Amed’den seçim mesajı: Bu iktidarı yıkacağız

  • 09:09 23 Mart 2023
  • Güncel
Medya Üren-Gülistan Dursun
 
AMED - Öfke ve isyanları ile Amed Newrozu’nda taleplerini dile getiren kadınlar, 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler için  “Kurdistan’da hangisi kanı durduracaksa, zindanları boşaltacaksa, toprağımızı, kültürümüzü ve anadilde eğitim hakkını kim sağlayacaksa oyumuzu ona vereceğiz” ve “Bu iktidarı yıkacağız, bizden korksun” mesajı verdi. 
 
“Her der Newroz her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla bu yıl  alanlara çıkan milyonlar Newroz’u Mereş (Maraş) merkezli depremlerde yaşamlarını yitirenlere adadı. 2023 Newrozu’nun finali de Amed’de gerçekleşti. İsyanları, öfkeleri ile alanı dolduran kadınlar, gençler taleplerini haykırdı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile deprem ve sel felaketlerinin de temel gündemlerden olduğu Newroz alanında, kadınlara yaklaşan seçimleri ve taleplerini sorduk.
 
'İrademizi seçeceğiz'
 
Fatma Altıntaş: 1992 yılından beri Amed Newrozlarına katılıyorum. Bu yıl da yine barış ve çözüm için bu alana aktık. Yüzyıllardır Kürt halkına büyük bir zulüm var. Bunun son bulması için buradayız. Bunun için de oyumuzu kullanarak irademizi seçeceğiz.
 
‘Talebimiz Önderliğimizin özgürlüğü’
 
Faike Bulak: Bu yılki seçimden umutluyuz ve güzel şeylerin olmasını istiyoruz. Talebimiz artık barışın sağlanması, annelerin ağlamaması, Önderliğimiz ve Kurdistan’ın özgür olmasıdır.
 
‘Onları devireceğiz’
 
Bedriye Aydemir: İnanıyorum ki bu yıl başaracağız. İnsanlar depremle, selle birlikte çok zorluk çekti. Ekonominin durumu da ortada. Bunun için de seçimde ona göre hareket edeceğiz, onları devireceğiz ve başaracağız. Bu yaşıma kadar kendi iradem dışındakine oy vermedim, vermeyeceğim.
 
‘Biz varız ve buradayız’
 
Gülsüm: Kürt’ün de Türk’ün de annesi ağlamasın, artık bu kanı durdurun. Kürtlere karşı ‘kadın da çocuk da olsa vurun’ emri veriyorlar. Bu adalet mi? Biz Kürtleri, toprağımızı yok sayıyorlar, biz varız ve bu topraklar bizim. Selam olsun her alanda direnenlere. Oyumu da partime vereceğim. Önderliğimiz ve milletvekillerimiz zindanlardan çıksın. Kurdistan’da hangisi kanı durdurup katliamlar yapmayacaksa, zindanları hangisi boşaltacaksa, toprağımızı, kültürümüzü ve anadilde eğitim hakkını kim sağlayacaksa oyumuzu ona vereceğiz.
 
‘Oyum partime’
 
Adalet Laçin: Umut ediyorum ki onurlu insanlar başkaldıracak ve bu zulmü ortadan kaldıracak ve amacımıza ulaşacağız. Oyumu da partime vereceğim.
 
‘Seçimde cevabı vereceğiz’
 
Şazime Yakut: Zulüm, katliam ve tutuklama gördük. Onlarca şey yaşadık ve önümüzdeki seçimde de gereken cevabı vereceğiz. Mevcut iktidara “Artık yeter, çık git” diyeceğiz.
 
‘Birlik olursak kazanacağız’
 
Cihan Çeçen: Artık Kürt halkının hakları ile birlikte özgür olmasını istiyoruz. Baskı sisteminden kurtulmak istiyoruz. Önümüzdeki seçimden de umutluyuz, birlik olursak kazanacağız. Oyumu da bu doğrultuda kullanacağım.
 
‘Kürt halkı da özgür olsun’
 
Kadriye Demir: Bu topraklara artık barış gelsin. Kürt halkının da diğer haklar gibi özgür olmasını istiyorum. Birlik ve eşitlik istiyorum. HDP’ye de başarıları diliyorum.
 
‘İktidar korksun bizden’
 
Medya Torlak: Barış için bu alandayız ve meydanları bırakmıyoruz. Bunu göstermek için de Newroz alanındayız. Eğer partimiz kapanırsa da Yeşil Sol Parti’ye oyumuzu vereceğiz. Unutmasınlar ki Kürt halkı bitmez, buradayız. Biz gençler de iktidara gereken cevabı vereceğiz. Birçok şeyin farkındayız, görüyoruz ve cevabımızı vereceğiz. Bu iktidar korksun bizden, biz korkmuyoruz. İnadımızdan vazgeçmiyoruz.