din, dil ayrımı olmaması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın özgür olması gerekiyor. Şuan bile bu kıyafetlerle bizi içeri almıyorlar. İmralı’daki tecrit kabul edilmez bir durumda. Bu tecritti tamamen bir adaletsizlik olarak görüyorum. Sayın Öcalan özgür olursa bu ülke özgür olur. Cezaevlerindeki siyasetçiler çıkarsa özgür oluruz. Sayın Öcalan ile özgür bir halk inşa olur” dedi.
 
‘Tecrit kalktığında sorunlar da çözülür’
 
23 yıla yakındır Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile görüştürülmediğine işaret eden Esma Ateş, de şunları söyledi: “Bizler hala baskı altındayız, buna karşı sesimizi yükseltmemiz lazım. Tecridin kırılması için de sesimizi yükseltmemiz lazım. Öcalan’a dönük tecrit kalktığında bütün sorunlar çözülür. Savaş biter, insanlar rahat nefes alır.”